https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezba-pisku-devastuje-oceanske-dno-varovala-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžba písku devastuje oceánské dno, varovala OSN

7.9.2023 11:36 | ŽENEVA (ČTK)
UNEP doporučil, aby bylo bagrování písku zakázáno i na plážích, aby se ochránila odolnost pobřeží.
UNEP doporučil, aby bylo bagrování písku zakázáno i na plážích, aby se ochránila odolnost pobřeží.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ze světových oceánů se každý rok vytěží přibližně šest miliard tun písku, což ohrožuje mořský život a pobřežní komunity. Uvedl to server BBC News s odkazem na data Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP), podle nějž je písek po vodě nejvyužívanějším přírodním zdrojem na světě a používá se k výrobě betonu a skla.
 

Některá plavidla fungují jako vysavače, které bagrují písek i mikroorganismy, jimiž se živí ryby, uvedl UNEP. To znamená, že v některých oblastech se život možná už nikdy neobnoví.

Zveřejnění nových údajů se shoduje se spuštěním nového analytického nástroje nazvaného Marine Sand Watch, který monitoruje činnost bagrů pomocí sledování mořských vod a umělé inteligence.

"Rozsah dopadů těžebních činností a bagrování v mělkých mořích na životní prostředí je alarmující," řekl Pascal Peduzzi, který vede analytické centrum UNEP GRID-Geneva.

Nová platforma odhaduje, že z přibližně 50 miliard tun písku a štěrku, které lidstvo každoročně spotřebuje, pochází v průměru šest miliard tun ze světových oceánů a moří. To odpovídá "více než jednomu milionu sklápěcích vozů každý den", uvedl Peduzzi. Mořské prostředí musí dostat čas na obnovu, řekl a dodal, že "to není udržitelné".

Velká plavidla "v podstatě sterilizují mořské dno tím, že těží písek a drtí všechny mikroorganismy, které jsou potravou pro ryby", řekl Peduzzi. Někdy je písek vybagrován až na dno, což znamená, že se mořský život nemusí nikdy obnovit, dodal.

UNEP doporučil, aby bylo bagrování písku zakázáno i na plážích, aby se ochránila odolnost pobřeží a ekonomiky.

Písek je nezbytný pro stavbu budov, silnic, vodních přehrad a solárních panelů. Může také hrát důležitou environmentální roli, protože chrání komunity před stoupající hladinou moře.

Zpráva uvádí, že Jihočínské moře, Severní moře a východní pobřeží USA patří k oblastem, kde se bagruje nejvíce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

8.9.2023 11:09
I kdyby se písek vytěžil až na dno, oblast bez života nezůstane, obsadí ji organismy, kterým budou vyhovovat nové podmínky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist