https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tropicka-boure-nanmadol-se-prohnala-nad-japonskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tropická bouře Nanmadol se prohnala nad Japonskem

20.9.2022 10:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek tajfunu, pořízený z Mezinárodní vesmírné stanice v roce 2015.
Ilustrační snímek tajfunu, pořízený z Mezinárodní vesmírné stanice v roce 2015.
Japonsko se průměrně každý rok potýká se 14 tajfuny. Ten poslední, pojmenovaný Nanmadol, je v pořadí už sedmnáctý. I když už nyní degradoval na tropickou bouři a nepředstavuje riziko, svou silou, rychlostí poryvů větru a úhrnem srážek byl mimořádný. Doporučení k vyhledání úkrytu kvůli němu obdrželo 9 milionů lidí.
 

Dne 9. září zaznamenali pracovníci Japonské meteorologické agentury nevýraznou tropickou depresi 500 kilometrů na východ od ostrova Iwodžima. O tři dny později se ze slabé tropické deprese stala standardní, aby byla formálně zařazena mezi tropické bouře. Tehdy si také vysloužila své pojmenování - Nanmadol. „Obyčejnou“ tropickou bouří nezůstal Namadol nadlouho - už 16. září byl klasifikován jako velmi silný tajfun a následně jako supertajfun. To už mířil k Filipínám, Jižní Koreji.

Tehdy také měřené hodnoty systémového tlaku uvnitř cyklóny - které si můžeme laicky vztáhnout k síle a potenciální ničivosti - dosáhly 930 hPa. To je 3-4. nejnižší hodnota v letošní sezóně. Obecně platí, že čím nižší hodnota tlaku vzduchu uvnitř středu cyklóny, tím „horší“ tajfun je. To už s maximálními obavami sledovali jeho vývoj nejen meteorologové, ale i všichni obyvatelé v Japonsku. Protože mířil přímo k nim, aby v neděli 18. září dosáhl pobřeží ostrova Kjúšú.

Je nepochybně velkým štěstím, že cyklona po trase k japonským ostrovům velmi rychle ztrácela na síle. Nanmadol postupně degradoval ze supertajfunu přes tajfun zpět na tropickou bouři, až na extra-tropickou cyklonu, kterou nyní oficiálně je.

Přesto se zapsala mimořádně velkými úhrny srážek – v některých lokalitách dosáhl celodenní úhrn až 500 mm – s čímž se pojily záplavy v ulicích a částečná destrukce několika budov. Jinak se průměr srážek na Kjúšú v rozmezí dvou kritických dnů pohyboval kolem 400 mm, a síla větru činila v extrémech 70 m/s. Bouře také vyvrátila řadu stromů a zdevastovala v regionu elektrické vedení. Přibližně 350 000 domácností tak zůstalo krátce bez elektřiny. 87 lidí bylo zraněno, jedna osoba je pohřešována.

Japonská meteorologická agentura disponuje velmi propracovaným pohotovostním plánem a nepodceňuje rizika, a proto před vlastním „nástupem“ Nanmandol nad pevninu v předstihu varovala obyvatele prefektury Kagošima a sousedních regionů Mijazaki, Oita, Kumamoto a Jamaguči. Půl milionu z nich vyzvala k nejvyššímu stupni pohotovosti a vyhledání bezpečného úkrytu, a doporučila, aby se lidé v nejohroženějších oblastech zvážili - pokud to uznají sami za vhodné - evakuovali. Toto doporučení obdrželo celkem 9 milionů lidí.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist