https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-dostane-od-systemu-nevajgluj-rocne-420.000-kc-na-uklid-nedopalku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov dostane od systému Nevajgluj ročně 420 000 korun na úklid nedopalků

29.12.2023 16:33 | PŘEROV (ČTK)
Cigarety v popelníku
Cigarety v popelníku
Přerovská radnice příští rok získá od kolektivního systému Nevajgluj 420 000 korun na úklid odhozených cigaretových nedopalků, který dosud financovala ze svého rozpočtu. O uzavření smlouvy se společností Nevajgluj rozhodli přerovští radní, sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová. Kolektivní systém Nevajgluj získal k financování úklidu měst a obcí oprávnění ministerstva životního prostředí, vznikl dohodou výrobců tabákových produktů. Ti mají podle zákona o jednorázových plastech povinnost přispívat obcím na úklid nedopalků.
 

Práci s úklidem nedopalků, kterou zajišťují Technické služby města Přerova a dosud ji hradilo město, bude po podpisu smlouvy platit systém Nevajgluj. "Podle sazebníku společnosti půjde o úhradu nákladů za úklid tabákových výrobků odhozených mimo odpadkové koše. Konkrétně v případě Přerova jde o částku asi 420 000 korun ročně. Dále nám společnost uhradí náklady na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v nádobách na směsný odpad včetně odpadkových košů, a to ve výši zhruba 25 000 korun ročně," uvedla Eva Kousalová z přerovského magistrátu. Pokud bude smlouva mezi Přerovem a společností Nevajgluj uzavřená do konce letošního roku, bude mít město nárok na úhradu už za celý letošní rok.

Podle zákona o jednorázových plastech nedopalky ohrožují životní prostředí, filtry se totiž rozkládají až 15 let a do okolí se z nich mohou uvolňovat mikroplasty. Spolupráce samospráv měst a obcí s Nevajgluj bude podle společnosti fungovat podobně jako kolektivní systémy, které zajišťují zpětný odběr s zpracování vysloužilých elektronických zařízení nebo baterií. Systém budou financovat příspěvky výrobců, kteří tabákové výrobky uvádějí na trh.

Kolektivní systémy zpětného odběru v Česku fungují například na sběr a zpracování vysloužilých elektrospotřebičů, baterií, solárních panelů, svítidel, ale i pneumatik nebo obalových materiálů. Výběrem elektronických zařízení se zabývá například ASEKOL, Ekolamp nebo Rema. ASEKOL v loňském roce podle svých stránek vybral 55 500 tun vyřazených elektrospotřebičů. Výběrem ojetých pneumatik se zabývá společnost Eltma, která provozuje 4000 odběrných míst v zemi. Obalové materiály vybírá společnost Eko-kom.

Vedle hrazení nákladů obcí na úklid, sběr a další nakládání s nedopalky je cílem projektu i vzdělávání veřejnosti. Zaměří se na omezení odhazování nedopalků v obcích. Společnost Nevajgluj uvedla, že se podle statistik ročně na světě vyrobí zhruba šest bilionů cigaret. Nedopalky se mají správně vyhazovat do směsného komunálního odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

29.12.2023 19:52
Hmm, to se hodně špatně podívali do smlouvy!

To, co se uvádí v článku, je smluvní Sazebník úhrad obcím – platný do 31.12.2023!

Jedná se o sazbu A (velikostní skupina obcí nad 20 000 obyvatel), úhrada nákladů za úklid odpadu z tabákových výrobků, jehož se koneční uživatelé zbavují mimo místa určená k jeho odkládání, a na přepravu a zpracování odpadu, kde je sazba 10,1 Kč/obyvatel/rok.

Ale ještě tam je sazba B (velikostní skupina obcí nad 20 000 obyvatel), úhrada nákladů na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v rámci obecního systému OH ve společných sběrných nádobách na směsný komunální odpad, včetně speciálních sběrných nádob na odpad z tabákových výrobků, umístěných na veřejných prostranstvích, a na jeho přepravu a zpracování, kde je sazba 0,6 Kč/obyvatel/rok.

To všechno je na základě zákona č.243/2022 Sb. (o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí) ve smyslu prováděcích předpisů:

1) Vyhláška č.47/2023 Sb. (o provedení některých ustanovení zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí)

2) Vyhláška 95/2023 Sb. (kterou se mění vyhláška č.30/2021 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o obalech)

Jenom pro zajímavost: systém Nevajgluj.cz musí do třech let mít smlouvu alespoň s 90% obcí v ČR a tak byl lov zahájen na všech frontách! Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.

Inu, o peníze jde teprve až v první řadě, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.12.2023 09:05
V Thajsku to řeší jinak. Za odhození vajglu nebo žvýkačky je vězení. A na ulicích mají pořádek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist