https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-breznu-zacne-platit-norma-jejimz-cilem-je-omezit-svetelny-smog-rekl-hladik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V březnu začne platit norma, jejímž cílem je omezit světelný smog, řekl Hladík

7.2.2023 01:16 | BRNO (ČTK)
Norma by měla mít dopad jak na přírodu, tak na člověka. "Rozsah populace hmyzu a bezobratlých dlouhodobě rapidně klesá, a to hlavně ve městech a obcích. Světlo přitahuje pozornost hmyzu a ruší zaběhnuté biorytmy navázané například na stravu nebo rozmnožování. Stromy jindy shazují listí, zvířata se dříve budí ze zimního spánku," uvedl Hladík. Lidé vystavení v noci umělému osvětlení podle něj mají problémy se spánkem, což v konečném důsledku může vést k potížím se zdravím.
Norma by měla mít dopad jak na přírodu, tak na člověka. "Rozsah populace hmyzu a bezobratlých dlouhodobě rapidně klesá, a to hlavně ve městech a obcích. Světlo přitahuje pozornost hmyzu a ruší zaběhnuté biorytmy navázané například na stravu nebo rozmnožování. Stromy jindy shazují listí, zvířata se dříve budí ze zimního spánku," uvedl Hladík. Lidé vystavení v noci umělému osvětlení podle něj mají problémy se spánkem, což v konečném důsledku může vést k potížím se zdravím.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V České republice začne od března platit technická norma, která má omezit světelné znečištění, neboli světelný smog. Cílem je snížit dopady na přírodu a zdraví člověka, řekl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Při umístění nových světelných bodů bude stanovena nejen minimální, ale také maximální míra osvětlení, a to jak pro veřejný, tak neveřejný sektor. Míra umělého osvětlení v noci podle Hladíka stoupá ročně téměř o deset procent a aktuálně více než 80 procent světové a více než 99 procent evropské populace žije v noci pod osvětlenou oblohou.
 

Norma není součástí žádného zákona a je vydaná samostatně. Odkazovat se na ni bude nový stavební zákon, poznamenal Hladík. Nebude platit retrospektivně, čili se nebude vztahovat na současné osvětlení, ale na nově budované. Norma se bude vztahovat na pět oblastí, a to osvětlení pozemních komunikací jako například silnice, parkoviště, chodníky a cyklostezky, osvětlení venkovních pracovišť jako sklady, haly nebo letiště, další oblastí je osvětlení venkovních sportovišť v podobě stadionů nebo sjezdovek, architektonické osvětlení u památek nebo uměleckých děl a také reklamní osvětlení v podobě billboardů nebo LED panelů.

Hladík uvedl příklad z Brna, kde při rekonstrukci Údolní ulice před několika lety vzniklo nové osvětlení, jehož dosah byl výrazně vyšší. "Město pak muselo osadit měření a snížit míru osvětlení, aby to bylo akceptovatelné pro řidiče i obyvatele," řekl Hladík.

Podle něj by norma měla mít dopad jak na přírodu, tak na člověka. "Rozsah populace hmyzu a bezobratlých dlouhodobě rapidně klesá, a to hlavně ve městech a obcích. Světlo přitahuje pozornost hmyzu a ruší zaběhnuté biorytmy navázané například na stravu nebo rozmnožování. Stromy jindy shazují listí, zvířata se dříve budí ze zimního spánku," uvedl Hladík. Lidé vystavení v noci umělému osvětlení podle něj mají problémy se spánkem, což v konečném důsledku může vést k potížím se zdravím. Dopad na přírodu a zdraví je primárním zájmem, sekundárním by podle náměstka mohla být i úspora energií.

Hladík uvedl, že Česká republika chce být v dané problematice lídrem. "Je to téma, které se celosvětově neřeší. Chceme to nejen pro sféru komunální, ale i neveřejnou, kde jsou výrobní haly, logistická centra, parkoviště u obchodních domů. Chceme, aby se téma světelného znečištění stalo tématem světovým a aby se obdoba normy aplikovala jak na evropské, tak světové úrovni," dodal Hladík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.2.2023 06:26
Bezva. Teď mi měsíc svítil do okna, že jsem nemohla spát. Když bude v jiné dny tma, bude dobře.
Odpovědět
me

meluzína

7.2.2023 07:25
Konečně! Nemohli by to aplikovat i na lampy postavené za posledních 10let, kdy obce hromadně měnily stará obecní světla za nová "lepší" a silnější ledková?
Po rekonstrukci veřejného osvětlení, jako oběť obecního blaha, máme v ložnici celou noc světlo jako ve dne. Svítí to tak silně, že to prosvítá i přes žaluzie. Inteligenti nám píchli lampu 3m od okna, další lampa svítí přímo do okna dětského pokoje. Vždycky nám na oknech hnízdili jiřičky, a už nehnízdí, nedivím se jim, světlo v noci vadí i mě. Někdy mám chuť vzít vzduchovku a ty nové lampy vystřílet. Ulicí za noc neprojde člověk, občas projede auto, ale k čemu tam musí být světlo jako na Václaváku mi hlava nebere. K čemu musí svítit lampy celou noc na plné koule v příměstském "lesním parku" také netuším.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.2.2023 08:18 Reaguje na meluzína
1*
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.2.2023 07:33
Už jednou byl v ČR dobrý zákon na snížení osvětlení ( nejlepší na světě) a byl zrušen. Kéž by se ten nový povedl a byl dodržován.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2023 08:20
Pokud se norma vztahuje na nově budované osvětlení , tak je celkem o ničem.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

7.2.2023 08:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Snad není všem dnům konec. Životnost osvětlení 20-40 let.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.2.2023 15:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
jde o naše zdraví
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.2.2023 08:20
Že by se většina měst, obcí, vesnic, vrátila k tomu, co bývalo kdysi běžné ?
24:00 - 4:00 se nesvítilo veřejným osvětlením !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.2.2023 15:48 Reaguje na smějící se bestie
na sídlištích by to tak mohlo být...
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

7.2.2023 11:09
"...aby bylo jasno,...(dyť jsme jenom lidi"
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

7.2.2023 17:53
Mimochodem: pro jedince, kterým nevadí "vyčteninky" (ti ostatní ať to přeskočí) - negativní vliv světelného smogu na rozmnožování byl zatím doložen u několika stovek druhů nočních motýlů. Princip je jednoduchý - samičky při intenzitách světla nad hranici 0,3 lux (tento údaj uveden orientačně - pro každý druh je jiný) nevylučují pohlavní feromon, tudíž nedojde k páření.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2023 11:15
Nevím, proč se nejde cestou pohybových čidel, které budou spínat pouze konkrétní světlo a za okamžik ho zase vypne. Pokud pro chůzi jednoho
chodce za celou noc svítí světla na kilometru chodníku, tak to je opravdu
debilita. Dokonce se nemusí světla ani měnit, protože použitím čidel bude
taková úspora proudu, že by ji nenahradila ani ta nová světla. Na dvoře
už žádné jiné osvětlení nemám a takové LED světlo s pohybovým čidlem a
mini solárním panelem je dnes levné a nevyžaduje elektrické rozvody a ani
odbornou instalaci. Navíc je možné je doma používat i s fotopastí a máte
přehled o jakémkoliv pohybu na svém pozemku. Jinak u nás poštolky vzdaly
hnízdění na věži kostela po jejím osvícení jako kulturní památky. K čemu
to osvícení vlastně je? Pouze k tomu, že jsem si musel pořídit těžké
závěsy do oken, abych neměl doma v noci jako ve dne.
Odpovědět
MS

Michal Staša

8.2.2023 12:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Moc to technicky nejde. A navíc lidi nechtějí chodit do tmy... to by už rovnou mohla být tma všude.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2023 18:07 Reaguje na Michal Staša
Ale jde! Čidlo by na vás reagovalo ještě na osvětleném
úseku a vstupoval by jste do následného osvětleného úseku,
přičemž by ten předcházející zhasnul. Mám to tak na svém
pozemku a pouze u prvého úseku vstupuji do tmy, protože
nechci, aby mi čidlo spínali i kolemjdoucí u vchodu do
do dvora. Technicky lze řešit cokoliv, jen se musí chtít!
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.2.2023 17:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkoušel jsem kolem domu. Ale ať to nastavuju jak chci, tak pokud má čidlo za všech okolností sepnout člověku, spíná většinou i kočkám a větším ježkům.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2023 18:12 Reaguje na Viktor Šedivý
To se občas taky stane, ale každopádně to nesvítí celou noc.
Pak je tu ještě možnost s tlačítkem jako u přechodu pro
chodce s osvitem na cca 5 minut i pro zvlášť pomalé chodce
a to by bylo ještě levnější, než pohybové čidlo, které
mi třeba spínají i sovy a netopýři.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

8.2.2023 16:18
"Jako lidi jsme i tímto způsobem došli osvícení"
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist