https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stovky-traktoru-zablokovaly-dopravu-v-centru-bruselu-pred-sidlem-ep
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stovky traktorů zablokovaly dopravu v centru Bruselu. Evropský zemědělský sektor potřebuje změnu, řekl Macron Aktualizováno

1.2.2024 19:19 | BRUSEL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
Evropský zemědělský sektor čelí velké krizi a potřebuje "hluboce" změnit svá pravidla, řekl po skončení summitu EU v Bruselu francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj by měla mít Evropská unie společný mechanismus, jenž zaručí spravedlivé ceny, které mají velké potravinářské společnosti platit farmářům. Reagoval tak na nynější protesty zemědělců, kteří demonstrují jak ve Francii, tak také v Belgii a dalších zemích. Dopravu v Bruselu dnes zablokovaly stovky traktorů. Protestující zemědělci se shromáždili zejména nedaleko budovy Evropského parlamentu, kde za pálili pneumatiky. U náměstí Schuman, kde se dnes konal summit Evropské unie, nicméně od rána panoval klid.
 
Problémy, kterým zemědělci v současné době čelí, se staly tématem právě i dnešního summitu EU. Po jeho konci se pak belgický premiér Alexandr De Croo společně s nizozemským premiérem Markem Ruttem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou setkali se zástupci organizací, které dnes v belgické metropoli protestují. Na sociální síti X to potvrdil mluvčí belgické vlády Barend Leyts. Jaký byl výsledek této schůzky, nebylo jasné.

Záběry ze schůzky zveřejnila také šéfka Evropské komise. "Nasloucháme evropským farmářům. Mohou počítat s evropskou podporou," uvedla na sociální síti X s tím, že společně s belgickým předsednictvím budou pracovat na snižování administrativní zátěže, na kterou si farmáři stěžují.

Farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, výkyvy počasí a také levný dovoz, hlavně z Ukrajiny. Stěžují si ale i na přílišnou regulaci.

"My jsme si všichni vědomi toho, že tyto protesty se odehrávají nejen tady v Bruselu, ale i v řadě zemí EU a je to něco, co nemůžeme ignorovat. Musíme si všímat, jaké jsou argumenty farmářů a musíme něco změnit," uvedl k protestům zemědělců český premiér Petr Fiala. Podle něj je určitě správné, že se Evropská komise pokouší zapojit reprezentanty farmářů do diskuze o dalším směřování zemědělské politiky EU. Důležité ale rovněž je, abychom "dokázali do budoucna sladit podmínky, které mají naši farmáři, s podmínkami, které mají zemědělci ve světě". Evropské zemědělství musí být konkurenceschopné, ale zároveň nesmí být přeregulované, dodal Fiala. "Dnešek ukázal, že to lídrům evropských zemí není jedno. A zdaleka se to netýká jen dovozu z Ukrajiny, ten problém je hlubší a musíme se jím zabývat," dodal český premiér.

Evropská komise navrhla tento týden opatření na částečné omezení dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Současné pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz ale navrhuje prodloužit o další rok, to je do června 2025.

Vzhledem k výraznému nárůstu dovozu některých zemědělských produktů z Ukrajiny do EU v letech 2022 a 2023 se EK rozhodla posílit ochranný mechanismus. U nejcitlivějších produktů, kterými jsou drůbež, vejce a cukr, bude zavedena nouzová brzda. Jejím cílem je stabilizovat dovoz na průměrném objemu dovozu v minulých dvou letech. Pokud dovoz těchto produktů uvedený objem překročí, budou znovu zavedena cla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.2.2024 20:34
Především by měli zajistit co možná největší domácí soběstačnost, tzn aby komodity, které pěstujeme u nás (v E), necestovaly přes půl zemeguĺe, event kontinentu. Před dvěma roky byl poplach, že bude hladomor, ceny pšenice aj. vyletěly na burzách vysoko. Najednou nesměřují do třetího světa, ale končí tam, kde nejsou potřeba. Je pochopitelné, že se každý stát (farmáři) brání dovozu levnější konkurence - to dělali vždycky. Toto jestli není v ouřadům jasné, tak mají rezignovat na své funkce. Plus k tomu další šachy s dotacemi... Kdopak z toho má asi největší radost?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.2.2024 21:39 Reaguje na Karel Zvářal
Dřív se učily teorie, že Západ bude živit třetí svět průmyslovými výrobky a on nás bude živit potravinami. Dopadlo to ale tak, že my je živíme průmyslem a ještě potravinami. Nepřipadá vám to uhozený?
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 11:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, bo co je to ten třetí svět ... a co je teda ten druhý:-) ... je v dnešní době otázkou.

A odpověď na ni bude fest jiná, než před pár desítkami let.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.2.2024 09:38
Tak dlouho se "úspěšně" dotacemi deformoval unijní trh, až narazil na dno
a vrací se mu to jako bumerang. Dokud bylo odkud brát na umělou konkurenci
těm efektivnějším, tak hlupáci opěvovali minifarmy s drahou a dotovanou
technikou a dovozem sena do Alp pro stáda Milek, které by Alpy nikdy nebyly
schopny přirozeně uživit. Víno stálo míň než balená voda a potraviny se
místo využití po době spotřeby nezkrmují, ale pálí, zplyňují a kompostují.
Díky dotacím lze zatravnit bez užitku pole a mít sad v kamenné suti jako
na jižních svazích Alp. Tam kde ty dotace nejsou a nebo jsou nízké potom
používají 30. let starou techniku, kácejí sady na úrodné půdě a nahrazují
je biomasou a biopalivy, aby se uživili. Hra na trh dotovaný z různých
kapes se hroutí a ti, co si na něj zvykli pak krachují a protestují. Ano
trh je důležitý, ale bez dotací s regulací smluvních dodávek. Objednat si
produkci a producent má jistotu že ji udá i s těmi náklady na výrobu.
Opustili jsme osvědčený způsob garantovaných výkupů a hrajeme si na trh
v prostředí zdeformovaném dotacemi, kdy je mléko z hor levnější než z
nížiny a víno levnější než balená pitná voda. To prostě není zemědělský
trh, ale paskvil, který se nedá udržet na věky věků! Co dál? Politikům
nezávidím to dilema, zda to nějak "zalepit" a pokračovat a nebo říznout
do živého a riskovat svůj pád a možná i celé EU, která si na jednotný
trh pouze hraje a přitom dotačně jednotlivé státy ten trh deformují.
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 11:52
Že Fiala přicmrdává, to je spíš jen tak pro pobavení, ale ten Macron ... to si jako dělá srandu, nebo co? Jak dlouho už na té své sesli sedí? A to doteď chrápal, nebo byl na tripu či co? Bo ten problém se neobjevil z čista jasna v posledních pár týdnech nebo měsících. A doteď dělal ... a samozřejmě nejen on ... co? Prd.

A až teprve když má najednou pocit, že mu už fakt hoří koudel u zadku, tak hodlá něco řešit. Jestli tohle není populismus jak prase, tak už nic.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.2.2024 14:12 Reaguje na Radek Čuda
To je sprostá, vyděračská politika mafiánů na burze, kteří kvůli levnému dovozu odjinud diktují ceny. To na stávkových shromážděních zaznělo několikrát, že ti farmáři jedou pod náklady. Tak jako před dvěma lety ceny vyletěly (měl být "hladomor") - přitom UA dělá cca 7% celosvětové produkce!, ale tyto umělé machinace vyvolávají jen neklid a chaos. Jak se píše výše - nákup za smluvní ceny, ať si rizika nesou i obchodníci, a ne všechno házet na zemědělce. Burziány nikdy stávkovat neuvidíte, ti jen vyvolají požár a utečou/zalezou...
Odpovědět

Radek Čuda

2.2.2024 16:28 Reaguje na Karel Zvářal
Možná by bylo lepší se držet těch ptáků, než se montovat do komoditních trhů. Zníte jak Rudé právo.
A nezáviďte, na té burze můžete obchodovat taky, na to fakt nepotřebujete až takovou raketu.
Jo, a on někdo obchoduje za jiné, než smluvní ceny?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.2.2024 16:49 Reaguje na Radek Čuda
Detaily se nezabývám, jen si všímám, jak bankám po krizích rostou zisky. Na kom a na čem je vydělávají, než na "výhodných transakcích"? Viz ta nekomentovaná "panika" před fiktivním hladomorem v 2/22. Nic, než práce s emocemi a neznalostí. Něco jako podomní dealeři, jen je neznáte osobně...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist