https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rozhlas-skiareal-lipno-chysta-rozsireni-o-dve-sjezdovky-ziskal-kladny-posudek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skiareál Lipno chystá rozšíření o dvě sjezdovky, získal kladný posudek EIA

8.9.2022 01:46 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skiareál Lipno rozšíří svůj komplex o dvě nové sjezdovky a jednu lanovku. Na projekt získal kladné stanovisko pro posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) od krajského úřadu. Informoval o tom Český rozhlas. Proti další výstavbě protestují některé spolky pro ochranu přírody.
 

Sjezdovky by měly vzniknout v prostoru mezi Loučovicemi a Lipnem nad Vltavou. Jedna má měřit 880 metrů a druhá necelých 300 metrů. "Hlavním cílem celého projektu je dostat se na stávající infrastrukturu železniční tratě do Lipna nad Vltavou, což nám umožní propojit areál s tratí. Klienti tak budou mít daleko pohodlnější nástup do areálu z vlaku," uvedl jednatel společnosti Lipno Servis Matěj Kratochvíl.

Některým spolkům ale mimo jiné vadí, že kvůli rozšíření Skiareálu Lipno budou muset být vykáceny zhruba čtyři hektary lesa. Vadí jim i hluk ze sněžných děl a případné znečištění vody při výrobě umělého sněhu. "Sněhová děla samozřejmě vytvářejí nějaký hluk, zatím je to ošetřené podmínkou krajského úřadu, že tam bude časové omezení, ale je otázka, zda to bude stačit. Lyžařský areál v této nadmořské výšce potřebuje prakticky neustálé zasněžování, s tím jsou spojeny další vlivy na životní prostředí, například jde o vliv na spodní vody,“ řekl Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Kratochvíl však uvedl, že výroba sněhu nijak vodu nepoškozuje. Navíc roztátý sníh se opět vrátí do lipenské nádrže nebo do Vltavy. Skiareál Lipno patří mezi nejnavštěvovanější zimní střediska na jihu Čech. Momentálně provozuje více než 13 kilometrů sjezdovek a čtyři lanovky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.9.2022 06:40
A potřebná infrastruktura - silnice/dálnice též ?
Odpovědět
va

vaber

8.9.2022 09:06
,,Hlavním cílem celého projektu je dostat se na stávající infrastrukturu železniční tratě do Lipna nad Vltavou,,
tak oni budo stavět sjezdovky proto, že je blízko trať ,já bych řekl, že sjezdovky někdo staví, aby měl zisk,
jednoduché dilema ,příroda nebo zisk,
vítěz je vždy stejný
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.9.2022 09:20
vlakem z Budějic do lipna je to něco přes půldruhé hodiny s přestupem v Rybníku. jistěže se to dá, ale kdo by tam jezdil? deset lyžařů za den (úspora plusmínus pěti parkovacích míst)?
Odpovědět
PD

Petr Difko

8.9.2022 09:54
Ve světě je sucho a my zde likvidujeme lesy za účelem zisku .Tohle by mělo být zakázáno již zákonem.
Odpovědět
PD

Petr Difko

8.9.2022 09:54
Ve světě je sucho a my zde likvidujeme lesy za účelem zisku .Tohle by mělo být zakázáno již zákonem.
Odpovědět
Anyr

Anyr

8.9.2022 10:22
Celé je to postavené na hlavu.

V dnešní době se takové projekty jednoduše schvalovat NESMÍ, jde to proti veškeré logice.
Je sucho, nesmí se odlesňovat, naopak se musí zalesňovat. Tedy tam, kde je to vhodné, ale vvhodnost určuje příroda.
Je sucho, v zimě je většinou málo sněhu, musí se uměle zasněžovat. To je velmi náročné na zdroje, na vodu i energie.
Celý provoz těhle zvrácených areálů je p ovšech stránkách špatný, s jedinou výjimkou: ega člověka. Provozovatel dostane prachy (nebo si stěžuje, že se příroda spikla, aby je nedostal, pravda), a Pražáci se párkrát svezou. A to nemluvím o všech těch emisích, co se vyprodukují, když se všechny tyhle živé peněženky sjíždějí za svěklou zábavou. Hurá.

Každý, kdo se toho účastní, je normální "ekozločinec", ničitel světa.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.9.2022 11:19
kdo tohle ničení udržitelné krajiny podporuje, by měli zavřít ne mu dávat EIA
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist