https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-premnozeni-hrabosi-letos-v-cesku-zpusobili-skody-za-miliardu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Přemnožení hraboši letos v Česku způsobili škody za miliardu korun

14.4.2023 00:47 | PRAHA (ČTK)
Přemnožení hraboši od začátku letošního roku způsobili zemědělcům v ČR škody za miliardu korun. Vyplývá to z průzkumu Zemědělského svazu ČR, podle kterého hraboši poškodili přes 76 000 hektarů porostů. Nejvíce škod způsobili na ozimé pšenici, řepce a víceletých plodinách jako je vojtěška a jetel. Nejpostiženější jsou oblasti na střední a jižní Moravě. Svaz požaduje, aby ministerstvo zemědělství povolilo plošnou aplikaci přípravků na hubení hrabošů na pozemky schválené Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ).
 

Ústav na začátku dubna uvedl, že letošní přemnožení hrabošů je extrémní a je jich více než v kalamitních letech 2019 až 2021. Podle odborníků je zřejmé, že počasí už nyní stav populace nezvrátí. Rozšíření letos pomohla kromě jiného velmi teplá zima, při níž půda neměla šanci promrznout a hraboši měli dobré podmínky pro přezimování.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že při poslední kalamitě mezi roky 2019 a 2021 způsobili hraboši škody za dvě miliardy korun. Uvedl, že zemědělci nemají dostatek certifikovaných pracovníků na aplikaci rodenticidů do nor, což nyní úřady povolují jako jediný způsob hubení.

"Je jisté, že postižených zemědělců budou tisíce a celková škoda tak bude bezpochyby ještě vyšší. V případě, že zemědělcům nebude umožněno využít dostatečně efektivní nástroj pro hubení hrabošů, budou žádat o kompenzaci újmy od ministerstva životního prostředí, respektive Agentury ochrany přírody a krajiny ČR," doplnil.

Pýcha také upozornil na to, že pokud se nepodaří s kalamitou efektivně vypořádat, bude to také znamenat nedostatek krmiv kvůli zničené úrodě. Cílenou aplikací přípravků na povrch se podle něj podařilo zastavit předchozí kalamitu bez nežádoucích úhynů organismů, na které jedy necílí.

ÚKZÚZ uvedl, že za březen v ČR evidoval průměrně 664 aktivních východů z nor na hektar, ale ve Zlínském kraji jich bylo 1808, v Olomouckém 1644. Statistika vychází z více než 900 pozorování na polích s ozimými či jednoletými plodinami. Práh škodlivosti je přitom v jarním období 50 aktivních východů z nor. Třetí nejpostiženější kraj je Jihomoravský v průměrem 1221. Mimo Moravu jsou postižená pole ještě na Lounsku, Pardubicku a Šumpersku.

Zemědělci musejí použití rodenticidů hlásit. Ve třech nejpostiženějších krajích zemědělci jedy aplikovali na 70.000 hektarech, ve 40 procentech případů využili možnosti zvýšené dávky, nejčastěji do pěti kilogramů na hektar.

Eliminace hrabošů rozděluje především ochránce životního prostředí a konvenčně hospodařící zemědělce. Jedni by rádi jedy maximálně omezili a hovoří o tom, že je potřeba se navrátit k šetrnějšímu hospodaření, druzí oponují, že se bez jedů neobejdou a že bez nich přijdou o značnou část úrody. Hraboší kalamity přicházejí obvykle ve vlnách, po dosažení populačního vrcholu zpravidla přijde kolaps a stavy hrabošů se přirozeně sníží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

14.4.2023 07:29
co si zemědělci nadělili, to mají.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2023 08:24
Jen tak pro srovnání by bylo zajímavé uvést, jakou škodu způsobili naší přírodě Hraboši (to bychom se asi nedopočítali). K tomu mýtu o "nedostatečně promrzlé půdě" - právě půda jak beton hlodavce chrání před vyhrabáním liškou či rytím prasat. A vsadím boty, že ani po letošních žních nebudeme mít nafouklá bříška:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.4.2023 09:40 Reaguje na Karel Zvářal
Máte pravdu s těmi mýty o tuhých zimách, které likvidovaly hraboše
a ostatní škůdce. Pod vrstvou sněhu si v něm vyhrabali chodbičky a
v klidu chráněni před zraky predátorů konzumovali v teplíčku a suchu
ozimy. Naopak rozmrzlá a mokrá půda jim nesvědčí, protože jsou na
povrchu dobře vidět, mají mokré kožíšky, které mokré nehřejí a mají často i zaplaveny nory a hnízda. Problémem teplé zimy je ale to, že sem nepřiletí ze severu tolik tažných dravců, kteří cíleně hledají
hojná loviště. Tak to zůstává na místní populaci, která ale decimuje
hraboše s ročním a víceletým zpožděním, protože se zatím nenamnožila do stavu, aby to zvládla. Od toho tu fungovaly ty tažné druhy, které
letos zůstaly doma. Navíc množství predátorů je místo od místa jiné
a mění se i jejich potravní preference. Takoví krkavcovití už ani
neopouštějí skládky, ani když se orá pole s hraboši. Skládka je
trvalým zdrojem potravy a nevyžaduje přesuny z pole na pole do jiných okresů a krajů. Pak tu není asi snaha předcházet takovým
událostem. Kdysi mi popsal jeden starý agronom(včelař, myslivec a zahrádkář) stát. statku, jak "vyhladověl a zdecimoval" přemnožené hraboše. V dané lokalitě(cca 1000ha) nezaseli jeden rok ozimy a provedli hlubokou orbu. Na jaře zůstalo hrabošů minimum a zaseli jařiny, kukuřici, řepu, mák, bob, brambory a pícniny. Urodilo se
vše bez velkých škod a bylo po hraboších. Nevím jak dokázal obejít osevní plány dané z "okresu", ale prostě to prosadil a o hraboše
se v zimě postarali predátoři a HLAD! Jeho "školou" byla práce na
velkostatku hraběte Larische, kde začínal od píky a po zestátnění
polí se vypracoval do této funkce bez škol a titulů. To množství
plodin na okolních polích včetně plantáží jahod, rybízu a sadů je
už minulostí a zbyla pouze kukuřice, řepka, ozimy a občas cukrovka.
Sady vykáceny, zorány a plantáže rovněž. Pestrost plodin je už
minulostí a chov zvířat minimálně na čtvrtině. Po jeho hospodaření tu zbylo na mezích a kolem cest spousta alejí ovocných stromů a
keřů trnek a mirabelek, kterým jako včelař a myslivec fandil. Byl
to komplexní hospodář, který myslel na všechny své aktivity a
nebyl zahleděn pouze do jedné z nich. Tak by měli fungovat i ti
dnešní hospodáři a vidět hospodaření v souvislostech, protože
jinak jim nezbývá nic jiného, než ta chemie a pláč!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2023 10:08 Reaguje na Břetislav Machaček
To je další mýtus, že predátoři (dravci, volavky, sovy) jsou o rok pozadu. Tuto zimu tu bylo tolik volavek bílých, ale i popelavé, co jiné roky nevidět. Vzpomeňte si na stovky čápů, které se slétly (2019) k prostřenému stolu - za orajícím traktorem. A nemusíte na to vzít jed - dobře je naředí silou přírody.
Píšu to zde opakovaně, že by se agronomové měli naučit uzpůsobovat osevní postup kalamitním rokům (více jařin, potažmo širokořádků). Největší škody jsou na ozimech setých pozdě, kde ta pastva (množství sežrané nizunké biomasy) je vidět mnohem více, než na vysoké řepce vyseté koncem srpna. Prostě ten hraboš trestá každou chybu v osevním postupu. Než sít pozdě, tak raději až na na jaře, kde se často zaorávalo kvůli vymrzlým či jinak/hrabošem poškozeným porostům. Jedou jak soumaři podle předem naplánovaného schématu, tak se potom nemůžou divit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.4.2023 10:57 Reaguje na Karel Zvářal
Mně příjde příznačné, že se ty gradace porád točí v nejexploatovanějších oblastech, to taky jistě nebude náhoda...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2023 11:41 Reaguje na Jakub Graňák
No jistě, kde je sušší klíma, tam mají o 1-2 vrhy více, a i přežitelnost je celkově o dost lepší. Jemu spíše než výše zmíněná promrzlá půda vadí ta (opakovaně/ silně) podmáčená, zaplavující jim bejvák. Na povrchu pobíhající bývá snadným cílem.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.4.2023 14:08 Reaguje na Karel Zvářal
Bohužel jařiny jsou výnosově nejisté, i když jako předplodiny zatím nenahraditelné. Nejjistější je vyvážený osevní postup, kde sice převažuje ozim, ale ne dominantně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.4.2023 14:27 Reaguje na pavel peregrin
No a nejde o nic jiného, než to nějak skloubit časově. Po tři léta raději ozimy (zimní vláha), jak nabíhá vyšší početnost, jen poorat a sít více na jaře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist