https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-zacala-kampan-za-zachranu-tetrivku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších začala kampaň za záchranu tetřívků

14.12.2018 00:32 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Tetřívek patří v současnosti mezi silně ohrožené druhy ČR, a to se ještě kolem roku 1950 vyskytoval na většině území. / Ilustrační foto
Tetřívek patří v současnosti mezi silně ohrožené druhy ČR, a to se ještě kolem roku 1950 vyskytoval na většině území. / Ilustrační foto
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) včera u Špindlerova Mlýna rozmístila první informační tabule, které upozorňují na výskyt kriticky ohrožených tetřívků. Zahájila tím aktivity, které mají přispět k záchraně tohoto druhu. Včera to sdělili zástupci národního parku.
 

Správa KRNAP spolupracuje na projektu se sousední Chráněnou krajinnou oblastí Jizerské hory, protože vědci považují populaci tetřívka za jizersko-krkonošskou. "Spolu se správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory jsme se, vzhledem k dramaticky klesajícím počtům tetřívků, rozhodli rok 2019 věnovat tématu tohoto krásného ptačího druhu v obou pohořích,“ uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Oblast Krkonoš a Jizerských hor je jednou z posledních dvou v ČR s relativně početnou populací tetřívka, druhou jsou Krušné hory. Třeba jen v Krkonoších počet samců podle posledního sčítání v roce 2017 oproti roku 2001 klesl téměř o polovinu na 74 kohoutků. "Jsme sice dvě správy chráněných území, ale jde o jednu horskou oblast a populaci. Právě na populacích v Krkonoších, Jizerských a také Krušných horách závisí přežití druhu v celé ČR. Pokud nic neuděláme, druh v Krkonoších vyhyne kolem roku 2040," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Na rozcestnících v jizersko-krkonošském horském pásmu v oblastech s výskytem tetřívků má být v následujících měsících rozmístěno přibližně sto informačních tabulí, z toho asi 60 v Krkonoších. Budou turisty upozorňovat na to, že by se měli držet na turistických trasách, aby tetřívky nerušili. Jiné cedule budou správci parku dávat přímo do lyžařských stop, které vedou do zakázaných lokalit. "Tyto cedule budou přenosné a budou ve vizuálu dopravní zákazové značky s upozorněním, že vstupují někam, kde nemají co dělat," řekl Drahný.

Podle něj tetřívka na jeho zimovištích v karech ruší také skialpinisté a snowboardisté. "Pták v zimě nespí, ale snaží se pod sněhem přežít s minimálním výdejem nedostatkové energie. Každé vyrušení může stát tetřívka život. Každý jednotlivý úhyn pak podstatně oslabuje mizející populaci druhu," uvedl Drahný.

Součástí projektu bude také ekovýchovný program pro školy nebo rozšíření sortimentu suvenýrů s motivem tetřívka v infocentrech.

Tetřívek patří v současnosti mezi silně ohrožené druhy ČR, a to se ještě kolem roku 1950 vyskytoval na většině území. Současný stav v celé ČR se odhaduje na 330 až 380 samců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

14.12.2018 13:30
ono všechno souvisí se vším. tedy i tetřívek s přemnoženým divokým prasetem (ohnivě diskutovaným všude okolo), které přemnožením stoupá výše a výše do hor, a které je největším likvidátorem tetřívků (jeden by selsky řekl "liška", ale liška je docela teritoriální a masožravec, a zas tak moc lišek krajina neuživí, na rozdíl od všežravých prasat).
ano, nějaký vliv rozorání mezí při kolektivizaci zemědělství a halekání skialpinistů nějaký neblahý vliv na tetřívky samozřejmě má.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

14.12.2018 19:47 Reaguje na Lukas B.
Ano, tetřívek hnízdí na zemi, proto se neudrží tam, kde je černá zvěř, která mu sežere hnízda.
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.12.2018 21:48 Reaguje na Jaroslav Štemberk
sandtnerová uvádí ve své kuchařce asi čtyři recepty na tetřívka, a žádný na divočáka. naštěstí je tetřívek velmi hojný na celé severní polokouli, od skandinávie přes sibiř po kanadu, a tak si labužník může objednat přes internet mraženého tetřívka za méně než 6 euro.
tetřívek v českých horách je taková scabiosa trenta (viz kugy), okraj rozšíření jinak hojného druhu. chránit či nechránit hojný druh,, oždibuje-li pupeny endemitu jeřábu sudetského?
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

14.12.2018 23:24 Reaguje na Lukas B.
To je pravda, že z globálního hlediska jde o druh málo dotčený, protože v subarktickém pásu Eurasie je poměrně hojný. (Tetřívek kanadský je jiný druh i rod.)
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

14.12.2018 19:53
V článku jsou uváděny stavy samečků, ale důležitější jsou stavy samiček, protože jde o polygamní druh.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist