https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soul-mozna-vezme-plan-japonska-vypustit-vodu-z-fukusimy-k-mezinarodnimu-soudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soul možná vezme plán Japonska vypustit vodu z Fukušimy k mezinárodnímu soudu

14.4.2021 12:06 | SOUL (ČTK)
Japonsko tvrdí, že vypouštění vody z Fukušimy nebude mít příliš negativní dopady na životní prostředí. Oznámení Tokia podpořil i Washington. Voda, která byla použita pro ochlazování reaktorů poškozených přírodní katastrofou, je nyní v nádržích v areálu elektrárny.
Japonsko tvrdí, že vypouštění vody z Fukušimy nebude mít příliš negativní dopady na životní prostředí. Oznámení Tokia podpořil i Washington. Voda, která byla použita pro ochlazování reaktorů poškozených přírodní katastrofou, je nyní v nádržích v areálu elektrárny.
Jižní Korea zvažuje, že by se obrátila na mezinárodní soud kvůli rozhodnutí Japonska, které chce do dvou let začít vypouštět do moře více než milion tun kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima. Tu zničilo před deseti let silné zemětřesení a následná vlna cunami. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejský prezidentský úřad.
 

Jihokorejský prezident Mun Če-in nařídil svým úředníkům, aby prověřili možnost postoupit případ Mezinárodnímu soudu pro námořní právo v Hamburku. Cílem Soulu je japonský plán zastavit, uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta Kang Min-sok.

Tokio oznámilo svůj záměr vypustit kontaminovanou vodu z Fukušimy v úterý a jihokorejský prezident Mun při dnešní schůzce s japonským velvyslancem v Soulu Kóičim Aibošim vyjádřil z plánu velké obavy. Japonské oznámení již dříve vyvolalo rozhořčené reakce ekologických organizací, místních rybářů a také Jižní Koreje a Číny, které s Japonskem sousedí.

Japonsko tvrdí, že vypouštění vody z Fukušimy nebude mít příliš negativní dopady na životní prostředí. Oznámení Tokia podpořil i Washington. Voda, která byla použita pro ochlazování reaktorů poškozených přírodní katastrofou, je nyní v nádržích v areálu elektrárny, jejich kapacita však bude naplněna na podzim 2022. Japonci ji čistí pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

14.4.2021 13:36
Rád bych upozornil, že celá tato hysterie je kvůli cca 2 gramům (slovy dvěma gramům) tritia, rozptýleného v přibližně milionu tun uskladněné vody. Sami Korejci přitom toto množství tritia, které se bude postupně vypouštět mnoho let, vypustí ze svých jaderných zařízení zhruba za dva až tři roky provozu a nikdo se nad tím nepozastavuje.
Odpovědět
MG

Milan G

14.4.2021 14:20 Reaguje na Emil Novák
Pokud máte pravdu a já nemám důvod vám nevěřit, tak ať Jdou Korejci k mezinárodnímu soudu. Japonci použijí tenhle argument a soud skončí tak rychle jak začne. Zjednodušil jsem to, ale gró zůstává.

Včera bylo vidět, že už tu vodu nemají kde skladovat a pí. Drábová, oblíbenkyně p.Hanzla, říkala, že v tom také nevidí problém.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.4.2021 03:55 Reaguje na Emil Novák
Celým světem vládne pokrytectví. Eurosojuz je toho názorným příkladem. Tady si zodpuštěním ani pořádně neuprdnete, aby Vás okamžitě nekritizovali ekoteroristi, na druhé straně se vesele obchoduje s Čínou, která je jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí na světě. Druhým příkladem by mohlo být třeba zemědělství, kdy v Evropě je zakázáno použití celé řady chemikálií a proto dovážíme spoustu zemědělských plodin z Jižní Ameriky, kde se tyto chemikálie používají plošně, ale tam to nevadí.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

15.4.2021 07:06
To je těžké no.... teď už se s tím v podstatě nedá dělat nic než ten průser dotáhnout do konce.

Aspoň všichni vidí jaká dilemata a dokonce destabilizaci mezinárodního měřítka přináší jaderná energetika.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.4.2021 10:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Každý způsob energetiky má svoje klady a zápory. Jenže u některých není politicky korektní o těch záporech mluvit.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.4.2021 12:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
O nebezpečnosti tritia si můžeme počíst na Wikipedii: "I když jde o beta zářič, jeho nebezpečnost je jen minimální.[3] Záření tritia zastaví už 6 mm silná vrstva vzduchu. Určité nebezpečí by hrozilo pouze při jeho požití, vdechnutí nebo kontaminaci pokožky na citlivém místě."

Zkuste, prosím pane Kašpárku, předně stabilizovat svoji destabilizovanou mysl.
Odpovědět
sv

15.4.2021 18:24
Bohužel, současný jihokorejský prezident je zelený antijaderný aktivista, který dokonce hodlal zastavit další výstavbu JE ve své zemi. To mu naštěstí nevyšlo. Jihokorejský parlament ho s tím nesmyslem poslal, tam kde slunce nesvítí (z čehož má každý oze fanatik přirozeně vítr). A tak si asi hodlá schladit žáhu na japoncích, se kterými mají jihokorejci společnou historii plnou konfliktů a okupací. Takže konečně možná bude slavit úspěch.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist