https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-po-vzoru-polska-zakazalo-dovoz-ukrajinskeho-obili-cesko-to-neplanuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko po vzoru Polska zakázalo dovoz ukrajinského obilí, Česko to neplánuje

18.4.2023 00:50 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovensko zakázalo dovoz obilí a dalších zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny. Opatření, které vstoupí v platnost v dnes, schválilo po podobném kroku Polska a Maďarska z konce minulého týdne. Evropské komise podobné restrikce kritizuje. Bratislava na rozdíl od Varšavy ale nadále povoluje tranzit, jehož obnovení se pokouší v polské metropoli dojednat ukrajinská delegace. Česko zákaz dovozu ukrajinského obilí nechystá, oznámilo ministerstvo zemědělství.
 

Polsko a Maďarsko v sobotu ve snaze ochránit domácí zemědělce před dovozem například levné ukrajinské pšenice zakázaly do 30. června dovoz vybraných zemědělských produktů z Ukrajiny. Další státy tento krok podle Reuters zvažují, jako první podobný krok včera bez časového omezení oznámilo Slovensko. Opatření, které vstoupí v platnost v úterý, se bude vztahovat například na obilí a olejniny, kukuřici, ovoce či cukr a med. I Bratislava argumentuje, že jde o krok nutný k ochraně zemědělského a potravinářského odvětví.

Zákaz na Slovensku tamní úřady odůvodňují také ochranou zdraví spotřebitelů. V části obilí dovezeného z Ukrajiny totiž testy potvrdily výskyt pesticidu, který není v EU povolen. Slovensko proto už před zastavením dovozu zakázalo zpracovávání již uskladněného ukrajinského obilí. Česko už dříve kvůli možnému výskytu pesticidů zpřísnilo kontroly tranzitu zemědělských komodit.

Evropská komise o víkendu v reakci na polské a maďarské rozhodnutí zakázat dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny uvedla, že jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné. Zákazy tento týden projednají velvyslanci zemí EU, řekl novinářům v Bruselu dobře informovaný unijní činitel. Podle informací ČTK budou zástupci států rozhodovat o prodloužení bezcelního režimu pro veškeré ukrajinské potraviny a zemědělské výrobky, proti němuž mají zmíněné země námitky.

Levná ukrajinská pšenice se dostala na trhy středoevropských zemí, když Kyjev po blokádě svých černomořských přístavů v souvislosti s ruskou invazí z konce loňského února začal při vývozu obilí využívat alternativní trasy. Ukrajina je jedním z největších světových vývozců obilí.

Česko zatím zákaz dovozu či tranzitu nechystá, uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula a řekl, že kroky Polska, Maďarska a Slovenska, jsou podle něj v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace (WTO). Premiér Petr Fiala novinářům v Manile při své cestě po Asii řekl, že na českém trhu není problém tak intenzivní, protože obilí končí v zemích, které mají hranici s Ukrajinou.

O obnovení tranzitu přes Polsko od pondělí ve Varšavě usiluje ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj. Podle agentury Reuters budou jednání nejspíš pokračovat v úterý.

"Prvním krokem by podle našeho názoru mělo být otevření tranzitu, protože je to poměrně důležité a je to věc, která by měla být bezpodmínečně provedena. Poté se budeme bavit o dalších věcech," uvedl Solskyj s tím, že ve středu chtějí Ukrajinci jednat s Rumunskem a ve čtvrtek se Slovenskem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2023 07:53
1* Zcela umělý problém. Kvůli pár vagónům obilí bude zasedat vláda a traktory v ulicích?
Odpovědět
JS

Jiří S

18.4.2023 13:49 Reaguje na Karel Zvářal
Vzhledem k tomu, že se vyvezlo několik lodí, které měly mířit do Afriky, ale zakotvili v Itálii, Španělsku apod. bych to nenazýval pár vagóny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.4.2023 17:01 Reaguje na Jiří S
Loni byla hysterie, že bude ve světě hlad, chleba za stovku, byť odborníci říkali, že U představuje 4-7(?)% celosvětové produkce. Ceny za pečivo pohotově vyskočily, později šly ještě výš kvůli energiím. Máme nadbytek - zase špatně! Co když bude neúroda? Nebo naopak nadúroda - to nemáme nějaké skladové rezervy? 2/3 obilí se zkrmí, vyvézt se dá vždycky, navíc je to stratetická komodita. Prostě zaplnit pseudoproblémem mediální prostor, něco jako dešťový tanec šimpanze na lidský způsob. Furt se něco děje...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist