https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-financne-pomuze-zvysovat-produkci-ryb-v-tuzemsku-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát finančně pomůže zvyšovat produkci ryb v tuzemsku, schválila vláda

8.10.2021 00:32 | PRAHA (ČTK)
"Hlavními problémy, s nimiž se potýká rybářství v ČR, jsou sucho, škody působené škůdci, zabahnění rybníků, vysoká závislost domácí produkce na tradičních formách hospodaření nebo vysoká závislost na exportu ryb," uvádí ministerstvo.
"Hlavními problémy, s nimiž se potýká rybářství v ČR, jsou sucho, škody působené škůdci, zabahnění rybníků, vysoká závislost domácí produkce na tradičních formách hospodaření nebo vysoká závislost na exportu ryb," uvádí ministerstvo.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | KostkaCZ / Pixabay
Stát finančně pomůže tuzemskému rybářství tak, aby celková produkce ryb v Česku do roku 2030 stoupla ze současných zhruba 20 000 tun ročně. Podle odhadů ministerstva zemědělství by mohlo jít o nárůst o 0,4 až dvě procenta, hlavně díky budování nových kapacit. Rybářům, kteří chovají ryby v rybnících, naopak kvůli nedostatku vody hrozí pokles produkce. Vyplývá to z vládou schváleného národního strategického plánu pro akvakulturu do roku 2030.
 

Z evropského rybářského fondu může ČR získat prostřednictvím operačního programu Rybářství mezi lety 2021 a 2027 zhruba 30 milionů eur, tedy kolem 780 milionů Kč. Z národního spolufinancování pak půjde kolem 330 milionů Kč, celkem by tedy rybáři a rybníkáři mohli získat kolem 1,1 miliardy Kč. V předchozím operačním programu bylo také 1,1 miliardy Kč, český stát v něm přispěl 245 miliony Kč. Loni v srpnu z něj bylo proplaceno 465 milionů Kč, rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo u 890 milionů Kč.

"Hlavními problémy, s nimiž se potýká rybářství v ČR, jsou sucho, škody působené škůdci (kormorán, vydra, volavka, bobr a další), zabahnění rybníků, vysoká závislost domácí produkce na tradičních formách hospodaření nebo vysoká závislost na exportu ryb," uvádí ministerstvo.

V ČR je podle materiálu více než 24 000 rybníků a malých vodních nádrží o celkové ploše zhruba 53 000 hektarů. Většina rybníků se používá pro produkci ryb. Existuje více než 70 významnějších producentů, počet pracovníků v sektoru ale setrvale klesá, nyní se pohybuje kolem 1500 osob.

Spotřeba ryb je podle ministerstva v České republice velmi nízká, zhruba 5,5 kilogramu na osobu a rok, z toho 1,3 kg sladkovodních. V EU je spotřeba zhruba 25 kilogramů na osobu a rok, světový průměr činí zhruba 20 kilogramů.

Rekreačním rybářstvím se v Česku zabývá zhruba 350 000 registrovaných členů rybářských svazů, kteří každoročně vyloví zhruba 3750 tun ryb, většinou kapra.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.10.2021 10:57
Takže to bude i zvyšování celkové vodní plochy.
Chybí jí zhruba 100tisíc ha, proti té, která zde byla před 100 -150roky. Mnohde by stačily rybníčky 1ha/" kačáky ".
A samozřejmost by mělo být čištění/odbahňování rybníků.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist