https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/samospravy-i-vs-dostanou-dotace-na-vozidla-na-alternativni-pohony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Samosprávy i vysoké školy dostanou dotace na vozidla na alternativní pohony

11.2.2020 00:22 (ČTK)
Města, obce, další veřejné subjekty a nově i vysoké školy si budou moci výhodně pořídit vozidla na alternativní pohon. / Ilustrační foto
Města, obce, další veřejné subjekty a nově i vysoké školy si budou moci výhodně pořídit vozidla na alternativní pohon. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Města, obce, další veřejné subjekty a nově i vysoké školy si budou moci výhodně pořídit vozidla na alternativní pohon. Ministerstvo životního prostředí počtvrté za sebou nabídne přes Státní fond životního prostředí 100 milionů korun na vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi, přispěje také na dobíjecí stanice pro elektromobily. Resort o tom informoval ve včerejší tiskové zprávě.
 

V Národním programu Životní prostředí ministerstvo od roku 2016 vyhlásilo tři dotační výzvy. Fond přijal 528 žádostí s požadavkem na 213 milionů korun, uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Díky dotacím je podle něj v Česku o 768 více vozidel na alternativní pohon: 570 elektromobilů, 173 vozidel na stlačený zemní plyn (CNG), 20 hybridních automobilů a pět plug-in hybridů, tedy vozů s více pohonnými jednotkami, jež mají elektrický pohon a lze je dobíjet z externího zdroje. Právě na tyto čtyři typy alternativních pohonů lze příspěvek získat.

Proti minulosti je v nové výzvě doplněna podpora nákladních vozidel od 3,5 tuny do 12 tun na elektro pohon s dotací jeden milion korun. U ostatních kategorií vozů a typů pohonů zůstává podpora podobná jako v minulé výzvě, od 30.000 do milionu korun. Podpora může dosáhnout až 40 procent celkových výdajů.

Dotace lze uplatnit jak na nákup nových vozidel, tak na pronájem vozidel formou operativního leasingu. Spolu s nákupem podpoří resort i pořízení chytrých dobíjecích stanic pro elektricky poháněná vozidla, takzvané smart wallboxy.

Státní fond životního prostředí bude přijímat žádosti od 17. února do 31. října letošního roku nebo do vyčerpání alokace. Vozidla musí být pořízena nejpozději do konce roku 2021.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

11.2.2020 06:38
Dobrá aktivita. Je potřeba ukázat lidem, že to má smysl, a že to hlavně velice dobře funguje...
Odpovědět
Pa

PavelA

11.2.2020 08:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Dotováním určitě.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.2.2020 08:33
Samospráva žádné peníze negeneruje, takže si může dovolit plýtvat nákupem naprostých nesmyslů. Voliči by se měli dožadovat snížení daní, když se tyhle peníze vyhazují na zjevné pitomosti.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

11.2.2020 14:21
100 milionů je dost málo, spí takové plivnutí do rybníku. Při dotaci 500 000 na auto je to 200 kusů. Mělo by to být alespoň 10 miliard Kč.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.2.2020 11:10 Reaguje na Josef Mozek
Komu chcete těch 10 miliard ukrást?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

12.2.2020 12:24 Reaguje na Jan Šimůnek
To byl jen pokus o vtip....Kdyby ovšem ty peníze byly, nedivil bych se vyhození mnohem větší částky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist