https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-uhelne-elektrarny-v-cine-ohrozuji-klimatickou-dohodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Uhelné elektrárny v Číně ohrožují klimatickou dohodu

22.11.2019 00:17 | SAN FRANCISCO (ČTK)
Rozmach uhelných elektráren v Číně ohrožuje naplnění cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. / Ilustrační foto
Rozmach uhelných elektráren v Číně ohrožuje naplnění cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. / Ilustrační foto
Rozmach uhelných elektráren v Číně ohrožuje naplnění cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. Tvrdí to ve středu zveřejněná studie založená na datech americké nevládní ekologické organizace Global Energy Monitor. Čína podle autorů nyní staví nebo se chystá uvést do provozu uhelné bloky o téměř stejném výkonu, jaký mají všechny aktivní uhelné elektrárny v Evropské unii.
 

Rok 2018 byl po desetiletích prvním, v němž došlo ve zbytku světa k úbytku elektrické energie pocházející z uhlí. Za 18 měsíců od začátku roku 2018 zmenšily dohromady všechny státy kromě Číny výkon uhelných elektráren o 8,1 gigawatthodin. Ve stejném období však Čína svou produkci zvýšila o 42,9 gigawatthodin.

Výstavba uhelných bloků přitom v zemi roste stále větším tempem. Za současným rozmachem stojí krátké období mezi zářím 2014 a březnem 2016. Centrální vláda sice tehdy přestala povolovat výstavbu nových uhelných elektráren, tuto pravomoc ale propůjčila místním úřadům. Ty následně odsouhlasily vznik mnoha bloků, pomocí nichž chtějí dosáhnout energetických cílů stanovených pro jednotlivé provincie. Dnes tak v zemi vznikají, nebo se chystají vstoupit do provozu, uhelné elektrárny o celkovém výkonu dalších 147,7 gigawatthodin.

Čína přitom již dnes dosahuje stropu pro uhelnou energii, který stanovila centrální vláda. Od roku 2015 běží většina stávajících zařízení asi na 50 procent svého výkonu. Místní energetické a uhelné zájmové skupiny proto vzhledem k chystanému vzniku dalších elektráren tlačí na Peking, aby strop v příštích obdobích zvýšil. Výstavba nových uhelných elektráren je však podle odborníků z mnoha důvodů zřejmě promrhanou investicí.

Podle autorů studie by přílišný důraz Číny na uhelnou energii mohl mít především dalekosáhlé dopady na boj s klimatickou změnou. Peking se v pařížské klimatické dohodě zavázal, že do roku 2030 dosáhne vrcholu produkce skleníkových plynů. Podle autorů studie by měla Čína omezit výkon svých uhelných elektráren o 40 procent, aby bylo možné do roku 2030 udržet růst světové průměrné teploty do dvou stupňů Celsia oproti období před průmyslovou revolucí.

V současné době ovšem Čína svoje uhelné kapacity naopak velice rychle buduje. Pokud by v tom pokračovala stejným způsobem do roku 2035, vyráběla by sama třikrát více elektrické energie spalováním uhlí, než je celosvětový limit, jež za účelem dosažení cílů klimatické dohody stanovil Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC).

Autoři studie tvrdí, že osud pařížské klimatické dohody tak nyní víceméně záleží na Pekingu. Centrální vláda může uhelný rozmach podpořit, nebo naopak může přijmout opatření, která povedou k zastavení stávajících projektů a k postupnému uzavírání již fungujících elektráren. Zároveň má možnost svojí politikou firmy a provincie motivovat k tomu, aby volily čistší zdroje energie. Pokud tak neučiní, cíle dohody se podle studie zřejmě naplnit nepodaří.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KK

Karel Karel

26.11.2019 13:03
Na tuto "studii" jsem si včera vzpomněl při zprávě na ČT 24, že v roce
2018 rekordně stouply koncentrace skleníkových plynů na 407 ppm.
Mimochodem 1% se rovná 10 000 ppm, 100 ppm značí 0,01% a 400 ppm odpovídá čtyřem setinám procenta... To "tam nahoře" jsou takoví blbci,
že věří pohádkám o vlivu minikoncentrace CO2 na velkou změnu klimatu?
Kdyby si přečetli základy o fotosyntéze, dozvěděli by se, že při koncentraci 0,04% neprobíhá reakce dokonale, chtělo by to o něco
vyšší koncentraci...
Že se ti "odborníci" snaží oblbovat a strašit veřejnost již snad
pochopila většina při prosazování biopaliv a těch slavnejch bioplynek.
Budeme-li souhlasit s tím CO2, tak zrovna biopaliva a bioplynky
zvyšují CO2 v atmosféře...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 08:23 Reaguje na Karel Karel
Bioplyn je neutrální, obnovitelný zdroj, protože uvolňuje co2, ovšem dříve vázané v biomase. Ale tahle cesta není ideální, biomasu je lépe použít jako humus do půdy. Ta pak uvolní co2 stejně, ale pomůže v růstu rostlinám, které co2 vážou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 08:30 Reaguje na Karel Karel
Přečtěte si tohle, tady je to velmi dobře vysvětleno:
https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2020 08:26
Ti Číňani jsou šílení, sami vyrábí nejvéce fve panelů na světě, tak proč nejdou tímhle směrem!!
Do roku 30 se musí rozhodnout a pokud mají v té době vrcholit jejich exhalace, tak je to v dupě celý a dál je to už asi fuk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist