https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prumerna-teplota-na-antarktide-se-mezirocne-zvysila-o-ctyri-stupne-celsia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průměrná teplota na Antarktidě se meziročně zvýšila o čtyři stupně Celsia

29.11.2023 02:03 | PRAHA (ČTK)
Klimatická změna způsobila, že se mezi významně ohrožené druhy přidal tučňák císařský.
Klimatická změna způsobila, že se mezi významně ohrožené druhy přidal tučňák císařský.
V Antarktidě bylo letos průměrně o čtyři stupně Celsia tepleji než loni. Průměrná teplota na nejjižnějším kontinentu letos stoupla na minus tři stupně Celsia, řekl na konferenci k pátečnímu Mezinárodnímu dni Antarktidy vedoucí Českého antarktického výzkumného programu z Masarykovy univerzity Daniel Nývlt. Kvůli zvyšujícím se teplotám hrozí odledňování Antarktidy. Klimatická změna také podle něj způsobila, že se mezi významně ohrožené druhy přidal tučňák císařský.
 

"Ta největší změna se udála v posledních dvou letech, kdy došlo k nebývalému nárůstu teplot vzduchu, ale mělo to i odraz v podobě ústupu místních ledovců a jejich ztenčování a změny permafrostu," řekl Nývlt. "Při odledňování dochází k výraznému vysychání místních půd, a dokonce dochází k odumírání mechových stanovišť, které dlouhodobě velmi dobře vegetovaly, ale s tou klimatickou změnou najednou nemají dostatek vláhy," dodal.

"V současné době jsou největšími hrozbami životního prostředí na Antarktidě rozmach turismu, nezákonný rybolov a očekávaný tlak na využívání přírodních zdrojů," řekl Zdeněk Venera, zástupce ČR ve Výboru pro ochranu životního prostředí, poradním orgánu Konsultativního shromáždění Antarktické smlouvy. Antarktidu v posledním roce navštívilo zhruba 106 000 registrovaných turistů. K rázným opatřením ale podle Venery okolní země nepřistoupily kvůli obavám o ztrátu zisku z turismu.

Vědecké týmy Masarykovy univerzity na Antarktidě zkoumají odezvu tamních geosystémů a ekosystémů na změny přírodního prostředí, mapují antarktické prostředí od geologie až po živé organismy a popisují nové druhy. "Pokud chceme vědět, jaké dopady bude mít probíhající klimatická změna na přírodní prostředí, tak musíme vědět, jak Antarktida vypadá v současnosti a jak se nám do budoucna bude měnit," řekl Nývlt.

Podle náměstka ministra životního prostředí Jiřího Lehejčka je investice do polárního výzkumu pro Česko stejně výhodná jako investice do kosmického výzkumu. "Investice do těchto výzkumů se společnosti několikanásobně vrátí v technologiích, ve znalosti klimatické změny, krize biodiverzity i znečištění," řekl.

Antarktida je kontinent, který je rozlohou větší než Evropa. Nemá stálé osídlení. Přes zimu v Antarktidě pobývá zhruba 1000, v létě kolem 5000 výzkumníků. V letech 2005 a 2006 byla na ostrově Jamese Rosse na popud českého geografa a polárníka Pavla Proška postavena Česká vědecká stanice Johanna Gregora Mendela. Česko má v Antarktidě na ostrově Nelson v Jižních Shetlandech ještě jednu menší stanici s názvem CzECO Nelson. Ta by měla ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně dostat novou podobu. Ve výzkumu na Antarktidě je zapojeno 29 zemí, Česko je jednou z nich.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.11.2023 06:58
jak kde...
Odpovědět
na

29.11.2023 08:11
A co na to popírači/relativizátoři/bagatelizátoři v čele s Danem Vávrou, kteří neustále sdílí data nějakého jednoho koutu Antarktidy, že je tam prej hrozná zima a tudíž je všechno v pohodě.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.11.2023 09:20 Reaguje na
Tak co jiného by takový pseudovlastenec a pseudoochránce svobody slova jako Vávra, mohl říkat, že? :)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.11.2023 09:52 Reaguje na
přece designér, scenárista a režisér to ví nejlíp, jak to na Antarktidě je a jak je to se změnou klimatu.
Odpovědět
TN

Tomáš Nedvěd

30.11.2023 06:33 Reaguje na
A není to jedno soudruhu ekofašisto? No co alespoň nám bude teplo a takoví jako vy s tím stejně nic neuděláte. Nanejvýš si evropa kvůli takovým mamlasům zařízne ekonomiku. A největším znečišťovatelům jako je třeba Čína a Indie je to úplně jedno. Proč tedy nejdete protestovat tam, bojíte se co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 08:32
Šestá zpráva IPCC byla kritizována, že je příliš alarmistická, ovšem opak bude asi pravdou. To oteplování nabírá forsáž zcela nepředvídatelným způsobem a nikdo neví, jestli to není jen nějaká časová anomálie a zase se to zklidní. Pokud ne, nastanou skutečné problémy už v této, maximálně příští dekádě.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.11.2023 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Planeta si parazity, co ji ničí, vždy uměla poradit a čištění planety od parazitů už započalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 10:59 Reaguje na Michal Uhrovič
Pokud předpokládáte, že Gaia je inteligentní bytost, tak možná ano. Ovšem tohle je úvaha velmi odvážná a těžko dokazovatelná. Spíš to bude působením přírodních zákonů, které působí vždy a jsou slepé, tj. nemají vlastní inteligenci.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.11.2023 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to jen obrazně napsáno dle vtipu, jak se potkají dvě planety, znáte?
Lidi se ničí sami a sami se vyhubí, protože jsou nepoučitelní.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.11.2023 08:56
Bah! Co může nějaký vedoucí Českého antarktického výzkumného programu vědět! Jistě je v žoldu klimaalarmistů a ekologistů! Místní tak trochu opoždění odborníci Vinkler, Mertan, Vacek, Uhrovič, atd. nám vysvětlí, jak to doopravdy je. ;)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

29.11.2023 09:42 Reaguje na Petr Eliáš
Já to nerozporuji, ale chápu, že si potřebujete rýpnout do neznámých lidí, jinak by jste neměl dobrý den.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.11.2023 09:55 Reaguje na Michal Uhrovič
Jééé sorry. Samozřejmě to měl být Ukropec - ten tu stále žvaní o ekologistech. :D
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

29.11.2023 10:56 Reaguje na Petr Eliáš
Ak máme byť spravodliví, tak Daniel Nývlt samozrejme nie je žiadny klimatológ a podľa p. Metelku tiež nerozumie klimatickým modelom :-). Tak napríklad v roku 2021 zaznamenali v Antarktíde 2 najchladnejšiu zimu za posledných 60 rokov. Samozrejme ak sa má ku tomu vážnejšie diskutovať, bolo by vhodné zverejniť zdroje, z akých miest a akou metodikou bola priemerná teplota vypočítaná a taktiež zverejniť priebeh teploty počas aspon posledných 40 rokov získaných rovnakou metódou aby bolo s čím porovnávať a sledovať trendy. Pri sledovaní globálnej teploty sa zvykne používať kĺzavý priemer aspon za posledných 5 rokov aby sa eliminovali náhle zmeny spôsobené povedzme nezvyčajnými výchylkami v obvyklom vzdušnom prúdení.
Odpovědět
pk

pepa knotek

29.11.2023 16:31 Reaguje na Vladimir Mertan
Metodiku a zdroje dat nezveřejní, to by se jim to sesypalo jak domeček z karet.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 06:27 Reaguje na pepa knotek
Tak hlavně že jsou data i metodika volně dostupné, trochu smolíček pacholíček no. :D :D A ani tak se alternativní pitomci nezmohli za ty roky na nic víc než jen tupé blábolení o tom, jak je to vše špatně. Ale důkaz jaksi chybí.. :D :D
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

30.11.2023 06:58 Reaguje na Petr Eliáš
??? Čo tak použiť trochu konkrétnosti namiesto tupého blábolení. Tupé blábolení je totiž to čo na Ekoliste neustále predvádzate - predvádzaš, pretože tykanie tiež patrí ku kultúrnosti tvojich príspevkov. Sú absolútne bez obsahu plné urážok a osobných útokov.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 07:38 Reaguje na Vladimir Mertan
Copak? Pravda se ti nelíbí? Poznal jsi sám sebe v mém komentáři? To jednoho zamrzí... :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 07:22 Reaguje na Vladimir Mertan
Najednou chceš 40 let jo? A když jsi tu blábolil o tom, že se od 98 neotepluje, tak jsi 40 let nepotřeboval, co? :D

Ke tvé smůle je trend nad Antarktidou docela jasný.

https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

30.11.2023 18:45 Reaguje na Petr Eliáš
Akože modrá farba znamená oteplenie?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.12.2023 06:57 Reaguje na Vladimir Mertan
Musíš si to na trend posledních alespoň třiceti let nastavit cukrouši. Map type, Map projection, Time interval, Map period, atd. ...Ale chápu. Na slovači je angličtina teprve chvíli...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.11.2023 09:13
GO s velkými lokálními rozdíly naznačuje, že ve hře je něco víc, než jen samotný kysličník. Po odlesnění, zahlinění, zabetonování, oplechování... přichází i odlednění. Už jen to množství požárů vyprodukovalo obrovskou energii, která atmosférou doputuje až do mražáku. Jak říká Václav C., konec světa už nastal, akorát jsme si toho nevšimli.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.11.2023 09:45
Je fajn, že se hlavně otepluje tam, kde je největší kosa.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 10:09
Oteplování nebo ochlazování jsou pravidelné a cyklické jevy pro Zemi. V tom problém nevidím.
Daleko závažnější chybou je, že se vkládají bilióny $,€ do různých technických nesmyslů jejíchž důsledkem je skokový růst cen energií a snížení ekonomického růstu. V čele blbů pak EU , které by se již mělo říkat
ESU ( Evropská socialistická unie).

Jinak plně souhlasím s názorem našeho zástupce v Antarktidě -
"V současné době jsou největšími hrozbami životního prostředí na Antarktidě rozmach turismu, nezákonný rybolov a očekávaný tlak na využívání přírodních zdrojů," řekl Zdeněk Venera.

Vystřihl zcela přesně to, co neustále zdůrazňuji. Největším nepřítelem naší společnosti není sodovkáč nebo globální oteplování, ale lidstvo samo se svým sebedestruktivním chováním vůči planetě i životnímu prostředí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 11:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud si někdo myslí, že milióny kubíků ledu mizicích z Antarktidy každý rok, jsou způsobeny turismem, nezákovým lovem ryb a nějakým iluzorním tlakem, který ještě nenastal, tak to skutečně nechápu.
Že by si každý turista odvážel tisíce tun ledu na na palubách černých rybářů, hnaných tlakem na přírodní zdroje?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

29.11.2023 11:20 Reaguje na Pavel Hanzl
O ledu zástupce nic neřekl, protože jsou větší hrozby pro Antarktidu než změna klimatu. A nejen pro Antarktidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 13:37 Reaguje na Richard Vacek
Jaké? Ti turisti v pohorkách a s foťáky?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.11.2023 05:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano."V současné době jsou největšími hrozbami životního prostředí na Antarktidě rozmach turismu, nezákonný rybolov a očekávaný tlak na využívání přírodních zdrojů,"
A znáte to i od nás. Proto je třeba zakázán vstup do oblastí, kde hnízdí vzácný tetřev hlušec.
https://minutovezpravy.cz/clanek/ohrozeny-tetrev-ma-klid-v-casti-sumavy-plati-zakaz-vstupu/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 08:39 Reaguje na Richard Vacek
V Antaktidě hnízdí nějaký tetřev hlušec? Pokud vím, tak tam žijí milióny tučňáků, které samozřejmě nikdo neloví a nijak do jejich života nezasahuje. Nějaký vliv může mít lov ryb, které jsou jejich snad jedinou potravou, ale rybáři nezajíždějí tak blízko pobřeží. Loví o nějaké stovky kilometrů dál, odhaduji.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.11.2023 12:07 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle vědecké studie se Antarktida pravděpodobně otepluje téměř dvakrát rychleji než zbytek světa a rychleji, než předpovídají modely změny klimatu. (IPCC)

Tak vidíte , k čemu jsou modely IPCC dobré. Neumí předpovídat ani nejbližší dobu na celém kontinentu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.11.2023 13:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Modely IPCC předpovídají především změnu globálního klimatu, ne lokální. Skutečně vám neřeknou, jaké počasí bude 8.4.2028 v Lanžhotě. Ale všimněte si jednoho. Skutečnost je většinou výrazně horší, než IPCC předpovídá. Takže ty se dají považovat za spíše konzervativní (což vědci být asi musí), ale z dřívějších modelů vycházely spíš ty alarmistické.
Vaše "přirozené cykly" jsou přímo komický názor, bo v žádné historické epoše se nepotrdilo tak rázové uvolnění tolik CO2 do atmosféry.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2023 14:21 Reaguje na Pavel Hanzl
CO2 bylo prokazatelně v historii výrazně méně i více.
Vaše rázové uvolnění znamená co ? Nárůst o pár ppm za několik desetiletí , to je skutečně katastrofa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 08:44 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rázové uvolnění CO2 znamená v geologickém vnímání času rychlost asi jako náraz asteroidu.
Těch "pár ppm" ve skutečnosti je:
"Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší dosáhly asi 412 ppm, což výrazně překonává vše, co planeta zažila během posledních několika milionů let. U nás ve výzkumném ústavu máme jedny z nejlepších počítačových simulací na světě, díky nimž dokážeme rekonstruovat klima třeba 50 nebo 100 milionů roků zpět do minulosti. A vidíme, že nynější oteplování je stokrát rychlejší než kdykoli během této doby".
https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku
Odpovědět
TN

Tomáš Nedvěd

30.11.2023 06:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Hustý už se těším až na zahradě zaadím banány
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 07:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Zbytečně plýtváte energií. Místní ,,odborníci,, byli, jsou a vždy budou přesvědčeni o své pravdě. Protože nic jiného než víra jim už nezbývá.

Pro ně je vše co tvrdí mainstream jen lež a velký podvod a chudáci ,,umlčovaní odborníci,, typu Kalenda, Zharkovová a spol., jsou mučedníci nového věku.

Je opravdu zajímavé projít si historii na ekolistu a sledovat jak přicházeli s novými ,,důkazy,, proti tomu mainstreamu a jak se jim to vždy rozsypalo pod rukama. :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 08:48 Reaguje na Petr Eliáš
Je to přímo kouzelné, jak Vinkler bohoval, že se bez ruského plynu zmrzneme, zkrachujeme, EU se konečně rozpadne a nastane zánik Evropy. A ještě se se mnou cha cha vsázel!!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale to už je přeci dáááávná historie a on si najde nějakou další zaručenou pravdu a zaručenou předpověď, které se bude držet. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.11.2023 13:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, jestli jste si nevšiml, tak ruský plyn už asi týden proudí přes Lanžhot. Tak co k tomu řeknete?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.12.2023 07:05 Reaguje na pavel peregrin
A víš proč? :D

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-do-ceska-tece-rusky-plyn-proc-to-nevadi-240538
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.11.2023 09:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně tak, ale s klimalarmismu se stal prima kšeft ve kterém se točí obrovské peníze, ze kterých něco kápne vždy i těm "správným" vědcům.
100 let celý svět věřil na železo ve špenátu, než to někdo znovu
změřil a z Pepka námořníka je chudokrevné troska živící se pouze
špenátem. Cinknout se dá cokoliv, ač uznávám, že teplejší perioda
určitě tady už je. Sice dnes nikoliv, protože podle těch záznamů
měření je konec listopadu obzvláště chladný s porovnáním i před
100 roky. Já problém vidím v prudkých skocích při změnách počasí
a ty mohou mít i jiné příčiny, než se přičítají CO2. I ty tu v
minulosti byly běžné a už před 45 roky bylo na Silvestra odpoledne
+20 a na Nový rok ráno -20. Tehdy o oteplování nikdo ani necekl,
protože mu zmrznul na rtech úsměv. My to zažili v Údolí Moravice
na trempském Silvestru a místo tradiční půlnoční koupele v řece
jsme seděli v trempské boudě u ohně a do rána spálili dřevo na
celý měsíc dopředu. Ráno jsme spěchali na vlak, kterému zmrzla v nádrži nafta a u jedněch kamen v čekárně ve Vítkově se tlačilo
50 lidí zmrzlých při čekání na náhradní motorový vůz. To tu dnes
přijít, tak nevím, protože už nejsou na nádražích leckde ani ty
čekárny a už vůbec ne obyčejná spolehlivá kamna, ale topení
elektřinou, které byla místy přerušena díky mrazem prasklému
vedení. Nejsou totiž nikde spolehlivé záložní systémy pro případ
mimořádných situací a málokdo na to myslí. Kamarádův syn se vždy
chlubil plně elektrifikovaným domkem a po přerušení dodávky proudu
se s dětmi uchýlil k otci, který má jako já na topení plynový kotel,
kotel na dřevo a navíc ještě krb. Letos už ten jeho syn nechal
přistavět komín, nainstalovat krb a v pergole má místo posezení
náklaďák bukového dřeva. EU je jako ten jeho syn a na změny se nechystá, ale snaží se zastavit nezastavitelné.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

30.11.2023 10:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Trochu si to pleteš. Mýtus o velkém obsahu železa ve špenátu pochází z konce 19. století a už někdy ve třicátých letech 20. století v Německu prokázali, že je obsah železa ve špenátu mnohem nižší. Takže se to tvé století nějak smrsklo.

A zkus se Vinklera zeptat kolik mu ,,kape,, za to neustálé bagatelizování a lhaní. ;)
Odpovědět
LB

Lukas B.

29.11.2023 15:01
jeden nebo dva roky nejsou klima, ale počasí. možná by mě opravil třeba pan Metelka, kdyby se tady v diskusi objevil, ale mám za to, že o klimatu se dá hovořit v časových úsecích více desítek let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2023 08:51 Reaguje na Lukas B.
Klima je globální pojem a pokud se mění teplota na celé Zeměkouli, je to změna klimatu v jakémkoliv časevém úseku. Ovšem ta krátká je značně náhodná nebo cyklická (El Niňo) a skutečně prokazatelná může být snad jen v délce minimálně dekády.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist