https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-iranskem-isfahanu-znovu-demonstrovaly-tisice-lidi-kvuli-chybejici-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V íránském Isfahánu znovu demonstrovaly tisíce lidí kvůli chybějící vodě

19.11.2021 15:59 | TEHERAN (ČTK)
Vyschlá řeka Zájnaderúd v Íránském městě Isfahán.
Vyschlá řeka Zájnaderúd v Íránském městě Isfahán.
V íránském Isfahánu znovu vyšly do ulic tisíce lidí, kteří protestují kvůli nedostatku vody a požadují, aby úřady upustily přehrady a ulevily oblastem bojujícím s extrémními suchy. Demonstrující farmáře tentokrát podpořili i známí herci, sportovci a další celebrity, napsala agentura AP. Podobný protest se ve vyschlém korytě řeky Zájnaderúd v Isfahánu konal i před týdnem.
 

Nespokojenost s nedostatkem vody farmáři veřejně vyjadřují od začátku listopadu, dnes byl ale jejich protest zatím nejpočetnější, uvedla agentura AFP. Řeka Zájnaderúd protékající Isfahánem je od roku 2000 prakticky jen vyschlým řečištěm, na vině jsou ale podle protestujících kromě sucha také úřady. Situaci totiž podle nich zhoršují kanály, jimiž se voda z regionu odvádí do sousední provincie Jazd.

"Nařídil jsem ministerstvům energetiky a zemědělství, aby začaly okamžitě jednat a problém řešily," řekl státní televizi viceprezident Mohammad Mochbar.

Se suchy se Írán potýká poslední tři desítky let, ale v poslední dekádě se ale situace zhoršila, uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Íránská meteorologická organizace odhaduje, že se suchy se různou měrou potýkají obyvatelé až na 97 procentech území. Kvůli vyschlé půdě často dochází také k záplavám, protože při intenzivnějších srážkách není ztvrdlá půda schopná vodu absorbovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JP

Jaroslav Pobeha

30.11.2021 12:44
"Kvůli vyschlé půdě často dochází také k záplavám, protože při intenzivnějších srážkách není ztvrdlá půda schopná vodu absorbovat."
Prečo teda iránci už roky nebudujú tisíce vodozádržných hrádzí, rigolov, zákopov a svejlov ako v indickej Maháraštre ? Keďže v roku 2010-12 miestni zistili, že vypumpovali všetku vodu z podzemia, nemali inú možnosť než zachytávať vodu. Síce India má množstvo priehrad, ale to im bolo platné ako mrtvemu zimník. V pôde voda už nebola a vody z monzunov vo veľkom odtekali do mora. Organizácia Paani v roku 2016 spustila veľký program, skôr to bola akcia Z poňatá ako súťaž medzi dedinami. Po 4 roky vždy 45 dní pred monzunom. Väčšinou ručne kopali desaťtisíce dedinčanom zákopy na vrstevniciach, bariéry v terénnych lievikoch a tiež farmárske jazerá (tie kopali hlavne bagrami). Za tie 4 roky celkový objem tých stavieb a zákopov je viac pol miliardy kubíkov. Farmárske jazierka pomáhajú zavlažovať úrodu zbytok roka. Začali sa vracať aj vodné vtáky a div zvieratá. Táto akcia nebola v Indii prvá, už v 90tych rokoch na niektorých miestach zadržiavali vodu, aj vo vedľajších štátoch.
Zachytávanie vody v subtropoch nie je všetko. Ďalšia vec je plytvanie s vodou a náročné poľnohospodárstvo. V Indii aj v Iráne farmári zväčšili problém so suchom tým, že pestujú plodiny náročné na vodu - cukrová trstina a ryža. Plus k tomu pridajme značné premnoženie obyvateľstva.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist