https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-urad-rozhodne-o-stavbe-sesti-sil-ve-slatinanech-lide-je-nechteji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební úřad rozhodne o stavbě šesti sil ve Slatiňanech, lidé je nechtějí

11.1.2022 00:03 | SLATIŇANY (ČTK)
V silech chce kladrubský hřebčín skladovat krmivo pro koně. Obyvatelé ani město si je ale nepřejí a proti projektu se opakovaně odvolávají.
V silech chce kladrubský hřebčín skladovat krmivo pro koně. Obyvatelé ani město si je ale nepřejí a proti projektu se opakovaně odvolávají.
Foto | Petr Kadlec / Wikimedia Commons
Do dvou měsíců stavební úřad ve Slatiňanech na Chrudimsku patrně rozhodne, zda v místní části Škrovád může vzniknout šest nových obilných sil. ČTK to řekla vedoucí stavebního úřadu ve Slatiňanech Žofia Křivská. V silech chce kladrubský hřebčín skladovat krmivo pro koně. Obyvatelé ani město si je ale nepřejí a proti projektu se opakovaně odvolávají.
 

O stavbu ve svém areálu z 80. letech minulého století usiluje hřebčín od roku 2018, v roce 2019 získal stavební povolení, krajský úřad ho následně zrušil. Do konce loňského roku hřebčín doplňoval změny v projektu na základě připomínek účastníků řízení.

"Oni doplnili, co jsme požadovali. Účastníkům řízení dáme možnost vyjádřit se k podkladům a pak vydáme rozhodnutí," řekla Křivská. Podle jejího odhadu by úřad měl vydat stanovisko do dvou měsíců.

"Dala jsem delší lhůtu na vyjádření k podkladům, deset dní, bude záležet, jak bude doručeno, kdy si adresáti převezmou obálky, tam se lhůta počítá od doručení. Všichni účastníci se mohou odvolat, ono to ještě celé může trvat," řekla Křivská.

Oponenta má v hřebčín ve městě Slatiňany. Zemědělský areál je teď nevyužívaný, po obnovení provozu by se tam zvýšil hluk a prašnost a rodinné domy jsou od něj blízko, obává se například místostarosta Stanislav Šťastný (ODS a TOP 09).

"Teď je stavební řízení pozastaveno, v okamžiku, kdy to prostuduje stavební úřad, řízení s účastníky obnoví. Jedenáctimetrová sila zamezí pohled do krajiny. Městská rada se také usnesla, že se obrátíme na Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR na posouzení dopadu stavby na přírodu," řekl místostarosta. Stanovisko agentury bude ale jen doporučení, protože zemědělský areál není na území chráněné krajinné oblasti. Je těsně za jeho hranicí, dodal Šťastný.

Náměstek ředitele pro investice a služby pro veřejnost hřebčína Martin Lacina věří, že se hřebčín s místními nakonec domluví. Nové požadavky stavebního úřad hřebčín podle něj splnil. "Je to starší statek, tam kde má být příjmový koš, jsou sloupy a plechová střecha. Stavba se opláští, udělají se tam vrata, tím se zamezí prašnosti," řekl Lacina.

Obyvatelé Škrovádu se teď seznámí se změnami a zváží další postup, řekla ČTK Klára Sýkorová, jejíž rodina tam žije po generace. "Nesouhlasíme s tím, aby postavili baterii 11 metrů vysokých sil doprostřed vesnice, to se dělalo naposledy za komunistů, to už dnes nikdo nedělá. Jsou stříbrná, budou se lesknout daleko do kraje," řekla Sýkorová.

Obyvatelé hřebčínu také navrhovali, aby příjmový koš a skladová hala na krmivo byly uvnitř areálu. Vysoká sila na okraji areálu se stavět podle nich nemusí. V tomto duchu hřebčín projekt nikdy neupravil, řekla Sýkorová.

Hřebčín by podle Sýkorové také nemusel zbytečně utrácet státní peníze, projektová cena z roku 2018 je 8,5 milionu korun bez daně. V okolí hřebčína jsou dvě firmy, které by krmivo skladovat mohly, uvedla také. Podle Laciny to ale možné není.

"Pro nás je nejlepší, když máme zrno úplně pod kontrolou, od pole až po skladování. Teď ho máme na půdě v historických budovách hřebčína, kde je to nevhodné. Zrno napadají brouci, plísně, každý rok musíme část zrna vyhodit," podotkl Lacina.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.1.2022 06:03
Hřebčín sice dělá Slatiňany Slatiňany, ale koně žrát nepotřebují. 11 metrů vysoká sila jsou ta nízká sila. To se vejde i do leckteré budovy.
Navíc lze obilí transportovat v zásadě stejným způsobem, jako jsou ostatní sypké materiály a naskladňovat potrubím, bez nutnosti přímového koše. Čistička obilí tam snad nebude, takže prašnost tam téměř žádná není.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2022 15:17 Reaguje na Katka Pazderů
a pak si lidi o sobě myslí, že jsou inteligentní...vždyť si nevidí na vlastní nos....
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.1.2022 08:48
Je to jako vždycky. Jak se k zemědělskému areálu přiblíží bytová výstavba, zemědělec začne mít těžký problém. Ačkoliv byl na místě jako první (a klidně tam ten statek mohl stát 100 let), stane se nechtěným a vytlačovaným. Koníčci se lidem líbí, ale žrát by měli ideálně vzduch, aby náhodou nezpůsobovali tamním občanům psychickou trýzeň tím, že se jim to žrádlo musí přivézt, uskladnit a odvézt.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.1.2022 16:38 Reaguje na Marcela Jezberová
No, pokud dobře čtu, tak místním ten areál jak dnes až tak nevadí. Vadí jim, že na kraji toho areálu chce někdo vystřihnout ta sila. Kdybych to tam znal a bydlel tam, taky by mi to možná vadilo.

Navíc je zjevné, že nejde vyloženě ani o ta sila, jako o jejich umístění ...
"Obyvatelé hřebčínu také navrhovali, aby příjmový koš a skladová hala na krmivo byly uvnitř areálu. Vysoká sila na okraji areálu se stavět podle nich nemusí. V tomto duchu hřebčín projekt nikdy neupravil, řekla Sýkorová."

BTW ... jak tam je dlouho ten statek nevím, ale je možné, že některé ty domy tam jsou cca stejně dlouho.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2022 16:41 Reaguje na Marcela Jezberová
Prostě musíte pochopit, že lidi chtějí bydlet v přírodě, akorát jim tam vadí zvířata a ptáci, případně i hmyz.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist