https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pripojte-se-ke-globalni-kampani-beatplasticpollution-tag-a-pomozte-tak-planete-od-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Připojte se ke globální kampani #BeatPlasticPollution tag! a pomozte tak planetě od plastů, vyzývá OSN

5.6.2018 13:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Americký skladatel, zpěvák, DJ a hudební producent Moby (na obrázku) se zařekl, že nebude používat jednorázové plastové lahve. A místo nich si vezme opakovaně použitelnou kovovou lahev.
Americký skladatel, zpěvák, DJ a hudební producent Moby (na obrázku) se zařekl, že nebude používat jednorázové plastové lahve. A místo nich si vezme opakovaně použitelnou kovovou lahev.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vadí vám plastové věci na jedno použití, které generují hory odpadů? Program životního prostředí OSN láká lidi k zapojení do kampaně #BeatPlasticPollution tag!, v rámci které se každý může veřejně zavázat, že ze svého běžného života vyřadí nějaký jednorázový plast. Bývalý herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger se zařekl, že nebude používat plastové lžičky. Ke kampani se připojil i zpěvák Moby nebo herec Tom Felton známý z filmů o Harry Potterovi. OSN chce kampaní upozornit i na dnešní Světový den životního prostředí.
 

Zapojit se do kampaně #BeatPlasticPollution tag! je snadné. Nejdůležitější je si vymyslet, kterého plastu na jedno použití se chcete vzdát. Pak se s tímto plastem vyfoťte či natočte video. A pak udělejte ještě jednu fotku či video s alternativou k jednorázové plastové věci. A pak vše s hastagem #BeatPlasticPollution a zmínkou @UNEnvironment sdílejte na svých sociálních sítích, vybízí OSN.

Kampaň je součástí oslav Světového dne životního prostředí. Ten je každý rok věnován jinému tématu. Letošním je "NE plastům!" OSN prostřednictvím kampaně vyzývá lidi, aby odmítali jednorázové obaly, které nemohou použít znovu. Ty jsou totiž zdrojem zbytečných odpadů.

Podle OSN lidstvo v roce 2015 vyprodukovalo kolem 322 milionů tun plastů. V oceánu každý rok končí přibližně 8 milionů tun odpadu. Například Hendersonův ostrov v jižním Pacifiku, který je jedním z nejodlehlejších míst, je pokryt 38 miliony kusy plastů o celkové váze přes 17 tun. Vědci říkají, že pokud to tak půjde dál, tak do roku 2050 v mořích bude více plastů než ryb.

"Pouze devět procent z devíti miliard tun plastů, které svět vyprodukoval, bylo recyklováno," uvádí zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí s tím, že většina plastů končí na skládkách nebo v přírodě. UNEP proto šíří slogan "Pokud to nemůžete znovu použít, odmítněte to".

Mezinárodní den životního prostředí se poprvé se slavil v roce 1974. Měl upozornit na vzrůstající problémy životního prostředí od znečišťování vod a globální změny klimatu po udržitelnou spotřebu nebo ilegální obchod se zvířaty. Jeho oficiální anglický název je World Environment Day (WED).



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist