https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-stavitel-horkovodu-z-temelina-nesmi-nakladat-s-majetkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud: Stavitel horkovodu z Temelína nesmí nakládat s majetkem

6.4.2021 00:55 | TEMELÍN (ČTK)
ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr na dostavbu horkovodu. Po úpadku Tenzy, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy Kč chtějí energetici vybrat na podzim,
ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr na dostavbu horkovodu. Po úpadku Tenzy, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy Kč chtějí energetici vybrat na podzim,
Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, podle nějž firma Tenza, která stavěla horkovod z Temelína do Českých Budějovic, nesmí od 6. dubna nakládat s majetkovou podstatou. Toto právo přejde ke stejnému dni na insolvenčního správce. O předběžné opatření požádala firma sama, protože není nikdo, kdo by chtěl být od zmíněného data v jejím představenstvu. Vyplývá to zinformacív insolvenčním rejstříku. Tenza je od února v úpadku.
 

ČEZ vyhlásil v březnu nový tendr na dostavbu horkovodu. Po úpadku Tenzy, která horkovod stavěla od března 2019, zbývá dokončit 11 z 26 kilometrů. Nového dodavatele stavby za více než 1,4 miliardy Kč chtějí energetici vybrat na podzim, řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Tenza zároveň jedná o tom, že by od ní převzala stavbu jiná firma.

Předběžné opatření zanikne ve chvíli, kdy soud rozhodne, jak se bude řešit úpadek Tenzy. Mimořádná valná hromada firmy v prosinci jmenovala všechny členy představenstva Tenzy do funkcí k 5. lednu a zároveň je z funkcí odvolala k 5. dubnu 2021. "V současné době není žádná kvalifikovaná osoba, která by byla ochotna přijmout funkci člena představenstva, a proto zde nebude od 6. dubna žádná osoba, která by dlužníka mohla zastupovat a nakládat s majetkovou podstatou," uvedl soud v odůvodnění.

To, že nebude nikdo v představenstvu, může vést podle soudu k tomu, že se nebudou platit náklady na zabezpečení majetku, pohledávek, nebo k tomu, že se budou hradit pohledávky bez ohledu na jejich povahu a pořadí, v němž by se měly podle insolvenčního řízení uspokojit.

Subdodavatelská firma Tenzy, společnost MOTeC, vrejstříkuuvedla, že bez její účasti je vážně ohrožená dostavba dvou výměníkových stanic, jež jsou součástí horkovodu. MOTeC má technickou dokumentaci vázanou na montáž stanic. Podle informací firmy také ČEZ dosud neodstoupil od smlouvy s Tenzou. Firmě MOTeC dluží Tenza přes 25 milionů Kč.

"Možnosti dokončení blokových výměníkových stanic řešíme s vazbou na zahájené insolvenční řízení dodavatele Tenza," řekl ČTK Sviták. Potvrdil, že smlouvu s Tenzou ČEZ zatím nevypověděl. Tenza jedná o tom, že by od ní stavbu převzala jiná stavební firma.

Horkovod měl začít dodávat teplo do Českých Budějovic na přelomu loňského a letošního roku. Od konce loňského roku ale práce stojí. Tenza to zdůvodnila hlavně pandemií koronaviru a s tím spojeným odkladem plateb.

Problémy s insolvencí Tenzy mají také Teplárny Brno, pro které měla vyměnit parovody za horkovody. Projekt nedokončí. Problémy evidují i subdodavatelé Tenzy, podle ČT nedostali za horkovod zaplaceno asi 300 milionů Kč. ČEZ uplatňuje po firmě Tenza pohledávku přes miliardu Kč. Tenza dluží i bankám. Komerční banka eviduje pohledávky v řádech stovek milionů, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.4.2021 05:33
Ať to dostaví firma MOTeC. Stejně to ve skutečnosti staví ona a ne nějaká Tenza. To je právě problém našeho práva a stavebnictví. Vysoutěžíte zakázku a pak to staví někdo jiný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2021 08:21
Nevím, proč musí být tahanice právníků na Ekolistu....
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.4.2021 08:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi proto, že jde o velmi významný ekologický projekt.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2021 15:33 Reaguje na Emil Novák
Ekologický?
Spíš energetický, ne? Kdysi podobný horkovod plánovali z Dukovan do Brna, ale zjistilo se, že je to cypovina, že to prostě nevychází.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.4.2021 15:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Připadá vám snad projekt, který ušetří asi 80 tisíc tun uhlí ročně, které se jeho dokončením přestanou v Budějovicích pálit, jako málo ekologický?
Horkovod z Dukovan do Brna nevycházel v době, kdy se nezpoplatňovaly emise CO2 a příliš se neřešily další škodliviny ze spalování fosilních paliv, a nevychází dnes ve chvíli, kdy je dlouhodobý osud Dukovan ve hvězdách. Pokud někdy bude v Dukovanech perspektiva dlouhodobého provozu, vycházet zase začne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2021 20:24 Reaguje na Emil Novák
A co kdybychom místo desítek kilometrů horkovodů postavili ten zroj tepla tam, kde se spotřebuje?
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.4.2021 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Zdroj tepla tam kde se spotřebuje už Brno má, není ovšem nízkoemisní. Pokud bude nízkoemisní zdroj tepla chtít, jednodušší způsob, než postavit několik desítek kilometrů horkovodu, není. Zvlášť když naprostá většina toho tepla dnes bez užitku uniká do atmosféry.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist