https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-30-ukrajinskych-uprchliku-cistilo-jihlavsky-park-maly-heulos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř 30 ukrajinských uprchlíků čistilo jihlavský park Malý Heulos

26.3.2023 00:17 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 30 ukrajinských uprchlíků včetně dětí včera čistilo v Jihlavě městský park Malý Heulos. Brigádu uspořádala ukrajinská komunita jako poděkování za to, jak Češi pomáhají všem lidem z Ukrajiny, kteří sem utekli kvůli válce. ČTK to řekl Radim Fiedler z organizace F Point.
 

"Ukrajinci byli nadšení, na uklízení se úplně vrhali. Zajímavé bylo, že ženy přišly velice krásně upravené. Byl to takový paradox, kontrast k těm pytlům na odpad. Šlo nám také o to, aby to byla akce proti náladám v Česku, kdy někteří Češi říkají, že jim Ukrajinci berou peníze, že jsou bordeláři. Dělám s nimi (uprchlíky) rok, neříkám, že s nimi nemám některé špatné zkušenosti, ale vesměs pozitivní," řekl Fiedler.

Do úklidu se zapojilo 27 utečenců, z toho dva muži a hodně dětí. Ukrajinská komunita se tak rozhodla dát opět veřejně najevo svoji vděčnost za českou podporu. Myšlenka se zrodila mezi samotnými Ukrajinci, kteří se obrátili na F Point, aby jim pomohl s organizací. "Jsem velmi ráda, že se taková příležitost koná v našem městě Jihlava, městě, které se pro dobu války na Ukrajině stalo našim druhým domovem. Máme možnost přispět k tomu, aby bylo v předvečer jara a jarních svátků čisté. Tak, jak jsme to dělávali doma, když se příroda probudí a hlas ptáků vybízí k práci na dvoře," uvedla Ukrajinka Natalie Pavlovová.

V Jihlavě funguje od loňského března Ukrajinský dům. Tvoří ho dvě patra pro dočasné ubytování a přízemí, kde je ukrajinské komunitní centrum. Podle ředitelky F Pointu Dany Fiedlerové žije v Jihlavě přes 3800 lidí, kteří přišli kvůli válce z Ukrajiny. Takřka 1800 z nich jsou ženy, s nimiž přišlo přibližně 1100 dětí. F Point jim pomáhá s integrací. Spolupracuje také s místními školami. Ukrajinské děti, pro které už nebylo volné místo v mateřské škole, navštěvují v Ukrajinském domě hernu. Věnují se jim odborníci i dobrovolníci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.3.2023 07:21
je mi spíš líto, že mnohde nedokážeme využít kvalifikace těch, co přišli z Ukrajiny. To nejsou nějaké lopaty ale často kvalifikovaní lidé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist