https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-australii-zaznamenali-mnozeni-velkeho-barieroveho-utesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Austrálii zaznamenali množení Velkého bariérového útesu

24.11.2021 16:28 | CANBERRA (ČTK)
velký bariérový útes
velký bariérový útes
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Australští badatelé v noci na dnešek místního času zaznamenali rozsáhlé množení Velkého bariérového útesu. Během noci koráli pustili do vody velký počet spermií a vajíček, které vytvořily pestrobarevné shluky ve vodě. Podle badatelů je to důkaz, že se útes zotavuje z předchozích negativních jevů, jako je bělení, uvedla agentura Reuters.
 

"Bylo potěšující pozorovat, jak se rodí nový útes," uvedl Gareth Phillips, který tento fenomén sledoval ve vodách nedaleko města Cairns ve státě Queensland. Podle Phillipse, který vede průzkum zaměřený na reprodukci Velkého bariérového útesu, to ukazuje, že jeho ekologické funkce stále fungují. "Toto množení je dalším důkazem, že se útes zotavuje," domnívá se Phillips.

Podle Phillipse reprodukce korálů nastává, pokud se naplní několik podmínek. Množení se obvykle odehrává v noci mezi koncem listopadu a začátkem prosince a teplota vody se musí pohybovat kolem 26 stupňů. Obvykle se tak stává po úplňku, kdy je příliv i odliv méně intenzivní. Fenomén trvá tři až šest nocí.

Ekologové již mnoho let varují před negativními jevy, jako je bělení, které zasahují Velký bariérový útes. To nastává, když se koráli v důsledku oteplování mořské vody začnou zbavovat barevných řas, které jim dopravují výživné látky. V roce 2019 australské úřady ve svém pětiletém hodnocení zhoršily prognózu této přírodní památky na nejnižší možnou úroveň. Za hlavní hrozbu pro tento unikátní ekosystém označily globální změny klimatu a oteplování. Předchozí výzkumy poukazovaly na to, že bělení a další podobné fenomény se negativně promítají i do schopnosti reprodukce korálů.

Velký bariérový útes, který je od roku 1981 součástí světového přírodního dědictví UNESCO, lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce více než 2000 kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a jeden z největších magnetů, který láká turisty do Austrálie. Tvoří ho stovky oddělených korálových útesů a ostrůvků a je domovem 400 druhů korálů, 1500 druhů ryb a 4000 druhů měkkýšů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

24.11.2021 20:00
Kdo by to řekl. "Podle badatelů je to důkaz, že se útes zotavuje z předchozích negativních jevů, jako je bělení". No a to bělení má být reakce na stoupající teplotu oceánu. No tak to asi vypadá, že nám ta teplota zas tak moc nestoupá. Útes se také najednou zotavuje velkou rychlostí. Zajímavé, zajímavé.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.11.2021 20:58 Reaguje na Jarek Schindler
Jo, maj v tom ty zelený pěknej maglajz.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2021 07:15 Reaguje na Jarek Schindler
Stoupá, nebojte. Ale ti malí potvoráci jsou chytří a vymysleli, jak s tím vykejvat a jak se tomu přizpůsobit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.11.2021 15:51 Reaguje na Pavel Hanzl
No vidíte, to je řešení!
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

24.11.2021 21:34
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Ridd Kto sleduje prípad austrálskeho vedca Petra Rida, tak to vie už dávno. Koraly majú radi teplo.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.11.2021 22:40 Reaguje na Vladimir Mertan
Dovolím si výcuc z té wiki:

On nevyhrál soud o to jestli má pravdu v otázkách velkého bariérového útesu, ale soud o ,,unfair dismissal,, z JCU.

V říjnu prohrál u High Court. Soud potvrdil, že byl propuštěn oprávněně protože porušil dohodu mlčenlivosti o disciplinárních záležitostech.

Naopak je v otázkách velkého bariérového útesu kritizován řadou kolegů za chybný výklad a selektivní výběr dat.

Support for improved quality control but misplaced criticism of GBR science. Reply to viewpoint “The need for a formalised system of Quality Control for environmental policy-science” by P. Larcombe and P. Ridd (Marine Pollution Bulletin 126: 449–461, 2018)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X18301425?via%3Dihub

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.11.2021 08:34 Reaguje na Vladimir Mertan
Případ je prezentován tak, že doktor Rid prokázal, že Velký bariérový útes v rozporu s tvrzením klimaalarmistů neumírá , ale obnovuje se.

Nahlodal tak jeden z pilířů o konci světa kvůli sodovkáči a byl z univerzity vyhozen, stejně jako nacisté zbavovali univerzity židovstva. To je také realita svobody dnešního vědeckého světa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2021 11:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikdo nic nenahlodal, nebojte se. To, že ten útes odumírá je fakt, to, že se tam objevují regenerační postupy je pravda asi taky.
Samozřejmě se nezná příčina, ale asi se ten systém dokáže částečně přizpůsobit, čort znajet.
Dělat z toho ale dalekosáhlé závěry typu "všechno špatně, zpátky na stromy", je skutečně nesmysl.
Odpovědět
va

vaber

25.11.2021 09:05
podivný článek ,jak takový novinářský článek spustí emoce,
koráli vypouští vajíčka a spermie každý rok to není nic převratného ,ale je důležité co z toho vyroste a přežije, to se pozná až za několik let,
o přibývání nebo vymírání korálů vypovídá prostor na kterém žijí a ne spermie
je to jak s ledovci,jednou napadne víc sněhu a už se kříčí ,že ledovce přibývají, přibývat budou ,až bude hladina oceánů klesat
Odpovědět
va

vaber

25.11.2021 09:06 Reaguje na vaber
ilustrační fotka zrovna ukazuje mrtvý korál
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.11.2021 10:01 Reaguje na vaber
Ano, sice nic převratného ale i to nic asi chápete špatně. Ten problém je v tom, že se rozmnožují pouze životaschopní , zdraví jedinci a to, kromě člověka u každého jiného druhu. Tedy ani korál, pokud by měl umírat, se nebude asi rozmnožovat.
Odpovědět
va

vaber

26.11.2021 09:28 Reaguje na Jarek Schindler
jen opakuji , je důležité kolik korálů vyroste a přežije a kolik starých vymře, to se pozná až za několik let,
ryby na sádkách se vytřou bez problému a v přírodě mají problém s přežitím

Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.11.2021 11:16 Reaguje na vaber
Ale jo, jen opakujte. Já se s vámi o to, navíc vůbec nepřu. Jen opakuji, že" rozsáhlé množení Velkého bariérového útesu je důkaz, že se útes zotavuje z předchozích negativních jevů, jako je bělení". Zbytek již opakovat nebudu.
Odpovědět
va

vaber

27.11.2021 08:52 Reaguje na Jarek Schindler
pro vás je to důkaz pro mě ne, kdo měl pravdu ukáže budoucnost
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2021 11:04 Reaguje na vaber
Přesně tak, ropáčci se vždycky chytí nějaké marginality a ihned s ní zboří velmi důkladně prostudovaný systém.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.11.2021 19:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropácci se chytí marginality? To jako je Velký korálový útes maličkost? Důkladněji prostudovany systém je co? Globální oteplování nebo schopnost ekosystémů přizpůsobovat se opakovaně změnám? Osobně si myslím, že schopnost přežít je prostudováná lépe. Ale ten článek naštve, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2021 09:16 Reaguje na Jarka O.
Tohle všechno jsou známé věci, lidé už to celé pochopili. proto vznikl green deal, proto se tlačí na OZE a elektromobilitu.
Zemské ekosystémy jsou schopny adaptace, ale do určité míry. Dnes jsme na teplotním vrcholu a oceány nás chladí, mají obrovskou tepelnou setrvačnost (kapacitu).
Hlavní problém je rychlost změn, v podstatě to v geologických rozměrech odpovídá nárazu mohutného asteroidu a to v historii vždy znamenalo kolapscelého ekosystému. Například před 60 milióny let vymřeli dinosauři a skoro všechno kolem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 10:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlasím, že to vypadá, že změny jsou rychlejší a že se ekosystémy musí přizpůsobovat rychleji. Na tom je právě úžasné, jak jsou plastické a dovedou se po poškození přizpůsobit a pak zase vrátit do stavu podobného původnímu nebo klimaxového, tedy, kde vyžadují nejmín energie na udržení. Z toho byste se měl radovat a ne strašit, že se příroda nedovede obnovit. Dovede a míra adaptace není jasná, podle me je zase skoro nekonecná. Ze jsou někteří lidi, státy a korporace ropáci, je fakt. Méně tady. Podívejte, jaký bordel zanechávají korporace v Asii, J. Americe a Africe. Pak jdou do kelu i oceány, ale vypadá to, že lokálně, a že se také dovedou přizpůsobit. Ale tak to dál nejde, spalovny, odsíření, čističky placené korporáty a JE jsou první kroky. Asteroid neberu. Až přiletí, tak ho budu řešit, ted se řeší listí ;-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.11.2021 11:37 Reaguje na Jarka O.
Když to shrneme, tak problémem jsou hlavně lidi.
Slovy klasika z největších ... Ty potvory vlezou všude a strašně rychle se množí. Platí doslova.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.11.2021 12:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Jj, to byli trpajzlíci slovy klasika.... je potřeba dát nás do oddělených krabiček, abychom se teda nemnožili:-) a mohli se množit ti koráli? ;-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist