https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-bitcoinu-uz-je-pro-klima-vetsi-problem-nez-hovezi-maso?fbclid=IwAR0tnFvtv5ND9iRGdZymH--MuomO-HoABi2pvVskFCW9So0IoLHLJfu9cWw
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba bitcoinů už je pro klima větší problém než hovězí maso

11.10.2022 05:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zastánci kryptoměny Bitcoin o ní hovoří jako o jistém druhu digitálního zlata. Ale z hlediska škod na klimatu funguje spíš jako digitální ropa.
Zastánci kryptoměny Bitcoin o ní hovoří jako o jistém druhu digitálního zlata. Ale z hlediska škod na klimatu funguje spíš jako digitální ropa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kryptoměna Bitcoin prodělala vzestupy a pády, ale na popularitě zatím neztrácí. Výzkumníci z univerzity v Novém Mexiku se nyní pokusili ve své studii vyčíslit, na kolik dnes přijde vytěžení jedné virtuální mince. Hodnotili přitom ekvivalent uvolněných emisí i dolarový zisk. Zjistili, že těžba bitcoinů způsobuje větší škody na klimatu než produkce hovězího masa, a téměř stejné škody jako ropa.
 

K tomu, abyste v roce 2016 mohli vytěžit 1 celý bitcoin, jste do planetární atmosféry museli uvolnit necelou 1 tunu emisí CO2. S tím, jak se těžební výpočetní operace stávala náročnější, ale energie a s nimi spojené emise narůstaly. V roce 2021 to bylo už 113 tun. Na tomto prvotním poznatku výzkumníci z týmu environmentálního ekonoma Benjamina Jonese, kteří vývoj dopadů těžby virtuální měny sledovali 5 let, vystavěli svou studii.

V ní dali do souvislosti hodnotu bitcoinů a těžbou produkované emise. Povšimli si toho, že během pětiletého období dosahovaly škody na klimatu v průměru 35 % tržní hodnoty kryptoměny. A dobrali se toho, že s každou vytěženou mincí tak způsobil bitcoin škody na životním prostředí – klimatu, za 11 315 dolarů. Tedy v součtu za rok 2021 vytěžených bitcoinů dohromady okolo 3,7 miliard dolarů.

Aby pak tuto sumu a skutečný vliv virtuální měny více přiblížili lidem, porovnali ji s jinými činnostmi, které považujeme za vůči klimatu nešetrné. „S průměrnými škodami v úhrnu 35 % z tržní ceny, tedy 35 centy z každého dolaru, páchá bitcoin na klimatu o něco menší škody než zemní plyn, benzín a ropa, ale vyšší než třeba produkce hovězího masa,“ popisuje Benjamin Jones.

Škody způsobené zemním plynem se totiž odvíjí od 46 % jeho tržní ceny (u benzínu a ropy je to 41 %, u hovězího 33 %). Mimochodem, fyzická těžba zlata, a to včetně ne zrovna k životnímu prostředí šetrných postupů loužení, přispívá k devastaci klimatu jen 4 % (4 centy z každého dolaru tržní hodnoty).

„Ve světle těchto informací se tak už nedá hovořit o bitcoinech jako o jakkoliv udržitelném odvětví,“ říká Jones. „Ať už z hlediska investiční nebo environmentální sféry.“ Doplňuje, že zastánci kryptoměny Bitcoin o ní hovoří jako o jistém druhu digitálního zlata. „Ale z hlediska škod na klimatu funguje spíš jako digitální ropa.“

Od roku 2016, kdy se emisní bilance 1 bitcoinu přiblížily 1 tuně CO2, se hovoří o tom, že spolu se zdokonalující a efektivnější technologií se bude emisní bilance snižovat. „To se ale zjevně neděje,“ říká Jones. „Samotná těžba bitcoinů je založena na exponenciálním růstu výpočetního výkonu, který zase vyžaduje exponenciálně více elektřiny.“ Takže v roce 2020 si už těžba bitcoinů vyžádala více energie, než spotřebovalo například Rakousko nebo Portugalsko.

Bitcoin v současnosti představuje 41 % podíl na globálním trhu s virtuálními kryptoměnami. Jeho těžba je přitom z více než 60 % poháněna s pomocí fosilních zdrojů energie, vyráběné spalováním uhlí a zemního plynu.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.10.2022 09:36
Řešením tedy bude vybít nejen hovězí, ale i vepřové.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.10.2022 09:47
Požád si kladu otázku, jak je možné, že se tato ekologická i ekonomická zhůvěřilost spojená s těžnou bitcoinů dostala na světlo boží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.10.2022 10:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Protože jde o bezpracný zisk a ten je doménou zvrácené ekonomiky
bohatnout bez práce a prospěchu pro lidstvo a Zemi. Bankovnictví
a burzy je podobný způsob, jak bez práce přemístit majetek jedněch
ke druhým. Výsledkem je úspěch hrstky a chudoba pro ostatní! Zemi
může zachránit pouze návrat ke skutečným hodnotám a hmatatelným
výsledkům práce. Takhle se budeme donekonečna motat v krizích,
při kterých se vydělává jak na krachu, tak i na vzestupu, ale
o tom poctivý investor nemá ani ponětí. Ten prodělá téměř vždy.
Odpovědět
Ze

Zellosh

11.10.2022 11:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jeden!, nejdříve si o Btc něco zjistěte a pak tu hlasejte moudra.V čem je ten zisk bezpracný prosím?A víte o tom,že ta spotřeba energie zajišťuje Btc jeho bezpečnost.Dnes už prakticky není možné Btc hacknout(prostě podvést).Tak velkou operaci prostě nemáte šanci utajit.Apropo kolik energie spotřebuje klasický peněžní systém.Myslim spotřebu energií v pobočkách bank,platební terminály,tisk peněz,jejich převoz atd.Navic Btc je nositelem nové technologie.Blockchain víme?Je to technologie budoucnosti.Pro mě je to technologie pravdy.Podvest Btc je už nemožné jak jsem psal výše.Na YouTube jsou videa českého propagátora.Jeho nick je Kicom.Podivejte se a věřím,že si nějaký ten Btc koupíte.No a když ne tak Vám dá šanci aspoň tu technologii pochopit.Cus
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

11.10.2022 14:31 Reaguje na Zellosh
To je famózní nápad. Teda,myslím ta věta - kolik energie spotřebuje klasický peněžní systém. Díky za inspiraci.
Odpovědět
Ze

Zellosh

11.10.2022 21:31 Reaguje na Radomír Dohnal
https://www.averia.news/bankovni-system-spotrebovava-dvakrat-vice-energie-nez-bitcoin/
Odpovědět
Ze

Zellosh

11.10.2022 21:32 Reaguje na Zellosh
Ale vůbec nic nevím o věrohodnosti stránky.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.10.2022 10:04 Reaguje na Zellosh
To je přece nesmysl, každý systém, který provozuje člověk, spotřebovává nějakou energii a tak emituje nějaké množství cO2. Existence lidstva nejde od využívání nějaké energie oddělit a tudíž dle dnešních měřítek od emisí cO2 nebo od nějakého jiného ovlivňování životního prostředí.
Pokud chcete, aby se lidi oddělili od spotřeby energie a tím od emisí cO2 či jiných emisí a ovlivnění životního prostředí, tak chcete to, aby se lidi navrátili do předspolečenského stavu , na úroveň žití v jednotlivých tlupách lovců a sběračů.
To ovšem je společnost, kde její životní prostor na celé zeměkouli, jakožto vrcholového predátora pozemských přírodních biotopů, je odhadem pro nějakých 500 tisíc jedinců. Z cca téměř 8 miliard lidí by při takovém "ošetření" emisí cO2 muselo téměř všech 8 miliard vyhynout. Přežil by akorát z každých 20 000 lidí zhruba jeden člověk.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.10.2022 15:55 Reaguje na Zellosh
Lze žít bez potravin s účtem plným peněz? Nikoliv
a navíc u peněz virtuálních stačí opravdu velmi
málo a nezbude z nich nic. Tam, kde lze manipulovat
s hodnotami ve zlomcích sekund je při podvodech
možné, že se nedopátráte kam zmizely. A stává se
to i odborníkům, když narazí ne odborníka ještě
většího. Jednou bude stačit pouze přerušit toky
těch informací a nastane kolaps společnosti. Toto
jsou technologie na dobu míru a stability, ale v opačném případě vám to bude tak leda na prd. Mít
na účtě Bitcoiny a být prázdný regál v obchodě,
tak vám to bude prd platné. Leckde dosud nelze
zaplatit ani bezhotovostně a karty se nenajíte.
Tak dopadl kamarád a byl rád, že jsem ho založil
hotovostí. Nezapomeňte na zadní kolečka, protože
nemusíte mít kamaráda, který myslí na to horší!
Odpovědět
Ze

Zellosh

12.10.2022 11:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale s hotovostní u prázdného regálu taky budete jen čučet.Ja samozřejmě své portfolio diverzifikuji.Mam Krypto,zlato,drahy alkohol(whisky,rum),svůj byt na hypo( 3+1,zbývá doplatit 690 000),polovinu rod.domu,akcie,investice do fondů.Nejsem ranař,který vsází na jednu kartu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.10.2022 12:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenže ty Vámi proklínané banky a burzy cenných papírů jsou obvykle jediná možnost, kde může podnikatel získat hotovost pro start nebo rozšíření podnikání. A pokud je ten obchod s cennými papíry skutečně tak bezpracný, můžete si to zkusit. Já jsem si po kupónovce nějakou dobu s akciemi hrál. Byla to sice makačka, ale dalo se na tom vydělat. Tím nabourávám Vaši další teorii, že na tom vydělají jenom nepoctivci. Nebo mě snad řadíte mezi ně?
Odpovědět
va

vaber

11.10.2022 14:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
vydělat na obchodování určitě lze ,ale už kdysi dávno napsal Marx Kapitál a zavedl nadhodnotu,
a každý soudný ekonom musí uznat ,že to bylo geniální dílo
peníze by měly odpovídat vytvořeným hodnotám a ty se obchodem nevytváří žádné, ve skutečnosti se jen šponuje cena a přesouvají peníze a přesouvání peněz se stalo výnosnější než vytváření hodnot,
svět má chudé a bohaté , někdo vyrobí za babku a jiný to prodá za šílenou cenu,
kdysi velký businessman řekl,
cena je to co zaplatíš, hodnota je to co dostaneš,
takže bitcoin se chová jak jiné obchodování
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.10.2022 14:33 Reaguje na vaber
Obchod je služba, která doručí zboží nebo službu z místa existence do místa požadavku. Peníze podle toho jsou jistá forma zboží. A samozřejmě tato služba není zadarmo. Pokud by tato služba neexistovala, lidstvo by bylo sto let za opicemi, protože co by bylo platné geniálnímu podnikateli, že má vynikající nápad, když na jeho realizaci nemá peníze.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.10.2022 16:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud nákupům a prodeji akcií říkáte práce, tak budiž. Já mám na práci názor jiný.
Klasický bankovní systém už zavedli Medičejští ve
středověku a ručili nakonec pouze svou ctí. Když
měli vyplatit peníze, tak to vyřešili válkou,
protože pokladna byla prázdná. Většina státy dnes taky ručí svou ctí a že dluhopisy zaplatí prodejem
jiných dluhopisů, privatizací a nebo si rovnou půjčí
peníze na výplatu. Vy jste asi odborník, když jste
se pustil do obchodu s akciemi bez záruky jejich
zhodnocení, ale to není o uložení těžce vydělaných
peněz s rizikem jejich ztráty. Kamarád makléř to
dělal za jiné, prodělal a nakonec si hodil mašli,
když ho ti lidé obvinili, že investoval jejich
těžce nabyté peníze špatně. Při krachu na londýnské burze se mnozí burziáni zastřelili přímo v budově a díky krachu vznikla i hospodářská krize. Nafouknutá
virtuální hodnota stačí aby praskla jako bublina
a zbude po ní prázdno, ale materiální hodnota vám
zůstane, pokud vám ji nikdo nevezme násilím.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.10.2022 19:09 Reaguje na Břetislav Machaček
Neobchodoval jsem s akciemi jiných, ale staral jsem se pouze o ty, které jsem získal při kuponové privatizaci. Nehodlal jsem jít do žádného fondu, ale když bylo další kolo, vždy jsem si poctivě nastudoval, co a v jakých kurzech se nabízí a investoval jsem body. Díky tomu se nám na tři kuponové knížky (Přidala se k nám i tchýně) podařilo na jednu knížku udělat v průměru asi o deset tisíc více, než byl průměr. A když už jsme byli s manželkou držiteli akcií, tak jsme si s nimi hráli. Jeden rok jsme si díky akciím České pojišťovny vydělali na rodinnou dovolenou v Itálii. Po nějaké době ale na burze začalo podnikat hodně velkých hráčů, tak jsme to portfolio vyprodali a peníze jsme nainvestovali do bytu. Když to zrekapituluji, vydělal jsem mnohem více než ti, co uvěřili Koženému ten jeho desetinásobek a navíc jsem se o cenných papírech ledacos dozvěděl.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.10.2022 10:56 Reaguje na Jiří Svoboda
Z ekonomického hlediska to byl dobrý počin. Měna, která není závislá na jiných měnách a centrálních bankách. Její hodnota vychází čistě z nabídky a poptávky. ;) Někdy v 2014, kdy stál okolo 600 dolarů, jsem koupil za 100 tisíc Kč. A loni mi to zaplatilo barák. :D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.10.2022 12:28 Reaguje na Petr Eliáš
Z vašeho pohledu je to jistě dobré. Pro mne je ale záhadou, jak něco může nabývat na ceně, co nevytváří žádnou hodnotu a pouze spotřebovává počítačový čas a elektřinu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

11.10.2022 12:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale možná se na základě zdejší diskuse přece jen mýlím. Vytvoření zcela bezpečné a nezávislé měny zjevně má pro svět velkou hodnotu a spotřebovaná elektřina a počítačový čas je za to adekvátní.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.10.2022 12:49 Reaguje na Jiří Svoboda
To máte u všech měn. Bankovka sama o sobě také nemá žádnou hodnotu, ani žádnou nevytváří.
Odpovědět
Ze

Zellosh

11.10.2022 12:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Jak nevytváří hodnotu?Blockchain je technologie kterou Btc přinesl.Prectete si o tom něco.Blockchain je opravdu skvělý vynález.
Odpovědět
SP

Stanislav Paláček

12.10.2022 10:04 Reaguje na Jiří Svoboda
Skutečné bohaství je ve zbožích a službách, které lidé vytvářejí. Peníze slouží jen jako prostředek směny. Problém státních peněz je v tom, že je stát může prostřednictvím centrální banky rozmnožovat a tím přerozděluje bohatství ve společnosti. Občas taky přijde nějaká ta měnová reformička. Bitcoin vznikl jako reakce na krizi v roce 2008 a následný enormní tisk peněz. S bitcoinem nejde tak snadno manipulovat. Proto nabývá na ceně. Navíc, my tady v bohatých zemích to máme docela jako srandu na spekulaci, ale v zemích jako Kuba, Venezuela atd. se bitcoin normálně používá.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.10.2022 10:36 Reaguje na Stanislav Paláček
Zrovna Venezuelu bych jako příklad používání bitcoinu neuváděl. V zemi je neskutečná chudoba a skoro tři čtvrtiny obyvatel jsou v této skupině. V zemi není práce, minimální mzda je 3 dolary. Bitcoinem chtěl Maduro rozpohybovat místní ekonomiku, takže vláda určité množství této měny nakoupila. Bohužel zrovna na vrcholu a bitcoin následně dramaticky poklesl. Tím se ještě zvýšil schodek ve venezuelském rozpočtu. Takže místo pomoci se jedná o další průser Madurovy vlády. A co se týče Kuby, tak tam sice pomáhá bitcoin obejít sankce v platebním styku, ale že by se touto měnou v zemi běžně platilo, to určitě ne.
Odpovědět
ig

11.10.2022 12:49
Zkusím v Paralelní Polis navrhnout, jestli by nezačali v Bitcoin Coffee prodávat něco z hovězího.
Odpovědět
ad

11.10.2022 13:56
Někdo zase tvrdí, že Bitcoin může být energeticky plusový v budoucnu, díky využití unikajícího metanu podívejte se na tento článek:
https://batcoinz.com/quantifying-the-impact-of-using-stranded-methane-on-the-bitcoin-network/
Zajímal by mě český článek na toto téma.
Z mé strany to neomlouvá vysokou spotřebu Bitcoinu, vím, že existuje Lightning network, ale kolik % BTC transakcí ji využívá a kolik v budoucnu? Mnohem lepší v tomto ohledu je kryptoměna Solana nebo Avalanche. Kde jedna jejich transakce spotřebuje pouze asi 2x více energie než 1 vyhledávání na Googlu. Viz. https://solana.com/news/solanas-energy-use-report-march-2022
Oproti tomu je spotřeba Bitcoinu skandální.
Odpovědět
dv

11.10.2022 14:17
Pro všechny odpůrce hověziho......dobře, nebudeme jíst hovězí, a vy budete chodit bosí :)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.10.2022 19:13 Reaguje na
Pro všechny odpůrce hovězího - až se vyrabují zdroje na výrobu syntetických hnojiv, bude lidstvo chcípat hlady, protože nebude čím hnojit pole.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.10.2022 11:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Oni se nají bitcoinů, protože nepotřebují práci a ani pole,
či hnůj na jeho hnojení. Stačí ale vypnout proud, či narušit
podmořské internetové kabely a půjdou "hloupým" vesničanům
krást na pole úrodu a vraždit na pastvinách krávy. Zatím
mají plné regály a možnost vydělávat všelijak, ale až se
to zvrtne, tak vrabec v hrsti(hmatatelné zboží) bude mít větší hodnotu než holub na střeše( peníze na účtech a třeba
i ty bitcoiny ke kterým se bez proudu a sítí nedostanou).
Tehdy mohou virtuální hodnoty klesnou na nulu a bude po
"efektivitě" jejich "těžby". Obávám se, že už k tomu není
daleko, protože narušit podmořské kabely je jednoduché
jako u NS1 a NS2 a u sítí jako na Ukrajině, kde pár raket odstavilo 1/3 země od elektřiny. Tam mají nyní bitckoiny
asi nyní k čemu? Já vám to povím! K ničemu! Tam má cenu
bochník chleba a kráva v chlívě a ne virtuální miliony,
které jim tam nikdo nepromění za zboží.
Odpovědět
Ze

Zellosh

12.10.2022 11:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Ale vy zde popisujete situaci,která je mimo jakoukoli normálnost.Ve válečném stavu jsou kolikrát i fyzické peníze k ničemu.A mimochodem,výpadky proudu na Ukrajině budou brzy odstraněny.To že picus Putin nechal rozbombardovat energetickou síť není situace,která už tak zůstane.Takze i ty Btc budou na Ua opět fungovat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.10.2022 18:51 Reaguje na Zellosh
Víte ona válka je o likvidaci spojení a o tom,
že naruším zásobování. Dosavadní válčení jsem nechápal, ale už chápu co provádějí nyní. Před zimou zlikvidují sítě, zásobování a Ukrajinu
uvrhnou do nedostatku všeho, co potřebuje armáda. Ta si to možná vezme od obyvatel, jak to vždy armády v minulosti dělaly, ale obyvatelé si tím pouze popudí. Je to drsný způsob, jak obrátit
občany proti vlastní vládě a armádě podle staré
osvědčené strategie začít od občanů, kteří sami
odstraní vládu, aby přežili.
Odpovědět
ER

Ema Rychlá

18.12.2022 14:13
Řešením je podle mě hlavně nic nezakazovat. Stejně jako bychom měli být pyšní na to že u nás může fungovat https://www.mycoiner.cz krypto směnárna, tak bychom se měli soustředit na to, aby k nám do krypto firem teklo co nejvíce peněz. Prostě něco opravdu senzačního vymyslet. Třeba jako je trezor z holešovic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist