https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stena-u-turowa-odtoku-vody-z-cr-nebrani-ekologicke-organizace-chteji-jednani-s-polskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stěna u Turówa odtoku vody z ČR nebrání, ekologické organizace chtějí jednání s Polskem

25.7.2023 01:14 (ČTK)
Iniciativa Společně pro vodu chce, aby ministerstvo životního prostředí (MŽP) zahájilo jednání s Polskem o zásadním rozšíření a prohloubení podzemní stěny u dolu Turów, případně o omezení těžby u hranic s Českem. Podle iniciativy by mělo MŽP zveřejnit úplná data ze sledování všech českých vrtů v souvislosti s hodnocením funkčnosti těsnicí stěny. Reagovala tak na včerejší zveřejnění výsledků ročního sledování funkčnosti stěny u polského uhelného dolu, z kterého vyplývá, že je stěna podle dohody funkční, odtoku podzemní vody z Česka ale nezabraňuje.
 

"S ohledem na způsob, jak byla dohoda uzavřena, skutečně nelze konstatovat nic jiného, než že podzemní stěna je v jistém ohledu funkční. To ale podle textu dohody neznamená, že skutečně poskytuje ochranu před odtokem podzemní vody z území České republiky. Z veřejně dostupných informací od České geologické služby (ČGS) navíc vyplývá, že není možná jiná varianta, než že stěna českou podzemní vodu nechrání,” řekla Petra Kalenská, právnička Frank Bold.

Více informací o odtoku vody z českého území přinese i nový hydrogeologický model, jehož vznik ministerstvo plánuje. K dispozici měl být podle ekologických organizací už před povolením těžby v dole až do roku 2044.

"Všechno, před čím jsme v době podpisu dohody varovali, se postupně naplňuje. Funkčnost těsnicí clony je dalším takovým příkladem. České ministerstvo životního prostředí se buď nechalo jednoduše ošálit, nebo je pro něj důležitější Polsku umožnit těžbu uhlí než bránit obyvatele na české straně hranic před úbytkem vody,” řekl Milan Starec, zástupce Sousedského spolku Uhelná.

Výstavba podzemní stěny je jedním z opatření proti odtoku vody z českého území do polského dolu, které stanovila dohoda o těžbě v dole Turów mezi českou a polskou vládou. Dohodu vlády obou zemí podepsaly loni 3. února. Stěna je přes kilometr dlouhá a tvoří ji síť vrtů hlubokých 120 metrů, které polští těžaři naplnili nepropustnou směsí jílu a cementu. Dokončena byla v polovině loňského roku a na konci června skončil roční testovací provoz. V průběhu monitorování podzemní bariéry se hodnotí dvě kritéria: její propustnost a změna hladiny podzemní vody. Data o vývoji hladiny podzemních vod dostává česká strana čtvrtletně.

Z ročního monitorování funkčnosti stěny podle aktivistů plyne, že je možné funkčnost potvrdit jen s ohledem na první bod, tedy to, že do dolu na polské straně hranice skutečně přitéká méně vody. Naopak ve druhém bodě stěna selhává, protože odtoku vody z českého území nebrání.

Podle ředitele ČGS Zdeňka Venery není jasné, kdy se funkčnost stěny projeví na území Česka. Včera novinářům řekl, že je hydrologická situace složitá a bude potřeba vypracovat nový hydrogeologický model. Zároveň upozornil na to, že ročním monitoringem práce geologické služby nekončí, vyhodnocování dat bude pokračovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

25.7.2023 10:15
Takovahle zprava by melo smysl s podrobnou mapkou a podrobnymi geologickymi prurezy. Tyka se par desitek (mozna stovek? obyvatel v Uhelne a jinde pobliz toho lomu. Kterym by mely byt tedy nabidnuty velkoryse kompenzace.
Cili "resit" tohle by meli hlavne mistni obyvatele plus tedy geologicti a stavebni znalci odjinud. Neni to ale zprava pro obecne zvanily kteri
vse hned prevedou na politiku, ideologii globalni oteplovani atd.

Obecne mi prijde na ekolistu malo prehledny system archivace clanku
Melo by tu byt nejake regionalni deleni abych zajimavy clanek (nekdy i zajimavy clanek se 100 reakcemi ctenaru zmizi v archivu tak, ze je jen tezko dohledatelny, prestoze jeste vcera byl mezi nejctenejsimi)
z Liberecka ci Jizerskych hor nasel bez dlouheho patrani
v rubrice "Liberec" "Jizerske hory" atd.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist