https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-naklady-na-jeden-hektar-brambor-jsou-vice-nez-trojnasobne-oproti-obili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Náklady na jeden hektar brambor jsou více než trojnásobné oproti obilí

7.5.2023 00:34 | PRAHA (ČTK)
Náklady na vypěstování jednoho hektaru brambor pro pěstitele jsou více než 100 000 Kč, u obilí je to zhruba 30 000 Kč. Na pražském kongresu o bramborách v gastronomii to řekl místopředseda Českého bramborářského svazu Vlastimil Rasocha. S pěstováním brambor se podle něj také pojí velká rizika, protože v případě špatné úrody je celá produkce prakticky nepoužitelná.
 

Rasocha upozornil na klesající plochy, na kterých se brambory v tuzemsku pěstují. Loni klesly osevní plochy o zhruba pět procent, podle údajů Českého statistického úřadu zemědělci osázeli bramborami zhruba 21 680 hektarů. V roce 2002 to bylo 38 311 hektarů.

Rizika se podle Rasochy mohou pojit například s počasím, když u obilí se pěstitelé snadněji s nepříznivou sklizní vypořádají. Poznamenal, že i při nižších výnosech obilnin mají zemědělci možnost produkci prodat, i když vydělají méně peněz. U brambor je podle něj situace taková, že úroda může být prakticky nepoužitelná a mohou mít hodnotu maximálně pro průmyslové využití na výrobu škrobu.

"Je to jeden z důvodů, proč pěstitelé opouštějí pěstování brambor, protože risk je příliš vysoký," doplnil.

Pro pěstitele je podle Rasochy důležitá spolupráce s odběrateli. Svaz spolu s podporou ministerstva zemědělství podepsal loni se společností Makro iniciativu s názvem České pole, které má podpořit rozmanité spektrum odrůd pěstovaných v Česku prodejem hlavně české produkce.

Svaz v rámci iniciativy proto hledá vhodné odrůdy pro využití v gastronomii na výrobu čerstvých hranolek. "Víme, že hranolky se konzumují většinou předsmažené. Ty se ale z 90 a více procent dováží," řekl. Cílem iniciativy je proto podle Rasochy nabídnout brambory vhodné pro vlastní výrobu hranolek pro použití jak v restauracích, tak v celém segmentu stravování - včetně například jídelen. Rasocha uvedl, že jako vhodnou bramboru vybrali odrůdu Agria.

Poznamenal také, že většina lidí příliš nezná jednotlivé odrůdy brambor, přitom se odlišují v řadě charakteristik. "Je to do značné míry jako s vínem, nelze říct, že stejná odrůda rýnského ryzlinku bude chutnat ze všech vinařských ploch stejně. U odrůd brambor to platí stejně," uvedl Rasocha s tím, že konzistentní kvalitu bramborám dodávají i podmínky pěstování.

Pěstitelům podle něj trvá dva až tři roky připravit se na pěstování je vybrané odrůdy a proto je potřeba vědět, o co budou mít obchodníci a spotřebitelé zájem. Uvedl, že v ČR je asi 150 odrůd brambor, ve světě jich je několik stovek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

7.5.2023 09:01
Ano. Herálecká vrchnost byla průkopníkem v pěstování brambor u nás. Nyní v ekologistické době je vhodné tyto feudální přežitky zlikvidovat, a nahradit je moderním ekologistickým pěstováním kukuřice do bioplynové stanice.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist