https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-litomysli-vznikla-jedna-z-prvnich-biometanovych-stanic-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Litomyšli vznikla jedna z prvních biometanových stanic v Česku

25.10.2022 17:10 | LITOMYŠL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Litomyšli na Svitavsku vznikla jedna z prvních biometanových stanic v Česku. Je ve zkušebním provozu. Vyrábí elektřinu a k tomu čistí bioplyn na biometan. Vtlačuje ho do plynárenské rozvodné sítě a zásobuje novou čerpací stanici na zemní plyn. Investiční náklady činily 50 milionů korun, uvedlo Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl.
 

Zemní plyn stanice vyrábí z bioplynu, který pochází z odpadů živočišné a rostlinné zemědělské výroby a následně ho vtláčí do plynárenské sítě Gasnet. Součástí je i plnicí stanice na stlačený plyn (CNG) v přilehlém areálu v obci Dolní Újezd. Stanice je inovací původní bioplynové stanice v areálu družstva. Bioplyn už tak nemusí být využíván pouze při kogenerační výrobě elektřiny a tepla.

Investici za více než 50 milionů korun v praxi zajistily společnosti Hutira – Brno a Hutira green gas. V Česku jde podle družstva o první technologii výroby biometanu, která je propojena se zemědělskou bioplynovou stanicí, plničkou CNG i vtláčením plynu do plynárenské sítě. "Zahájení běžného provozu je plánováno na prosinec tohoto roku," řekl Ivo Hutira, jednatel společnosti Hutira – Brno.

Družstvo se rozhodlo pro inovaci v roce 2019. Hlavním důvodem bylo maximální využití energie z bioplynu. "Kogenerace má z hlediska výroby elektřiny účinnost jen okolo 35 procent. Dalších 30 procent je pak v teple, pro které například v létě nemáme využití. Když nyní poputuje do plynárenské sítě biometan, zákazníci naší energie využijí mnohem více," řekl ředitel Zemědělského družstva chovatelů a pěstitelů Litomyšl Jan Pechanec.

Technologie je soubor několika zařízení. Surový bioplyn nejprve míří do tzv. jednotky předúpravy, kde se zbavuje vlhkosti a sulfanu. Odtud následně putuje do upgradingové jednotky s třístupňovou membránovou separací, která bioplyn upravuje na biometan v kvalitě zemního plynu. Stanice by měla za deset let zpracovat 30,6 milionu krychlových bioplynu, ročně to znamená 1,7 milionu metrů krychlových biometanu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.10.2022 07:52
No nevím, 17 milionů m3 biometanu za 50 milionů investice je aspoň 10 Kč na kubík pro úpravu z bioplynu na biometan, no a cena za bioplyn k tomu. To se nemůže vyplatit pod 40 Kč za kubík metanu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist