https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kalifornii-se-kvuli-suchu-snizuje-plocha-osazene-mandlonemi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kalifornii se kvůli suchu snižuje plocha osázené mandloněmi

27.12.2022 00:44 | LOS ANGELES (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plocha osázená mandloněmi v Kalifornii se poprvé po více než čtvrt století snižuje. Důvodem je rekordní sucho ve státě, které přimělo zemědělce k tomu, že opouštějí své sady nebo se zcela vzdávají nové výsadby, uvedla agentura Bloomberg. Kalifornie je největším pěstitelem mandlí na světě a na jejich celosvětové produkci se podílí 80 procenty.
reklama

 

Podle odhadů odvětvové organizace Kalifornská rada pro mandle byla na konci srpna osázena mandlemi plocha 1,64 milionu akrů (téměř 664 000 hektarů), což je o něco méně než před rokem. Počet nově vysazených stromů, které ještě nerodí, se od roku 2020 snížil o 17 procent.

Rekordně suché tříleté období v Kalifornii způsobilo bezprecedentní omezení obvyklých dodávek vody, což zvýšilo náklady a donutilo některé producenty rušit sady ve prospěch jiných plodin nebo jednoduše přestat stromy zalévat.

"Rostoucí náklady na vodu spolu s poklesem cen mandlí snižují marže a nutí pěstitele rušit sady," uvedl výkonný ředitel výzkumné společnosti Stratamarkets zaměřující se na ořechy Michael Easterbrook. Ceny v Kalifornii se proti předchozímu roku snížily o přibližně 20 procent. "Velkou otázkou v Kalifornii nyní je, kolik dalších akrů bude odstraněno," dodal.

Ministerstvo zemědělství USA očekává, že produkce mandlí v sezoně 2022/2023 klesne o 11 procent. To signalizuje hlubší problémy pro mandlový průmysl, jehož hodnota činí pět miliard USD (115,6 miliardy Kč) a který se již potýká s problémy s dopravou, které způsobilo nahromadění zásob mandlí a pokles cen. V příštím roce by se situace mohla zlepšit, protože se očekává, že vývoz stoupne na rekord, což by mohlo také zvýšit ceny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.12.2022 09:42
tak se budou moci sázet i někde jinde :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.12.2022 11:47
Oni i Turci mají málo vody.
Odpovědět
HH

Honza Honza

28.12.2022 13:53
třeba by pomohlo mandloně vykácet, zasadit tam trávu a chovat bizony. A hned bychom viděli, že nejlepší je step.
Ale bohužel příklady už známe: africká savana neprospívá, amazonská krajina bez lesa neprospívá, mongolské stepi vysychají, vykácení lesů ve Středomoří neprospělo, ruské stepi se mění v poušť- dezertifikace, jedině americké prérie se zdají být stabilní. Ale kolik je tam studní?, jak je tam krajina pestrá- jen tráva? Jaké všechny druhy zvířat tam žijí? Bizoni? Zajímavé je, že vývoj stepi není ke snížené diverzifikaci jako u naší lesnaté krajiny ale přímo ve vyprahlou poušť, bez života, bez vody.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist