https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sebek-zemedelstvi-je-v-krizi-uz-desitky-let-musi-se-zamerit-na-mladou-generaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šebek: Zemědělství je v krizi už desítky let, musí se zaměřit na mladou generaci

20.3.2024 18:47 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by stát nastavil horní limit pro přímé zemědělské dotace, mohl by ušetřit v řádu miliard korun a použít je například na podporu středních podniků. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) Jaroslav Šebek. Právě dlouhodobá politika zaměřená na největší zemědělské producenty je podle Šebka důvodem několik let trvající krize, která vyžaduje systémová řešení. Nutné je také podporovat rodinné farmy a začínající zemědělce, dodal. Asociace, kterou vede, zastupuje drobné farmáře.
 

Velké zemědělské podniky nezřídka používají dotační peníze na skupování těch středních, tvrdí Šebek. Zamezit těmto praktikám by podle něj mohlo vytvoření systému majetkové propojenosti. "Největší problém u těchto holdingů je, že nevíme, kdo ve finále dostává všechny ty dotace a zda se skutečně uplatní v zemědělské lokalitě, ve které dané podniky hospodaří," řekl Šebek. Zároveň potvrdil, že na zastropování dotací a vytvoření systému se dohodla koalice s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Ten chce s vládou hovořit o tom, jaké ministerstvo by vytvoření registru majetkové propojenosti mělo na starosti. "Věřím, že by se ušetřilo řádově v miliardách," dodal Šebek.

ASZ ČR navrhuje stanovení horního limitu pro podniky o velikosti nad 2000 hektarů, do této velikosti se podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací vejde zhruba 99 procent zemědělských podniků. "To jedno či dvě procenta, co chceme zastropovat, to jsou ty největší subjekty, které nemají se zemědělstvím v lokalitě nic společného. Ty podpory jsou určeny na podporu životaschopnosti farmářů a na podporu té lokality, ne jim," řekl Šebek.

Tento krok by podle Šebka mohl výrazně pomoct současné krizi. "Ten negativní stav českého zemědělství přetrvává mnoho desítek let, nastavení zemědělské politiky je špatně, je orientováno na velké subjekty," tvrdí. Důraz by přitom měl být především na rodinné a začínající farmáře. V zemědělství je totiž nedostatek pracovní síly. Na tom se shodne i Zemědělský svaz, který na svých stránkách uvádí, že musí do Česka každoročně přijet 20.000 pracovníků z ciziny na sezonní práce.

S tím souvisí i zákon o rodinných farmách, jehož vznik ASZ dlouhodobě prosazuje. Měl by zjednodušit zpracování produkce z živočišné a rostlinné výroby i její prodej. Kvůli propojení regionálních rodinných zemědělců s obchodními řetězci podepsala ASZ ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) loni v říjnu memorandum o spolupráci. Cílem je podle Šebka zajistit, aby i lokální zemědělci byli schopni dostat své výrobky do větších řetězců. Spolupráce má zatím podobu neformálních jednání a konkrétní akce se připravují.

ASZ ČR předložila letos v únoru premiéru Petru Fialovi (ODS) a Výbornému deset návrhů, které podle nich přinesou systémové řešení zemědělství jako celku. V návrzích se značně odlišuje od ostatních nevládních zemědělských organizací, proto se opakovaně distancuje od protestů zemědělců. "Požadavky demonstrantů jsou málo ambiciózní, jejich cílem je jen dostat peníze do systému, aniž by měli představu, jak správně zafungují," řekl Šebek. Shodnou se ale například na podmínce snižování byrokracie. Jak ASZ ČR, tak i další organizace v tomto ocenili kroky Výborného, který se snaží omezit administrativní zátěž zemědělcům.


reklama

 
Tereza Preisová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.3.2024 20:36
Opět plky pana Šebka. Ale čiší z nich oprávněný strach před výkonnými celky.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vrabec

21.3.2024 09:05 Reaguje na pavel peregrin
Výkonné celky? To myslíte ty, co valí jen rostlinou?
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.3.2024 09:21 Reaguje na Jaroslav Vrabec
Tak nám předveďte svou živočišnou produkci - třeba výkrm drůbeže, to je nejjednodušší varianta, jsem zvědav komu budete své produkty prodávat. Nebo snad máte svoji porážku a navazující odbyt do své obchodní sítě či marketů ? To si může dovolit jen silný ekonomický subjekt a těm se nově hází klacky pod nohy a jsou v médiích dehonestováni.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vrabec

21.3.2024 10:32 Reaguje na pepa knotek
Hlavně by se neměly házet klacky pod nohy těm, co mají vyváženou rostlinnou a živočišnou a to jsou hlavně střední od 500-2000ha. Nemám rád malé, kteří si na svých 60ha hrají na farmáře a nemají ani kus živočišné, ovšem s tím zastropováním pro agrobarony má Šebek pravdu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

21.3.2024 09:44 Reaguje na Jaroslav Vrabec
Odpověděl vám p. Knotek.
Odpovědět
FD

František Dvořák

21.3.2024 06:43
Mě nejde na rozum, když to je náš problém proč demonstrují Poláci, Němci, Portugalci, Francouzi atd. Asi ze solidarity?
Odpovědět
pk

pepa knotek

21.3.2024 07:59
Zkorumpovaní hlásná trouba vůbec netuší nebo záměrně mlží jakým způsobem jsou v EU rozdělovány dotace, víc než polovina všech eurodotací jde francouzským zemědělcům, krom toho existují i národní dotace svou výší nesrovnatelné s tím co se vyplácí u nás. Podmínky zemědělců na východě EU jsou diametrálně odlišné od těch na západě a ten nepoměr nikdo měnit nebude, včetně našich zástupců v EP (čest dvěma výjimkám).
Odpovědět
sv

s v

23.3.2024 16:41 Reaguje na pepa knotek
Děkuji, že souhlasíš, že evropští tzv. zemědělci jsou jen vyplňovači žádostí o dotace. Jinými slovy jediná cesta je zrušit tzv. společnou zemědělskou politiku jako celek. Okamžitě podepsat MERKOSUR a TTIP a začít dovážet ukrajinskou produkci. Ovšem za to, že jsi to takhle na rovinu vybalil, tě tvůj guru bureš nepochválí. Nejspíš praskne vzteky a tebe přizabije.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

21.3.2024 09:04
Pan Šebek má smůlu, protože ve skupování zemědělské půdy nejde ani tak o to, že ji skupují velké zemědělské podniky, ale o to, že se k ní nutně potřebují dostat hodlingy s vysokými emisemi uhlíku. Vlastnictví zemědělské půdy jim totiž umožní "ukládat" emitovaný uhlík a tak dosáhnout závazku "uhlíkové neutrality" při výrobě. A těmto firmám ani náhodou žádný politik klacky pod nohy házet nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist