https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-dve-zubri-samice-miri-do-rezervace-pobliz-lipenske-prehrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První dvě zubří samice míří do rezervace poblíž lipenské přehrady

5.3.2024 07:52 (ČTK)
Foto | Vojtěch Lukáš / Česká krajina
První dvě samice zubrů míří do rezervace poblíž lipenské přehrady. Stanou se základem stáda, které budou tvořit zubři z několika českých chovů. ČTK o tom informoval Dalibor Dostál z projektu Česká krajina. Dvouletá a tříletá samice, které budou v lipenské rezervaci, pocházejí z obory Židlov v Libereckém kraji.
 

"Cílem rozsáhlé výměny a převozů zvířat je vytvořit na Lipně stádo, které bude geneticky různorodé. Proto základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů. Zubři se na Lipně připojí ke stádu divokých koní, které bylo na jih Čech převezeno v loňském roce z milovické rezervace," uvedl Dostál.

Nově založené zubří stádo na Lipně by mělo mít na jaře pět členů. V příštích týdnech na Lipno přijedou dvě další samice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji a zubří býk ze středočeských Milovic. Organizace Česká krajina tam chce vytvořit novou chovnou skupinu. "Zubři byli po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhubeni člověkem a přežili jen díky chovu v zajetí. Od 50. let 20. století se vracejí zpátky do přírody. Kromě volné přírody jsou pro jejich záchranu důležité i podobné rezervace, jako vzniká na Lipně," řekl Dostál.

Rezervace u lipenské přehrady vznikla loni na jaře na místě bývalého golfového hřiště, založila ji společnost Jihočeské ekofarmy. Rozkládá se na ploše více než 20 hektarů. Na jihu Čech se rezervace velkých kopytníků nachází ještě u Třeboně na Jindřichohradecku a další pak v Novohradských horách. Česká krajina na těchto projektech spolupracuje. Nejznámější prostor, který Česká krajina využívá, je ve středočeských Milovicích v lokalitě o rozloze více než 200 hektarů. Na pozemcích tam jsou stáda divokých koní, praturů a zubrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

5.3.2024 06:09
Proč to tam dáváme? Je to přežvýkavec, víte kolik vyprodukuje metanu?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 11:20 Reaguje na František Dvořák
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.3.2024 09:10
Celkem špatně. Rezervaci by měl zřídit NP. A velikost rezervace by měla být aspoň 2 km2, spíš 20 km2. 20ha je ohrada, kterou vypasou a rozdupají, čili bez biodiverzity..
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 11:22
A musí to být zrovna tohle ?
Nestačila by nějaká ta koza, ovce, kráva, co !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.3.2024 14:20 Reaguje na smějící se bestie
No částečně stačila. Ale to by musela s pasákem. Zubrů je asi 10 tisíc na celém světě (proti deseti miliardám). A navíc zubr žere jiné věci, dělá jinou lesostep.
Vám ti zubři leží v žaludku už hodně dlouho. .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 14:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Neleží.
Jenom si tak říkám, co by na to předkové, sedláci z dob minulých, asi tak říkali.
Švehla by vzal na ně bič !
Odpovědět
Ra

Radek

5.3.2024 15:07 Reaguje na smějící se bestie
Normálně by sežrali a kůži použili na buben
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.3.2024 19:04 Reaguje na Radek
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.3.2024 08:55 Reaguje na smějící se bestie
No ale krávy jsou nepřítel EU. Tak raději bizona.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist