https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-belehradu-hori-obri-skladka-odpadu-mestem-se-siril-neprijemny-zapach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Bělehradu hoří obří skládka odpadu, městem se šířil nepříjemný zápach

10.8.2021 01:32 | BĚLEHRAD (ČTK)
Srbsko je kandidátem členství v Evropské unii. Předtím však musí investovat více než 15 miliard eur (381 miliard korun), aby splnilo standardy v oblasti ochrany životního prostředí, připomíná Reuters.
Srbsko je kandidátem členství v Evropské unii. Předtím však musí investovat více než 15 miliard eur (381 miliard korun), aby splnilo standardy v oblasti ochrany životního prostředí, připomíná Reuters.
Poblíž Bělehradu hoří obří skládka komunálního odpadu. Srbskou metropolí se v neděli večer šířil nepříjemný zápach, s dýmem se potýkají některé obce na předměstí. Podle úřadů je situace pod kontrolou a obyvatelstvu nehrozí újma na zdraví, informoval dnes veřejnoprávní rozhlas a televize RTS.
 

Požár dosud zachvátil pět hektarů skládky v obci Vinča, která leží necelých 20 kilometrů východně od centra Bělehradu. S plameny bojovalo šest hasičských vozidel a 18 hasičů. Bělehradský starosta Zoran Radojičić uvedl, že situace je pod kontrolou a není důvod k panice, byť oheň bude podle něj ještě několik dní dohořívat.

Podle úřadu pro veřejné zdraví nepředstavuje požár ohrožení pro obyvatele, kteří byli pouze vyzváni, aby nevětrali a nevycházeli na ulici, pokud ucítí zápach z hořícího odpadu. Experti oslovení televizí N1 nicméně upozorňují, že do vzduchu pravděpodobně unikají kvůli požáru nebezpečné dioxiny, furany či jiné karcinogenní látky. Ekologické organizace si také podle televize stěžují, že úřady včas lidi nevarovaly a nevyhlásily nouzový stav.

Více než čtyři desítky let staré smetiště ve Vinči je největší odkrytou skládkou v Evropě, na kterou denně přibývá na 1500 tun komunálního a zhruba dvojnásobné množství stavebního odpadu, uvedla agentura Reuters. Náměstek starosty Goran Vesić o ní loni hovořil jako o "největším ekologickém problému této části Balkánu". Mimo jiné proto, že se zdejší odpad začal pomalu sesouvat do Dunaje. Kvůli chabé údržbě zde požáry propukají opakovaně.

Srbsko je kandidátem členství v Evropské unii. Předtím však musí investovat více než 15 miliard eur (381 miliard korun), aby splnilo standardy v oblasti ochrany životního prostředí, připomíná Reuters. Znečištění ovzduší je problémem srbské metropole dlouhodobě, velkou měrou k němu přispívají neodsířené uhelné elektrárny i spalování tuhých paliv domácnostmi.

Nesanované a černé skládky se začátkem ledna staly příčinou lokální ekologické katastrofy, kdy se hladina Potpećské přehradní nádrže v jihozápadním Srbsku celá naplnila odpadky, které do vody spláchla rozvodněná řeka Lim. Úřadům trvalo měsíc, než desítky tisíc metrů krychlových odpadu odstranily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.8.2021 06:58
nějak je to doběhlo...každý sklidí co zasel
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist