https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-pro-splneni-cilu-eu-potrebuje-cr-solary-na-brownfieldech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Pro splnění cílů EU potřebuje ČR soláry na brownfieldech

9.12.2020 13:39 | PRAHA (ČTK)
Výstavbu solárních parků na brownfieldech a na méně kvalitní zemědělské půdě stejně jako rozvoj takzvané agrovoltaiky považuje za přínosnou i Komora obnovitelných zdrojů energie.
Výstavbu solárních parků na brownfieldech a na méně kvalitní zemědělské půdě stejně jako rozvoj takzvané agrovoltaiky považuje za přínosnou i Komora obnovitelných zdrojů energie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pro splnění evropských klimatických cílů potřebuje Česko vybudovat zejména dostatek větších obnovitelných zdrojů. Nejdostupnějším řešením jsou pozemní fotovoltaické elektrárny budované na brownfieldech, výsypkách nebo plochách bývalých dolů. Vyplývá to z aktualizované studie poradenské společnosti Deloitte, která byla zpracovaná pro Svaz moderní energetiky. Autoři ji představili na dnešní on-line tiskové konferenci.
 

Uvedli, že nejefektivnější je, aby vyhrazené peníze na snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů energie z Modernizačního fondu (MdF) mířily právě na tyto větší zdroje. Do roku 2030 do fondu z prodeje emisních povolenek, v závislosti na jejich ceně, půjde zhruba 150 miliard korun. V oblasti obnovitelných zdrojů má být hlavním nástrojem budoucího rozvoje program RES+, který je jedním z programů MdF a podle Deloitte je v něm aktuálně zhruba 46 miliard korun.

Pozemní fotovoltaické elektrárny jsou podle studie v českém kontextu ekonomicky nejvýhodnější nejen v porovnání s dalšími obnovitelnými zdroji jako vítr nebo biomasa, ale také ve srovnání se střešními alternativami. "Evropa debatuje nad výrazným zvýšením klimatických závazků. Cíl podílu energie z obnovitelných zdrojů pro Česko na úrovni 22 procent nebude stačit a Česko bude své cíle navyšovat. Je tak dvojnásob důležité se zamyslet nad co nejekonomičtějšími řešeními pro naplňování těchto cílů a pro čerpání prostředků z Modernizačního fondu," řekl manažer oddělení energetika a zdroje Deloitte Česká republika Miroslav Lopour.

"Z naší aktualizované studie vyplývá, že nejlepším řešením zůstávají pozemní fotovoltaické elektrárny budované na zemědělsky nevyužitelných plochách. Velká fotovoltaika je relativně jednoduché, rychlejší a levnější řešení než ostatní zdroje. Stejný výkon z pozemní fotovoltaiky vyjde o 80 procent levněji v porovnání s fotovoltaikou na domech a o 20 procent levněji s fotovoltaikou na průmyslových střechách," dodal.

Programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák upozornil, že Česko jako poslední stát V4 nepodporuje výstavbu fotovoltaických elektráren prostřednictvím tržního mechanismu - aukcí nových kapacit. "Jedním z argumentů ministerstva průmyslu bylo, že solární zdroje získají dostatečnou podporu v rámci Modernizačního fondu," uvedl.

Pro menší zdroje, například střešní fotovoltaické elektrárny, podle svazu už existuje řada dotačních programů jako Nová zelená úsporám, OP PIK nebo navazující OP TAK. "Malé střešní elektrárny či energetické komunity jsou skvělé řešení, ale uhlí bez solárních parků a velké akumulace v tuto chvíli nenahradíme," dodal Sedlák.

"Studie potvrdila, že bez střední a velké fotovoltaiky českou energetiku zkrátka nedokážeme dekarbonizovat," doplnil Jan Fousek, předseda dozorčí rady Solární asociace a výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ. Studie podle něj ukázala, že systém aukcí je funkční v 19 zemích Evropské unie. Svazy podporují také solární zdroje na střechách, peníze z Modernizačního fondu by však měly mířit primárně na velké zdroje, míní. Také on uvedl, že menší instalace mají svoje dotační tituly.

Výstavbu solárních parků na brownfieldech a na méně kvalitní zemědělské půdě stejně jako rozvoj takzvané agrovoltaiky považuje za přínosnou i Komora obnovitelných zdrojů energie. Odmítá ale jejich zvýhodnění. "Zásadně nesouhlasíme s tím, aby tyto instalace měly přednost v čerpání dotací před ostatními žadateli," uvedla minulý týden v tiskové zprávě.

Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu. V posledních měsících navzdory dopadům šíření koronaviru však podle prodejců roste zájem o fotovoltaické instalace na střechy domů.

Celkové náklady na takzvané podporované zdroje energie (POZE) v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun. Loni to bylo 45,4 miliardy Kč, solární elektrárny obdržely 29,1 miliardy korun. Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 385 miliard korun. Vyplácení podpory pro solární elektrárny dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.12.2020 14:51
Je škoda zaneřádit si krajinu fv panely. Jejich místo je na střechách domů nadšenců. A energetiku založit na jádru, i když to bude kvůli různým zdržovačkám pár let trvat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 16:40 Reaguje na Richard Vacek
Dneska se o tom diskutovalo...
Myslím, že navržené 4 varianty jsou zcela adekvátní a nabízejí všechna možná řešení. Bude zajímavé teď sledovat, jak se k tomu jednotlivé politické strany postaví...
https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/havlicek-tendr-na-dukovany-do-konce-roku-nebude-mame-4-varianty
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 18:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Další variantou je pak takzvaný model 3+2, kde by se Rusko a Čína mohly účastnit v konsorciích, ale nebyly by vůdčí".

Ti naši potentáti jsou fakt kašpici, to fakt není možný!!
PROČ by jim měli dělati Rusi a Číňani nějaké pitomečky?

Proč musí čecháček všechno takhle dopizdit a prošvejkovat?
Proč nedokážou jasně říct, že je neberou z bezpečnostních důvodů? Kličkováním se fakt nikam nedostaneme.
Odpovědět
MG

Milan G

9.12.2020 21:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Z bezpečnostních důvodů? Co je tohle za kravinu?

Rosatom nevadí Finům, nevadí Maďarům jenom ČR má bezpečnostní problém. Zajímavé je, že ten problém nemá když kupuje palivo do JE od rusáků, nikdo nic neříkal ani Koudelka, kupujeme plyn z Ruska a opět nic, nikdo nic neříká, Koudelka mlčí.
Ale má se stavět nová JE a Koudelka a spol kvičí něco o Rusákách a bezpečnostních hrozbách, tohle spíš zavání podvodem a ničim jiným.

A propo, Němci berou plyn z Ruska a nic, nikdy jsem neslyšel, že by řešili ty kraviny jako my. Je to jen byznys a nic víc.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2020 21:47 Reaguje na Milan G
Dokonce při těchto realizacích by mělo pro Rosatom dodávat část technologie konsorcium Framatome-Siemens, tak že spolupráce Rusko - Francie - Německo.

Já bych preferoval nikoho do výběrového řízení nevyřazovat, nicméně toto je (jak to tak vypadá) politicky neprůchozí. Hrozilo by tak, že s novou vládou by byl tendr zrušen. Tak že dle mého je varianta 3+2 optimální řešení.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 12:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já to chápu, ale co mi vadí je ta česká snaha se nějak podivně vymezovat ...

Opakuji, nikdo to neřeší Finové, /ti dokonce mají obrovské problémy s Francouzi/, Maďaři, Němci a další.
Ale jen ČR speciálně ústy pár pomatenců huláká něco o bezpečnostních hrozbách aniž by je nějak konkrétně doložila. Trump zarazil Huawei a zcela jednoznačně řekl o co jde a nikdo s tím nemá problém, kromě číňanů samozřejmě.
Ale u nás je to bezpečnostní hrozba, jiné obchody s Rusákama pro změnu nejsou bezpečnostní hrozba, tohle je guláš alá ČR, bohužel připálený.

Bohužel ti pomatenci mají rozhodovací pravomoce, takže vámi uváděná varianta 3+2 je asi jediná schůdná, to máte pravdu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.12.2020 13:25 Reaguje na Milan G
Já jsem to psal jinde. Mám pocit, že někteří prostě plní roli těch užitečných idiotů:-).
Jaký z toho mají osobní prospěch můžeme spekulovat. Nevšiml jsem si ale, že bychom z toho jako stát měli nějakou výhodu. Přestane nám Rakousko házet klacky pod nohy ve výstavbě JE, pokud vyloučíme Rusko a Čínu? Pochybuji...

Máte pravdu. Dalším příkladem je stavba 4 bloků Rosatomu v Turecku, kde dokonce Rosatom bude majitelem a provozovatelem elektrárny. To je tady zcela nepředstavitelný model.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:44 Reaguje na Milan G
Rosatom vadí Finům i Maďarům, paní Drábová jasně řekla, že se jim to "zle nevyplatilo".
V plynu nebo uranové tyči si těžko dovezete "kurvítko", kdežto v technologii určitě.
Asi vám uniklo, že Putin nás považuje za nepřítele a podle toho se k nám chová.
Mrkněte na tohle:
https://www.respekt.cz/politika/bis-otevrene-varuje-pred-promorenosti-ceska-ruskymi-spiony?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=Feed%3A+respekt-clanky+%28T%C3%BDden%C3%ADk+Respekt+%E2%80%A2+V%C5%A1echny+%C4%8Dl%C3%A1nky%29
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 13:24 Reaguje na Pavel Hanzl
No jo tak já pomůžu p. Studničkovi.
V první řadě přestaňte dělat z Drábový nadčlověka.
Finové, Olkiluoto dodavatelé elektrárny, konsorcium Areva GmbH, Areva NP SAS a Siemens AG, staví reaktor tzv. „na klíč“ s pevně stanovenou cenou. Kde je ten Rosatom?
Maďaři, PAKS ztratili minimálně dva roky času protože čekali na vyjádření parazitické evropské komise, která celé jednání bezdůvodně prodlužovala.
A jakože plyn nebo uranová tyč jsou z vašeho pohledu podružné? Přes ně se tedy nedá vydírat, nehrozí bezpečnostní riziko? To je další kravina z vašeho arzenálu.

A nezlobte se, ale co píše respekt mně vůbec nezajímá.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.12.2020 13:46 Reaguje na Milan G
A já doplním :-).
paní Drábová v případě Rosatomu kritizuje pouze část, kdy má Rosatom problém dodat potřebnou a odpovídající dokumentaci pro schválení dle požadavků EU. Jinak po projekční a technické stránce hodnotí Rosatom velmi kladně.
Tady vůbec není jistota, že by podobný problém neměl např. KHNP, protože do Evropy ještě nedodával.

Mě připadá, že "kurvítko" mají někteří zejména v hlavě.
Jinak právě spolupracující Siemens a Framatome realizují dodávku řídicích systémů pro Rosatom.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 16:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přesně tak, a je otázkou proč Rosatom má problém dodat onu dokumentaci. Nechce EU vidět až příliš, vidět a číst to co jí nepřísluší? Mám na mysli z hlediska byznysu.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 16:20 Reaguje na Milan G
Dodatek, jak je možné, že tak důležitou věc pro stát, jako je výstavba JE, posuzuje parazitická ek?
Co se týká energetiky tak to by mělo být výhradně v gesci jednotlivých států.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2021 18:25 Reaguje na Milan G
"A nezlobte se, ale co píše respekt mně vůbec nezajímá".
To je celý. Pak se nedivte, že nevíte nic o ničem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 21:13 Reaguje na Richard Vacek
Trvá to už asi 10 let a ještě se ani neví, koho pozvat do tendru.
Těch "pár let" bude asi daleko delších, než "dočasně" nebo
"Se SSSR na věčné časy a nikdy jinak".
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

9.12.2020 18:14
No jo, zaspali jsme. Ale fotovoltaika na střechách je nejlepší hlavně pro své uživatele. A snižuje potřebu přenosu elektřiny sítí pryč a zase zpátky.
Velké elektrárny jsou business. A vytvářejí závislost, které se lze panely na střechách budov alespoň částečně zbavit.
Odpovědět
ig

9.12.2020 20:02 Reaguje na Katka Pazderů
Ani částečně. Dokud není vyřešená akumulace (tj. stoprocentně a bezvýhradně vyřešená), tak se závislosti nezbavujeme a to ani částečně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.12.2020 21:09 Reaguje na
Domovní baterie se to jmenuje, pro jistotu ještě malý dýzlagregát s kanystrem benzínu.
Dělají se i přímo ostrovy, variant je něurékom. Jenže to dává skutečnou svobodu a to se v našem režimu věrchušce nelíbí.
Odpovědět
ig

9.12.2020 23:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Kde se ta baterka dá koupit? :D Řekněme tak 0.5 MWh abych neměl doma moc časté výpadky, to je asi 50,000 článků 18650. Když si je objednám v Alze, najdu je zítra v Alzaboxu?
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 08:07 Reaguje na
Možná se bude dát někde najít, jakému množství TNT těch 50 000 článků odpovídá, pokud budou plně nabité. Obavám se, že bydlení v sousedství něčeho takového by bylo hodně vzrušující. Asi bych upřednostnil, jako dělníci dědečka z románu Saturnin, továrnu na třaskaviny.

A lití benzínu do dieselagregátu, jaké navrhuje pan Hanzl, může být také docela vzrušující záležitost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:36 Reaguje na
Na to je lepší si pořídit atomový reaktor. nemusí to být zrovna macek jak v Dukovanech, staší SMR NusCale.
Odpovědět
ku

karel uzel

10.12.2020 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak mě baterie pomůže k soběstačnosti od listopadu do února?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.12.2020 09:03 Reaguje na karel uzel
Musíte mít ve sklepě ještě elektrolyzér na vodík :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.12.2020 12:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
A sirky:-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.12.2020 08:01
EU podporuje soláry především na nejkvalitnější zemědělské půdě, protože ji chce členským zemím zničit (zejména těm novým). Proto bude podporu solárů na brownfieldech pod různými záminkami blokovat.

Na rozdíl od čínských agentů tvrdím, že soláry nás nespasí a naopak mohou v určitých obdobích produkci skleníkových plynů naší energetikou zvýšit. Zejména pokud se započtou úniky metanu ve spojení s paroplynovými zálohami.
Navíc není vyřešena technicky a ekonomicky schůdná akumulace energie ze solárů o dostatečné kapacitě a troufnu si odhadnout, že ještě desítky let, možná do konce tohoto století, vyřešena nebude.

Jediná reálně možná dekarbonizace naší energetiky je jádro. Je třeba stavět jak to co nejrychleji půjde jednu JE za druhou a maximálně omezit (optimálně zcela zrušit) podporu OZE, které nic pozitivního nepřinášejí. Bez ohledu na jekot čínských agentů u nás i v bruseli.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

10.12.2020 09:14
Proti solárům na brownfieldech nic nemám, ale zastavovat zemědělskou půdu - i tu méně produktivní, považuji za zločin. Pořád dokola meleme o zadržování vody v půdě a potřebě zvyšovat biodiverzitu a na druhé straně půdu, která by měla tyto funkce plnit, chceme něčím zastavovat.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.12.2020 09:38
Pretože sme na ekoliste, čo je enviromentálny portál, pripomeniem, že tzv. nezaujímavé plochy sú práve plné života a poskytujú útočisko hmyzu, plazom, vtáctvu proste tým skupinám živočíchov čo sú najviac ohrozené. Budeme donekonečna plakať ako klesá biodiverzita a budeme tvrdiť že zníženie biodiverzity spôsobilo globálne oteplenie. Mali by sme si uvedomiť, že práve opatrenia na znáženie obsahu CO2 sú škodlivé a protestovať proti solárnym elektrárňam. Ak už bujeme proti zvýšenej teplote, prestaňme konečne stavať tie čierne panely na km2. Spolu s asfaltom a domovou zástavbou sú zdrojom priameho oteplenia. Zeleň v krajine funguje ako chladič, prestaňme s takýmito megaprojektami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2020 12:40 Reaguje na Vladimir Mertan
Právě ve stínu panelů se biodiverzitě bude dařit, sluneční výprah bude energii odvádět z 18% pryč po drátech a zemi to zastíní.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

10.12.2020 18:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Viděl jste někdy sluneční elektrárnu? Pod těmi panely není sebemenší keř ani jiná vegetace, která by tu vaši biodiverzitu podporovala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2021 18:20 Reaguje na Karel Tejkal
Protože většinou celou plochu ošetřují rondupem, aby nemuseli sekat trávu. Pod panely neprší, ale někdy je to výhoda.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

10.12.2020 19:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Kúpili sme teraz kvôli covidu inframerače teploty, v lete to pôjdem premerať. Dáke menšie polia fotopanelov máme aj blízko Trenčína. Ked je raz niečo čierne je to na slnku, v zásade to nemôže byť studené. Strom je chladený intenzívnym odparom vody a nie je čierny, musí byť chladnejší ako fotopanel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2021 20:23 Reaguje na Vladimir Mertan
Fve panel je vyroben k tomu, aby vyráběl elektřinu. Takže ho nemůžete srovnávat se stromem, ale s uhelnou elektrárnou.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

10.12.2020 10:54
Ti co se jednoznačně vyjadřují, že Rosatom a Číňani ne, vlastně říkají dáme na výstavbu 100 mld. více.
Odpovědět
MG

Milan G

10.12.2020 13:29 Reaguje na Vladimír Hošek
Souhlas a navíc ti co tohle říkají pak začnou kvičet, že ještě se nezačalo stavět a už je to o 100 mld. dražší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2021 20:29
Nechat postavit rozhodující prvek energetiky státu nepříteli je naprosté šílenství.
Nepříteli, který napadá naše ministerstva hackerskými útoky, neváhá napadnout ani nemocnici!!!
Jede proti nám úspěšnou hybridní válku, manipuluje naše volby a v podstatě způsobil, že jsme spadli z pozice premienta z Nových zemích někam až nakonec. Právě ta elektrárna by mohla být tím posledním hřebíkem do rakve naší samostatnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist