https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-italii-vyvolalo-kritiku-privolani-hasicskych-cisteren-pro-nemeckeho-ministra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Itálii vyvolalo kritiku přivolání hasičských cisteren pro německého ministra

26.8.2023 19:53 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Itálii vyvolalo kritiku přivolání hasičské cisterny kvůli pobytu německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha v Ligurii, píše deník La Stampa. Oblast, kde ministr strávil v polovině srpna několik dnů dovolené, trpí suchem a má problémy se zásobováním pitnou vodou. Úřady přitom obdobné žádosti jiných obcí, aby hasičské cisterny pomohly s napájením vodovodu, odmítly.
 

Nasazení hasičských cisteren umožnil prefekt provincie Imperia Valerio Romeo. Ten dal mimořádné povolení, aby cisterny hasičů pomohly s napájením nádrže, ze které čerpá vodu městečko Dolcedo, kde se Lauterbach rekreoval. V povolení Romeo přitom výslovně zmiňuje návštěvu německého ministra. Hasiči se společně s podnikem, který spravuje vodovody, nakonec do dodávek skutečně zapojili.

Krok vyvolal kritiku, protože prefekt obdobné žádosti jiných obcí zamítl. Podle něj se hasiči musí věnovat svým úkolům, mezi které nepatří pomoc s dodávkami vody.

Prefektura informaci nekomentovala, výjimku ale hájil starosta obce Giovanni Danio. "Co by se stalo, kdyby (Lauterbach) odjel se špatným dojmem, protože byl pět dní bez vody," řekl starosta. Podle něj by taková situace zhoršila pověst jeho města, které je oblíbené mezi německými turisty, i regionu.

Dovolená německého ministra již dříve vzbudila v Itálii pozdvižení. Lauterbach totiž komentoval vysoké teploty, které zemi zasáhly při jedné z letošních vln veder. "Pokud to bude pokračovat, tak tyto turistické destinace nemají budoucnost," napsal na sociálních sítích. Na jeho tvrzení reagovali italští politici i partner premiérky Giorgie Meloniové, který má televizní program na stanici Rete4. Ve vysílání Andrea Giambruno vyzval Lauterbacha, aby příště jel do Schwarzwaldu, pokud mu nevyhovuje počasí v Itálii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist