https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/umela-inteligence-bude-vedcum-pomahat-pocitat-mury.oteviraji-se-tak-nove-moznosti-vyzkumu-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Umělá inteligence bude vědcům pomáhat počítat můry. Otevírají se tak nové možnosti výzkumu změny klimatu

28.3.2021 07:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zařízení, které vědcům můry i určí.
Zařízení, které vědcům můry i určí.
Noční motýli, chcete-li trochu nepřesně můry, jsou důležití opylovači a obecně fungují jako indikátor dobrého stavu přírody. Entomologové je pravidelně monitorují a zjišťují vývoj jejich populace. Doposud však museli několik tisíc druhů můr počítat ručně. Vědci z Aarhus University nyní přišli s novinkou – vyrobili zařízení, které díky umělé inteligenci dokáže můry nejen samo počítat, ale i určit jejich druh. Informuje o tom žurnál Sensors.
 

Jen v Dánsku žije více jak 2400 druhů můr. Monitorování jejich populace je opravdu náročný úkol. Tradičně se můry chytají do světelných pastí a pokud vědci potřebují nějakou můru prozkoumat, dojde k jejímu usmrcení jedem umístěným v pasti. Dánská Aarhus University přišla s novinkou, speciálním „počítadlem“, které za použití UV světla umí můry přilákat a rozpoznat, o jaký druh se jedná.

„Naše nová technologie se snaží velice náročný proces počítání hmyzu automatizovat a nahradit manuální práci. Biologové tak budou schopni provádět mnohem rozsáhlejší studie, než tomu bylo doposud. A díky tomuto zařízení nemusí můry umírat,“ komentuje Kim Bjerge, profesor z Katedry počítačového inženýrství na Aarhus University.

Přístroj letící hmyz zaregistruje pomocí kamery a následně umělá inteligence sama okamžitě rozpozná, o jaký druh můry se jedná. To zní velmi jednoduše, jak ale Kim Bjerge podotýká, vyvinutí tohoto algoritmu bylo opravdu složité: „Největší výzva pro nás byla naučit umělou inteligenci rozpoznat několik tisíc druhů můr. A také to, aby program můru napočítal pouze jednou a ne víckrát v případě, že do zařízení vletí znovu.“

Vědci si od zařízení slibují, že budou moci více proniknout do problematiky změny klimatu. „Můry jsou klíčové pro globální biodiverzitu a jsou jedním z nejdůležitějších ukazatelů klimatické změny. Díky nim se o změně klimatu a o tom, jaký vliv má na přírodu, můžeme dozvědět mnohem více,“ pokračuje Bjerge a dodává, že o zařízení už projevilo zájem několik vědeckých týmů z celého světa.

„Jsme rádi, že tímto zařízením můžeme můry studovat, aniž bychom jim jakkoli ublížili. Pomůže nám to zjistit více o jejich aktivitě, vývoji populace a celkově prostředí, v němž žijí. Navíc nám zařízení umožňuje dělat to systematičtěji než doposud,“ uzavírá Toke Thomas Høye, který za vývojem této technologie stojí.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

28.3.2021 19:03
Ano, umělá inteligence je natolik inteligentní, že se kničemu jinému zatím nehodí, je totiž zatím jen "umělá".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.3.2021 20:31
Naše sousedka je pěkná můra. Fungovalo by to i na ni?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.3.2021 12:15
Velice zajímavá aplikace. Godt arbejde!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist