https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/radegast-snizil-spotrebu-na-1-26-litru-vody-na-pullitr-piva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Radegast snížil spotřebu na 1,26 litru vody na půllitr piva Video

7.6.2019 00:14 | NOŠOVICE (ČTK)
Pivní značka Radegast spustila začátkem června novou kampaň „Nezůstaň na suchu“, v níž se zabývá aktuální problematikou sucha.
Pivní značka Radegast spustila začátkem června novou kampaň „Nezůstaň na suchu“, v níž se zabývá aktuální problematikou sucha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pivovar Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku loni snížil spotřebu vody a na výrobu hektolitru piva spotřeboval 2,51 hektolitru vody, což představuje 1,26 litru vody na půllitr piva. Podle pivovaru je to světová špička a hodnota téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností. Sdělila to mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj, do které Radegast patří, Jitka Němečková.
 

Uvedla, že celosvětový pivovarnický průměr se pohybuje kolem čtyř až pěti hektolitrů vody na hektolitr piva a že nejlepší tuzemské pivovary dokážou stáhnout spotřebu ke třem hektolitrům.

Například mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík řekl, že v ostravském pivovaru Ostravar je spotřeba vody na úrovni 4,6 hektolitru na hektolitr piva. "Na ní má vliv především to, že využíváme kvalitní tradiční technologií výroby varna - spilka - sklep a pivo plníme téměř výhradně do vratných obalů, čili vratných lahví a sudů. Pivo například vůbec neplníme do PET lahví," uvedl Barvík.

Pivní značka Radegast spustila začátkem června novou kampaň „Nezůstaň na suchu“, v níž se zabývá aktuální problematikou sucha. Podle Němečkové Radegast snížil spotřebu vody díky tomu, že do vodohospodářských projektů za posledních deset let investoval desítky milionů korun. Spotřebu vody za tu dobu snížil o 38 procent. Pořídil si například vzduchové kompresory nové generace pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla umožňující efektivnější ohřev chladicí vody, upravil sanitační procesy a zavedl nový postup při vymývání pivních sudů.

Manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák uvedl, že 2,51 hektolitru vody na výrobu hektolitru piva se bude těžko překonávat. "Meziroční snižování spotřeby vody je stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko," uvedl.

Slezský pivovar Radegast vyrábí okolo 2,15 milionu hektolitrů piva ročně. Jde převážně o značky Radegast a Birell, ale vaří se tam také Gambrinus. Pivovar příští rok oslaví 50 let existence. Vznikl v roce 1970 a nahradil pivovar v Karviné, který se kvůli poddolování zřítil. Radegast vaří pivo z beskydské vody, slad si vyrábí ve vlastní sladovně a používá moravský chmel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

7.6.2019 07:02
Odpovědět
ig

7.6.2019 07:04
Doufam, ze se toho nechyti nejaky blb z evropske komise a nenaridi, za na pulitr piva se smi pouzit jen 0.4 litru vody :-D
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.6.2019 08:12 Reaguje na
doufám, že si to dokáží vedle sebe položit fanatičtí zastánci zálohování lahví. spotřeba vody a zálohování lahví jsou dvě spojené nádoby, a jsou spojené i s vozením vzduchu v prázdných lahvích zpět do pivovaru. nemůžeme chytit všechny zajíce najednou, nejrozumnější je chytat toho nejtlustšího.
Odpovědět

7.6.2019 21:28 Reaguje na Lukas B.
Jen pro zajímavost, v textu se píše, že Nošovický pivovar neplní pivo do PET lahví.
Nemusíte být fanatický zastánce zálohování, ale u piva mají vratné lahve tradici a smysl.
Nevím, jestli jste se zúčastnil nějaké úklidové akce, ale pokud se podíváte do příkopy kolem cesty, uvidíte tam množství PETek nebo plechovek, ale skleněná lahev od piva bude vzácností.
Na závěr k tomu vození prázdných lahví - ty nezalohované se do pivovaru taky musejí dovést, navíc auto co rozváží pivo, by bez těch vrácených lahví stejně asi jelo zpátky prázdné.
Odpovědět

Jan Škrdla

7.6.2019 21:29 Reaguje na
Zase mě to nepodepsalo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.6.2019 08:24 Reaguje na
Na zálohování PET lahví je špatné především to, že je ten systém založený na okrádání zákazníků (tj. nastaven tak, že se významné části zákazníků nepodaří láhev vrátit. Bez této zlodějiny je tento systém neufinancovatelný.
Já za sebe říkám: Za každou flašku, kterou mi soudruzi neproplatí (a okradou mě o zálohu), kus plastu do rezervace. A doufám, že se ke mě přidají i další, aby se tomu zlodějskému póvlu tahle akce nevyplatila.
Odpovědět

Jan Škrdla

8.6.2019 14:25 Reaguje na Jan Šimůnek
U skleněných lahví to ale funguje.

Jen bezmozek a totální hovado vyhodí PET láhev v přírodě. Kdyby takoví nebyli nebo zůstali doma, to by bylo krásně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist