https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/supermarket-albert-ve-vlasimi-shazoval-hnizda-jiricek-cast-hnizd-se-podarilo-zachranit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Supermarket Albert ve Vlašimi shazoval hnízda jiřiček, část hnízd se podařilo zachránit aktualizováno

29.5.2020 14:17 | VLAŠIM (Ekolist.cz)
Pracovníci shazují hnízda jiřiček na prodejně Albert ve Vlašimi.
Pracovníci shazují hnízda jiřiček na prodejně Albert ve Vlašimi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dnes dopoledne shazovali na budově vlašimského supermarketu Albert hnízda jiřiček i s mláďaty. Na místo vyrazili na základě upozornění zaměstnanci Záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Protiprávnímu jednání ale zabránili jen částečně.
 

"Velký počet hnízd už byl dole a s nimi i mláďata. O co hůře, pracovníci nám odmítli sdělit, kam tato hnízda vyhodili a my jsme je v přilehlých kontejnerech neobjevili. Dá se předpokládat, že takto bylo k smrti hladem a žízní osouzeno několik desítek mláďat jiřiček," uvedli zástupci záchranné stanice.

"Prosíme veřejnost, aby nás neprodleně informovala, pokud mají informaci, kde by se mohla mláďata nacházet. Upozorňujeme, že hnízda ptáků i jejich vejce jsou zákonem chráněny. Situace byla nahlášena na odbor životního prostředí, který ji bude dále řešit," dodávají.

Zástupci společnosti Albert se o problému dozvěděli od naší redakce a začali na základě poskytnutých informací incident prošetřovat.

Tiskový mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček se za vzniklou situaci omlouvá. "Rozhodně to není nic, co by se dělo se souhlasem vedení nebo co by vyjadřovalo naše hodnoty," uvedl pro Ekolist.cz Mareček. Odpovědní pracovníci podle jeho sdělení budou v rámci pracovněprávních vztahů potrestáni.

Pracovníci dodavatelské firmy se snažili naplnit zadání, aby vyřešili problém spojený s ptačím trusem. Že tím porušují zákon, zřejmě do úvahy nepřišlo.

Jiří Mareček zároveň slíbil, že se pokusí udělat maximum pro to, aby konkrétní pracovníci sdělili záchranné stanici informaci, kam vyhodili hnízda s mláďaty.

Jak informuje vlašimská záchranná stanice, část hnízd na budově obchodu nebyla díky včasnému ohlášení zničena.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.5.2020 14:48
Řetězec Albert jak známo vlastní Holanďané, kteří se rádi chlubí svým přístupem k ochraně ŽP ve vlastní zemi, kde se skutečně snaží a jde jim to.

ČR je východoevropská kolonie, kde ovšem tyto zásady neplatí z důvodů maximalizace zisku dobrotivými Nizozemci.

Doufám, že se případu ujme třeba ČIŽP a patřičně kolonialisty ocení, peněz na to mají dost.
Celá záležitost je doslova " k zblití."
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.5.2020 17:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
V první řadě by Vás měl napadnout nějaký místní pologramotný a snaživý vedoucí prodejny...
Odpovědět
Anyr

Anyr

29.5.2020 22:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
No, milý Míro, dosti pochybuji o tom, že jakýkoliv Nizozemec má ponětí o tom, že v malé pobočce, v maličkém městě a v maličkém polokomunistickém státě, nějaký nedůležitý manager najal firmu, která ve své blbosti likviduje hnízda jiřiček.

Chyba se jistě stala, ale svalovat to na Nizozemce je pěkně trapný. Faktem je, že Češi pytlačí rysy, tráví orly, střílí kočky a obecně používají zakázané postupy a prostředky.
Nehledě na fakt, že to není tak dlouho - i když jsem byl ještě maličký - co polovina naší vesnice klátila hnízda vlaštovek na "blbejch" místech, protože od nich měli zesraný zápraží, a můj milý fotřík střílel vrabce, protože prababička zuřila, že žerou zrní slepicím.
Předpokládat, že se za těch pár let Češi tak proměnili, aby někde u supermarketu s láskou chovali jiřičky... to je fakt naivita.

Buďme rádi, že těch případů není víc (i když bych se beztak vsadil, že spousta humusáren podobného rázu se v naší milé malé shnilé republičce děje nonstop).
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.5.2020 07:54 Reaguje na Anyr
U těchto zahraničních firem je naprosto běžné, že vyšší management je z mateřského státu (nebo odjinud ze starých zemí EU). A přes tyhle lidi to zcela jistě muselo projít. A příslušná úklidová firma dělala jen to, co měla dělat podle smlouvy. Její pracovníci se mohli domnívat, že to má Albert nějak vyřízeno s úřady.

Je to názorná ukázka, že lidé původní E12 ve skutečnosti žádný vztah k přírodě a životnímu prostředí nemají, je to u nich jen čistě předstíraná politická póza. Asi jako se u nás za minulého režimu povinně předstírala láska k SSSR.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

1.6.2020 09:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Zase tu otravuješ vzduch těmi svými manipulacemi s pravdou?
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.6.2020 16:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tyhle věci odpovídají mým zkušenostem. Sorry.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.5.2020 15:33
Shazování hnízd jiřiček není zdaleka tak řídký jev, jak by si normální člověk myslel. Je to projev lidské hlouposti a bezohlednosti, zasluhující tvrdé potrestání. Stačilo letošní sezónu vydržet a místa hnízdění ošetřit tak, aby ptákům neumožnila hnízdo postavit příště (pásky, ucpávky). Pokud někomu vadí trus na zemi, postačí tam dát po dobu hnízdění papír a po vylétnutí vyhodit. Takto likvidovat navýsost užitečný druh mluví samo za sebe... Tady došlo k prozrazení, neb se jednalo o frekventované místo. Ale jinde se to děje v tichosti bez přítomnosti jiných lidí.

Říká se, že vlaštovka přináší štěstí. Přeji bezohledným hlupákům, aby jim jejich čin přinesl to, co si zaslouží.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 12:26 Reaguje na Karel Zvářal
To bylo hlavně proto, že vlaštovky ve svém okolí chytaly hmyz, který pak neobtěžoval lidi. Byl to svého času takový živý biolit. :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.5.2020 13:42 Reaguje na Stanislav Chytrý
Stačilo do výšky hlavy postavit rámy s plošinkou (200x80 cm), která by zachytávala trus padající na zem či na hlavy kolemjdoucích. Byl by tam od května do srpna s vysvětlením, jak firma podporuje ptáka roku. A v zimě strop zarovnat, aby tam jiřičky neměly kde hnízda lepit. "Vyřešili" to ale tím nejhorším možným způsobem.
Odpovědět
sp

29.5.2020 16:45
Lidské hyeny, chovají se jako náš lžiprezident a soudruh Bureš.
Díky těmto nelidům, jsou nemoci jako chřipka z Číny.
Nenakupovat ale plivat po těchto řetězcích
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.5.2020 17:06
To je na pěkně mastnou pokutu

a systematickou negativní medializaci na dalších 10 let dopředu

jako před lety v případu vyšinutých kácečů stromů z Lidlu...
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.5.2020 17:24
Nechápu,že na místo nebyla přivolána Policie ČR aby podnikla odpovídající zásah proti podezřelým z týrání zvířat - předvedení na služebnu a zahájení trestního stíhání.
Odpovědět
LV

Lenka Válková

29.5.2020 18:02
kurfy, té dodavatelské firmě patří okamžitě zastavit činnost pro porušení zákona a manažeři Alberta nechť letí na hodinu
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.5.2020 18:35
Je to problém, když si ptáci najdou místo na hnízdění tam, kde to nikdo nečeká a znečišťují okolí a podle všeho občas i oděvy procházejících lidí trusem.
Ale určitě to šlo řešit tak, aby se ty hnízda a mláďata zachovala.
Je mně ale divné, že se tam uhnízdily zrovna jiřičky. Jiřičky a vlaštovky v minulosti bývaly hlavně tam, kde byla špína, nečisttoa a smrad, například staré chlévy a kde kvůli tomu byl dostatek potravy pro tyto ptáky, množství much.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.5.2020 19:12 Reaguje na Radim Polášek
Lidi také znečišťují svět, a nikdo jim nehází potomky do kontejneru.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.6.2020 10:15 Reaguje na Radim Polášek
špína, nečistota a smrad...no, tys solidní jelito.ve chlévě je smrad ? tak akorád mě městského ťulpase.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.5.2020 07:56
Zavřít toho, kdo o tom z managementu Alberta rozhodl, až zčerná. Pokud tedy už dávno není mimo ČR.
A Alberta alespoň nějaký čas bojkotovat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

30.5.2020 08:50
Dám na to co vidím. Na fotce nevidím stopy po jediném shozeném hnízdě a to jak na zdi tak hlavně na dlažbě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.5.2020 09:43 Reaguje na Jarek Schindler
Pane Schindlere, to nikdo vidět nesměl, o co tam jde, přesto si lidé všimli. Ten zoufalý křik rodičů na fotce není, lidé mají oči, uši a nejsou hloupí. Ta zbylá hnízda jsou v těch vlnách nad nosníkem.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2020 07:38 Reaguje na Jarek Schindler
Já zase vidím 3 žebříky. To asi nebude kvuli 1 hnízdu :(
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 12:25
Chápu lidi z toho marketu, že tam nechtějí ptáky, které by rušili lidi. Ale nechápu, že nezavolali na to odborníky, kteří by přesídlili ty ptáky jinak, kde by nikomu nevadili. Navíc by z toho měli skvělý PR, jak jsou ohleduplní k přírodě a jak se postarali o to, aby nebohá ptáčata místo hrozného života ve městě, nyní v přírodě mohou žít spokojený a úchvatně krásný život. A pokud by uspořádali sbírku na ptačí zob, tak si myslím, že by vybrali dost peněz.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

2.6.2020 10:23 Reaguje na Stanislav Chytrý
jmenuješ se asi chytrý ale nevíš, že jiřička je hmyzožravec a ptačí zob nežere.a jak bys ty ptáky chtěl přesídlit ? copak to jde ?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

31.5.2020 17:53
Pro řetězec Albert je to hamba a jsem zvědavá, co udělá, aby napravil svou reputaci.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2020 07:35
Albert je možná největší hovado mezi márkety, ne kvuli těmto hnízdům. Oni jich zničí mnohem víc tím, že si vyafaltují pozemky, které pak nijak nepoužívají. Jen tím ekologicky škodí.

Viz např UH, tam vyasfaltovali 0,6 ha úrodné půdy, ale parkuje tam pravidelně max 10 aut!!! Prostě luxus, po vzoru Usa.

https://mapy.cz/zakladni?x=17.4650416&y=49.0506205&z=18&base=ophoto&source=muni&id=3274
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.6.2020 06:48
místní ochránci přírody by měli zorganizovat protest a bojkot před dotyčným obchodem.manager obchodu by měl být okamžitě vedením propuštěn a i ten z údržby co to nařídil a snad i ti dotyční shazovači těch hnízd přece mohli něco namítnout proti tomu ne...??? vždyť přece musí ti deratizéři procházet nějakým školením co můžou a ne.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.6.2020 06:51
doufám, že zde bude i článek o tom jak byl tento případ vyřešen a kdo a jak byl potrestán !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist