Úhoře a další tradiční lahůdky v Chorvatsku ohrožuje krab z Atlantiku
"Jsou všežravci a způsobují obrovské škody v místních populacích ryb a měkkýšů, což nově utváří ekosystém. Je logické, že klesající počet úhořů musel mít dopad na tradiční podobu místní gastronomie," uvedl expert Branko Glamužina z Dubrovnické univerzity.
Populace úhoře podle odborníků v posledních desetiletích postupně klesala kvůli rozšiřování zemědělství, ale zdá se, že jí krab modrý zasadil velkou, ne-li poslední ránu.
Před půl stoletím místní rybáři ročně ulovili přibližně 150 tun úhořů, v současnosti je to pouhých deset tun.
Zatímco krabi jsou ve Spojených státech a Japonsku vyhlášenou pochoutkou, Chorvaté o ně nejeví valný zájem a místní krabí populace není dost velká, aby mělo smysl ji vyvážet.
"Majitelé místních restaurací nemají o kraby žádný zájem, chtějí se držet tradiční nabídky úhořů a žab. Na export je množství modrých krabů příliš malé. Lze je jen nabízet hostům v luxusních hotelech v letoviscích, jako je Dubrovník nebo Split," uvedl Glamužina.
"Nevím o nikom v této oblasti, kdo by dal kraby na jídelníček," souhlasí Pavo Jerković z restaurace ve městě Metković v deltě Neretvy. "Ochutnal jsem je a jsou opravdu dobří, ale tady jsou mimozemský druh. Byli bychom raději, kdyby zmizeli," dodal.
reklama