https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/predseda-klimaticke-konference-doufa-v-prijeti-konecne-dohody-jeste-dnes?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Předseda klimatické konference doufá v přijetí konečné dohody ještě dnes

12.11.2021 19:01 | GLASGOW (ČTK)
Pokud se vyjednavači neshodnou ještě dnes, protáhnou se rozhovory do víkendu, což se stalo již při mnoha klimatických konferencích v minulosti.
Pokud se vyjednavači neshodnou ještě dnes, protáhnou se rozhovory do víkendu, což se stalo již při mnoha klimatických konferencích v minulosti.
Foto | COP26 / Flickr
Předseda klimatické konference v Glasgow Alok Sharma prohlásil, že doufá v přijetí finální dohody všech zúčastněných států ještě dnes večer. Pozorovatelé nicméně upozorňují, že jednání se velmi pravděpodobně protáhnou do víkendu. Britský premiér Boris Johnson, který konferenci oficiálně pořádá, vyzval světové lídry, aby v posledních hodinách dvoutýdenních diskuzí projevili "kuráž a sebevědomí".
reklama

 

"Mým záměrem je ještě dnes vydat čisté verze náležitých dokumentů, které jednotlivé strany pečlivě posoudí, a doufám v jejich konečné přijetí dnes v noci," řekl Sharma.

"Světovým lídrům říkám ve všech našich rozhovorech následující: Tohle je ta chvíle," uvedl dnes Johnson v krátkém klipu vysílaném na konferenci. "Řekněte svým vyjednávacím týmům, jak je to důležité, řekněte jim, aby měli kuráž a sebevědomí na to se sjednotit a odsouhlasit návrh dohody," dodal.

Mezi sporné body, na nichž se vyjednavači více než 190 zemí domlouvají, patří zejména síla závazku ukončit používání uhlí a fosilních paliv. Spory se vedou rovněž ohledně finanční pomoci poskytované bohatšími státy těm chudším. Průmyslově rozvinuté země, které historicky vyprodukovaly nejvíce skleníkových plynů, totiž podle agentury AP například odmítají zahrnout do dohody závazek vyplácet kompenzace chudším zemím s méně rozvinutým průmyslem, které nesou za současné oteplení klimatu menší odpovědnost.

Pokud se vyjednavači neshodnou ještě dnes, protáhnou se rozhovory do víkendu, což se stalo již při mnoha klimatických konferencích v minulosti. K přijetí konečné dohody je zapotřebí souhlas všech 197 účastnických zemí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist