https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trojice-nevhodne-ulozila-tuny-bileho-fosforu-u-soudu-v-brne-se-castecne-doznala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trojice nevhodně uložila tuny bílého fosforu, u soudu v Brně se částečně doznala

19.12.2023 19:33 | BRNO (ČTK)
Krajský soud v Brně dnes pokračoval v projednávání případu nevhodného uložení 19 tun nebezpečného bílého fosforu, trojice mužů a dvě firmy v některých bodech prohlásili vinu. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Trojici za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení hrozí až osm let vězení. Hlavní líčení bude pokračovat koncem ledna. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
 

Podle žalobce Roberta Hanuše obžalovaní Rudolf Mazánek a Jan Chovanec z firmy Ekotermex v roce 2020 sjednali obchodní transakci s bílým fosforem s firmou Stephane Corp, kterou v této věci zastupoval Petr Jaroš. Jak firmy, tak Jaroš se z dotyčných trestných činů také zpovídají. Šlo zhruba o 200 sudů s 19 tunami bílého fosforu, které Jaroš umístil v Rajhradě v areálu v běžné zástavbě. Podle obžaloby si přitom byl vědom toho, co v přebíraných sudech je. Mazanec s Chovancem se podle obžaloby snažili zbavit nebezpečné látky už dříve, část původního množství předali dvěma firmám zpracovávajícím odpady. Těm ale zatajili, že jde o nebezpečný odpad, v obou případech se pak fosfor vznítil. Podle žalobce tak dvojice ohrozila zaměstnance daných firem i okolí. Jaroše muži oslovili poté, co se látky jinak zbavit nedokázali.

Jaroš stejně jako ostatní v některých bodech vinu přiznal, v případě Rajhradu ale uvedl, že fosfor byl uložený bezpečně. "Byl hermeticky uzavřený v sudech, kdy dvě třetiny obsahu tvořila voda, aby nedošlo k zahoření, sudy byly s pojistkou. Prostor byl ohraničený, nesvítilo na něj slunce," popsal. Přiznal, že areál nebyl zkolaudovaný pro skladování nebezpečných odpadů. Uvedl však, že fosfor přebíral jako surovinu k dalšímu využití, ne jako odpad, v plánu měl s fosforem obchodovat dál, dodal. Fosfor by se podle Jaroše mohl použít na výrobu fosfátových hnojiv, jednal se dvěma zahraničními firmami, řekl.

Vinu v některých bodech přiznali také Mazánek s Chovancem, ohledně Rajhradu ale prý nevěděli, kde bude fosfor uskladněný. Podle Mazánka převzali v roce 2019 celkem 56 tun bílého fosforu jako odpad k likvidaci. "Začali jsme ho likvidovat, ale měli jsme omezené provozní kapacity. Není tak pravda, že bychom z té transakce chtěli mít ekonomický prospěch, ale stály za tím právě omezené provozní kapacity," uvedl obžalovaný. V té době totiž firma začala likvidovat i nebezpečný zdravotnický odpad vznikající při koronavirové pandemii a podle Mazánka na likvidaci bílého fosforu kapacity nestačily. Jarošovi nicméně Ekotermex v transakci vykázal bílý fosfor ne jako odpad, ale jako technický fosfor. Chovanec uvedl, že firma nedisponovala zařízením vhodným k přeměně odpadu na surovinu. Není proto jasné, zda Jaroš věděl, že přebírá nebezpečný odpad.

Hlavní líčení bude pokračovat 30. ledna, a to dalším dokazováním, zaznít by mohly také závěrečné řeči. Soudkyně avizovala, že rozhodnutí zřejmě zazní až v dalším jednacím dni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

20.12.2023 10:17
Je jasné,že je to nejasné
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.12.2023 16:32
To je síla a jeden výsledek společného trhu - přeshraniční obchod s odpady. Není normální dávat své území pro odpady "čistých " států. Co si tedy majitel firmy na zpracování odpadu myslel, že přebírá: technickou surovinu, komunální odpad nebo nebezpečný odpad, nebo byl odpad lživě deklarovaný? Proč ho dával na skládku, proč ho likvidoval a jak? Byly to západní firmy, které měly o fosfor zájem, a co s ním chtěly dělat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist