https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/taborska-zoologicka-zahrada-preveze-sve-dva-zubry-do-srbske-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva zubři z táborské zoo najdou nový domov v srbské rezervaci

28.5.2024 14:10 | TÁBOR (ČTK)
Tajfun a Tatranka ještě v Zoo Tábor.
Tajfun a Tatranka ještě v Zoo Tábor.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Eva Nemravová / Zoo Tábor
Táborská zoologická zahrada převezla své dva zubry do srbské rezervace. Zoo tím naplňuje program návratu zubra do přírody. V Táboře odchovali už 11 mláďat zubra, která jsou určena pro rezervace v Česku i jiných zemích Evropy. ČTK to řekl mluvčí zoologické zahrady Filip Sušanka.
 
"Program reintrodukce, tedy zpětného návratu zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Pravidelně u nás v rámci tohoto záchovného programu odchováváme mláďata, která postupně vypouštíme do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. K dnešnímu dni jsme odchovali už 11 mláďat, z nichž některým jsme našli nový domov už dříve," uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Do Srbska zamířila mláďata Tajfun a Tatranka, nový domov mají mít v národním parku Fruška Gora. "Další dvě z u nás odchovaných mláďat geneticky obohatí stádo ve vyhlášeném srbském národním parku," řekl Korec.

Zubr evropský patří mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 zvířat tohoto druhu, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10.000 kusů.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist