https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarna-heunisch-musi-snizit-emise-na-tretinu-potvrdil-to-krajsky-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárna Heunisch musí snížit emise na třetinu, potvrdil to krajský soud

26.4.2023 11:32 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská Slévárna Heunisch musí na třetinu omezit emise způsobující zápach. Rozhodnutí jihomoravského krajského úřadu, které dříve potvrdilo ministerstvo životního prostředí, nyní potvrdil i Krajský soud v Brně, který zamítl žalobu slévárny. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce soudu. Firma nyní může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Mluvčí slévárny Kateřina Svobodová ČTK řekla, že firma se k rozhodnutí vyjádří až poté, co se seznámí s obsahem odůvodnění.
 

Na zápach ze slévárenské výroby si opakovaně stěžovali v posledních letech obyvatelé okolních čtvrtí. Podle protestujících, kteří sepsali i petici adresovanou na MŽP, se zápach ze slévárenské výroby objevil přibližně před čtyřmi lety a souvisí se změnou technologie výroby. Slévárna v minulosti argumentovala tím, že nepřekračuje žádné limity stanovené pro hutní výrobu, nepopřela ale, že při její činnosti vzniká zápach.

Soudem potvrzené rozhodnutí podle jihomoravského krajského úřadu zpřísňuje četnost měření emisí, stanovuje závazné termíny pro dokončení úprav technologií nebo povinnost výrobní prostory stavebně uzavřít tak, aby správně fungovala vzduchotechnika a pachově problémové látky mohly být účinně omezeny. "Všechny nové povinnosti a podmínky provozu by se měly provádět v etapách v co nejkratším čase. Následovat by měly průběžné zkoušky a měření emisí tak, aby nejpozději od 1. května 2023 zápach lidi v obytných zónách jihovýchodní části města Brna (okolí Juliánova, Líšně, Vinohrad, Slatiny) neobtěžoval," uvedl úřad.

Protesty obyvatel z okolních čtvrtí vedly k tomu, že Jihomoravský kraj stanovil nové podmínky pro provoz slévárny. Mimo jiné jde o přísnější limit pro těkavé organické látky a častější měření emisí, a to i u deseti nových látek, které se v žádné jiné slévárně neměří. Emise by měly klesnout na třetinu. Proti tomuto rozhodnutí se slévárna odvolala k ministerstvu životního prostředí, to ale dalo loni v červenci zapravdu krajskému úřadu.

Slévárna se bránila podáním žaloby, kterou napadla rozhodnutí ministerstva životního prostředí. Soud nyní žalobu zamítl, už dříve přiznal žalobě odkladný účinek, dosud tedy nařízené povinnosti nebyly vymahatelné, pravomocným rozhodnutím ale odkladný účinek končí.

Loni na podzim začala slévárna jednat se zástupci petičního výboru. Tento výbor zastupuje lidi z okolních městských částí, kteří si stěžovali na zápach ze slévárenského provozu. Obě strany za sebou mají dvě schůzky, další bude následovat v červnu. Zároveň slévárna testuje různé způsoby snižování zápachu z výroby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 15:49
Mimo jiné jde o přísnější limit pro těkavé organické látky a častější měření emisí, a to i u deseti nových látek, které se v žádné jiné slévárně neměří.

Jak tohle nějaký soud může schválit? buď ať to měří u všech a nebo u nikoho
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.4.2023 19:10
Nejprve byla slévárna (nebo vepřín). Pak si majetní s vědomím vlastností lokality postavili domky. A nyní si stěžují na všechno. Třeba na kokrhání.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.4.2023 22:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
„Podle protestujících, kteří sepsali i petici adresovanou na MŽP, se zápach ze slévárenské výroby objevil přibližně před čtyřmi lety a souvisí se změnou technologie výroby.“
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.4.2023 13:05 Reaguje na Majka Kletečková
Já vím, že slévárny smrděly vždy. Požadavek je de facto likvidační. Řeči o tom, že to smrdí jen 4 roky účelová pohádka. A pokud to nejsou škodlivé emise, tak netřeba dělat nic.
Odpovědět

Radek Čuda

27.4.2023 14:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
Správně ... lidi ať si trhnou ... vždyť tam jen bydlí.

Bylo by zajímavé pozorovat, jak by se to líbilo lidem v domovině majitelů té slévárny, tedy v Říši.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.4.2023 19:13 Reaguje na Radek Čuda
Čudo, za to, že výš fotr s dědkem mířili na tu říši raketami s atomovými hlavicemi, a ten svůj třídní boj prohráli, je to docela malá cena.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:02
Tak ono je dobré znát detaily. S likvidací zápachu může být problém, protože u některých technologií se může jednat o velmi vysoký objem odsávaného vzduchu, který je zapotřebí nějak zpracovat - zbavit zápachu. To může být dost drahé a ve výsledku likvidační, protože slévárna se tak může oproti konkurenci, která má halu třeba na liduprázdném místě a tak může smradit, stát nekonkurenceschopná.
A to množství osdsávaného vzduchu nelze zmenšovat, protože v tovární hale pracují lidé a pro ty musí být zase v takovém prostředí minimální povinná výměna vzduchu předepsaná hygienou. A zatím není možné lidi kompletně nahrazovat roboty, kteří logicky výměnu vzduchu nepotřebují.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist