https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rodina-z-moravske-nove-vsi-bude-mit-krov-ze-smrku-pokacenych-ve-skolnich-lesich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rodina z Moravské Nové Vsi bude mít krov ze smrků pokácených ve školních lesích

3.7.2021 00:54 | MORAVSKÁ NOVÁ VES (ČTK)
Situace se pomalu zlepšuje i díky dárcům materiálu, jako je Mendelova univerzita, ale také další zpracovatelé dřeva, třeba Lesy města Brna, nebo výrobci střední krytiny. Ilustrační foto
Situace se pomalu zlepšuje i díky dárcům materiálu, jako je Mendelova univerzita, ale také další zpracovatelé dřeva, třeba Lesy města Brna, nebo výrobci střední krytiny. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový krov rodiny Braunerových z Moravské Nové Vsi bude ze dřeva vytěženého ve školních lesích Mendelovy univerzity v okolí Brna. Kulatinu v pátek ráno přivezl kamion. Nejde o první ani poslední pomoc z univerzity. Páteční dodávku nařeže místní truhlář Jiří Víšek přesně podle potřeby.
 

"Dohodli jsme se, že pokud je přímo na místě možnost dříví připravit na základě potřeb jednotlivých majitelů poničených domů, je to to nejlepší řešení," uvedl ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.

Minulý týden zasáhlo obce mezi Břeclaví a Hodonínem tornádo. O střechu přišli také Braunerovi. V posledních dnech se Aleš Brauner s rodinou prakticky nezastavil. S pomocí dobrovolníků pracují na odstranění škod.

Třicet metrů krychlových smrkového dřeva, které dnes přivezli lesníci z univerzity, pomůže hlavně Braunerovým, ale něco zbude ještě na další dům. Truhláři Víškovi zabere několik dní, než dřevo zpracuje. „Na začátku jsme rozřezali i několik poničených stromů, aby bylo jak připevnit na domy plachty. Kulatinu zpracujeme na krovy," uvedl.

Podle Braunera je celá obec v „survival módu", tedy v režimu boje o přežití, a jen zvolna se vrací do normálu. "Začala chodit pošta, opravený je rozhlas, takže máme více informací, ale ještě nefunguje elektřina a nevíme, kdy ji obnoví," uvedl.

„V prvních dnech jsme byli rádi, že jsme všichni celí. Teď už na lidech vidím únavu, ani nevím, jaký den dnes je. Někteří berou situaci těžce, jiní už nabízí pomoc ostatním, protože to hlavní mají opravené," popsal situaci na místě Brauner. Sám si s rodinou dal půldenní pauzu a vyjel z Moravské Nové Vsi pryč. A viděl obrovský kontrast zničeného městysu a "normálního" života jinde.

Situace se pomalu zlepšuje i díky dárcům materiálu, jako je Mendelova univerzita, ale také další zpracovatelé dřeva, třeba Lesy města Brna, nebo výrobci střední krytiny. Například firma KM Beta, která vyrábí střešní tašky, daruje stavební materiál v hodnotě asi dva miliony korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

7.7.2021 11:44
Akorát mám dojem - třeba se pletu? - že syrové a neproschlé dřevo není na krov ideální, ne?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist