https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stado-vzacnych-danku-mezopotamskych-v-olomoucke-zoo-rozsirily-dve-samice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stádo nejvzácnějších zvířat v olomoucké zoo rozšířily dvě samice

9.3.2024 00:48 | OLOMOUC (ČTK)
V přírodě bylo toto zvíře téměř vyhubeno a zachránili ho evropské zoologické zahrady. Tito daňci jsou nyní chováni ve zhruba 16 evropských zoologických zahradách. V ČR kromě Olomouce chová ještě ostravská zoo samce.
V přírodě bylo toto zvíře téměř vyhubeno a zachránili ho evropské zoologické zahrady. Tito daňci jsou nyní chováni ve zhruba 16 evropských zoologických zahradách. V ČR kromě Olomouce chová ještě ostravská zoo samce.
Foto | Geoprofi Lars / Wikimedia Commons
Stádo vzácných daňků mezopotámských, kterých ve volné přírodě žije 600 až 700 posledních jedinců, rozšířily v olomoucké zoologické zahradě dvě mladé, dvouleté samice. Na Svatý Kopeček přicestovaly ze zoo v německém Kronbergu a olomoučtí chovatelé věří, že se budou podílet na dosavadním úspěšném chovu. Ve zdejší zoo se dosud narodili čtyři jedinci tohoto vzácného druhu. Olomoucká zoo je jediná v tuzemsku, která tento druh pravidelně množí, řekl vědecký pracovník pro ochranu přírody Jan Pluháček.
 

"Daňci představují vůbec nejvzácnější zvíře, které máme v zoologické zahradě. V přírodě bylo téměř vyhubeno - je to takový triumf evropských zoologických zahrad, neboť jsme je v Evropě zachránili před vyhubením. V současné době jsou tito daňci chováni ve zhruba 16 evropských zoologických zahradách. U nás v republice kromě Olomouce chová ještě ostravská zoo samce. Jediné chovné stádo v republice tak máme zatím pouze my," uvedl Pluháček. S příjezdem samic si chovatelé slibují rozšíření chovu. "Daňci se množí lépe ve větších skupinách. Loni se tito daňci rozmnožili pouze v šesti evropských zoo včetně naší," doplnil.

Dvě mladé samice se ve výběhu olomoucké zoo vzápětí přičlenily ke dvěma samcům, dalším dvěma samicím a jednomu mláděti. Společnost jim dělá početné stádo jelenů sika vietnamských, muflonů a koz. "V této komunitě problém nemají. U daňků jsme měli dlouhodobě jen jednu samici, neboť se nám dlouho nedařilo sehnat další - a přesto se věnovali jen své samici a se sikami se nerušili. Nové samice se sžily se stádem úplně hladce," doplnil Pluháček.

Chovatelé daňky krmí senem a trávou, stravu jim doplňují speciálními granulemi a potřebným minerálním lizem. "Všichni jelenovití představují pozoruhodnou skupinu zvířat. Samcům se každý rok obnovuje paroží, které u těchto zvířat tvoří až čtvrtinu veškeré kostry. Každoročně si tak musí vytvořit čtvrtinu kostry, což je obrovské množství minerálů, které spotřebují," uvedl vědecký pracovník zoo.

Daněk mezopotámský je druh, který historicky žil na území Mezopotámie, byl zobrazován na starověkých památkách již v devátém století před naším letopočtem. "Bylo to lovné zvíře, na konci 19. století se věřilo, že bylo úplně vyhubeno. Na počátku 50. let však byla v dnešním Íránu objevena dvě malá stádečka a odtud se podařilo dovézt tři jedince do německého Kronbergu. Z tohoto páru dnes pochází drtivá většina dnešní populace daňků," řekl Pluháček. Několik zvířat bylo později ještě převezeno z Íránu do Izraele, odkud je tamní zoo úspěšně vypouštějí do přírody.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

9.3.2024 13:14
Proč ostravská zoo drží samotného samce?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.3.2024 12:36
Řekl bych, že daňek evropský ( Dama dama) je jen daněk z té Mezopotámie dříve odvezený a v Evropě vysazený. Dělali to již staří Římané. No a v současnosti má být ten původní co nikdy neopustil "Mezopotámii" pouze někde v Luristánu v Íránu.
Odpovědět
JN

Jan Novák

11.3.2024 09:52 Reaguje na Jarek Schindler
Říkat si to můžete, nicméně pravda to není.
Daňci v Evropě z Mezopotámie nepocházejí. Dama dama byl typický interglaciální Evropský druh, který se ale po posledním glaciálu nestihl rozšířit zpět na sever, a přežil v Apeninských, Balkánských a Anatolských refugiích. Z těchto refugií se už od neolitu hojně vysazoval na jiná místa v Evropě. Původní Balkánská populace poté vymřela, i když dala za vznik dnešním daňkům ve Španělsku a Itálii. Daňci na sever od Alp vesměs pocházejí z Daňků pocházejících z Turecka.

Zde je článek na téma původu evropských daňků. https://www.nature.com/articles/s41598-023-48112-6

Daněk mezopotámský (Dama dama mesopotamica) je jiný poddruh, který se vyskytoval na jiných místech, a nemá s populacemi nominátního poddruhu nic společného.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

12.3.2024 23:05 Reaguje na Jan Novák
Zajímalo by mě proč sem dáváte odkaz který jste pravděpodobně sám nečetl. No a pokud četl tak máte asi dost velké mezery v zeměpisu. Opravdu chcete tvrdit že to Anatolské refugio leží v Evropě?
No a jde předpokládat, že daněk v té Malé Asii a současně i ten mezopotámský daněk měli za doby Římanů podstatně větší rozšíření než dnes a není vyloučeno, že se jejich teritoria v tom Turecku, severovýchodní části Sýrie či severním Iráku dotýkala či překrývala.
No a pokud píšete že ten podruh Dama dama mesopotamica se vyskytoval někde jinde tak prosím napište kde. Já bych řekl, že jinde než v oblasti východního Turecka ( tedy části té Anatolie) a oblasti severního Iráku a západního Iránu to asi nebylo.
Odpovědět
su

13.3.2024 19:57 Reaguje na Jarek Schindler
Očividně jste nepochopil Janův text. Nikde se nezmiňuje o tom, že by Anatolie měla ležet v Evropě. Pouze uvádí, že měl evropský daněk refugium v Anatolii (představte si, že daněk evropský může mít klidně refugium v Asii - to je překvapení, co?). A ten článek si přečtěte sám - pokud jste toho schopen.
Odpovědět
JN

Jan Novák

14.3.2024 06:22 Reaguje na
Děkuji, někteří lidé si očividně potřebují (třeba kvůli vlastnímu egu) vymýšlet fiktivní nařčení. :)
Odpovědět
JN

Jan Novák

14.3.2024 06:39 Reaguje na Jarek Schindler
Prosím znovu přečíst jak můj komentář (nikde se nezmiňuji o Anatolii jako o Evropě), tak daný článek o genetické analýze současných i subfosilních populací druhu Dama dama, pokud jste toho alespoň trochu schopen. :)

Co se týče rozšíření, Daněk evropský se vyskytuje v západním Turecku (populace v národní parku Güllük-Termessos je prý poslední skutečně divoká populace nominátního poddruhu, a jestli vám to hlava nebere, tak to není tak dávno, co bylo Černé moře jezero).

Daněk mezopotámský byl pravděpodobně jeden ze tří holocénních druhů jelenů (spolu s Jelenem berberským a dnes vymřelým Megaceroides algericus), který se vyskytoval i v Africe, a to v Nilské deltě. Mimo Irán, východní Turecko (kde byl později nahrazen D. dama) a Zakavkazko byl také třeba v Levantu, Sýrii + dvě starověké/ranně středověké introdukované populace na Malorce a Kypru.

Když máte problém pochopit daný článek, tak velice zkratkovitě, Daňci vysazovaní římany pocházeli z linie pocházející z jižní Evropy. Ta poté na sever od Alp vymřela, a nynější Daňci na sever od Alp pocházejí vesměs z Tureckých daňků, odlišitelné populace stejného poddruhu, nikoliv toho mezopotámského. :)

"The native D. mesopotamica distribution contracted substantially through time and by the medieval period was replaced in eastern Turkey by D. dama (Fig. 2). The Balkan population of D. dama was likely extinct by the end of the medieval period (Fig. 2C). Of the translocated populations, the Persian fallow deer of Mallorca went extinct around the seventh century CE (31) and the population on Cyprus disappeared by the late medieval/early modern period (65). The D. dama population established in northern Europe during the Roman period vanished rapidly following the Empire’s withdrawal, and new populations were re-established centuries later (Fig. 2 B and C)."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10895352/
Odpovědět
su

14.3.2024 16:57 Reaguje na Jan Novák
Zbytečně házíte perly sviním )))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist