https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nadrzi-havrani-ostrov-na-litomericku-uhynulo-hodne-ryb-mely-malo-kysliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nádrži Havraní ostrov na Litoměřicku uhynulo hodně ryb, měly málo kyslíku

29.8.2023 22:51 | Lovosice (Litoměřicko) (ČTK)
Na žádost rybářů dorazily k nádrži dobrovolné jednotky hasičů v pondělí večer. Vodu provzdušňují plovoucím čerpadlem. Ilustrační foto
Na žádost rybářů dorazily k nádrži dobrovolné jednotky hasičů v pondělí večer. Vodu provzdušňují plovoucím čerpadlem. Ilustrační foto
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Úhyn velkého množství ryb zřejmě kvůli nedostatku kyslíku evidují rybáři v nádrži Havraní ostrov v Lovosicích na Litoměřicku. Za úhynem nejspíš stojí teplo a déšť a následná změna tlaku i úbytek sinic, řekl ČTK mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský. Na místě zasahovali hasiči, uvedl na sociální síti X, dříve twitter, jejich mluvčí Lukáš Marvan.
 

"Uklízíme uhynulé ryby, nicméně je nutné říct, že problémy budou zřejmě na více místech," uvedl Skalský. Podle něj je nádrž situovaná jako slepé rameno, tím je i hůře dostupná. "Je snaha zachránit, co se dá," podotkl mluvčí, podle kterého za úhynem nejspíš stojí teplo, déšť a následná změna tlaku a s tím i úhyn sinic. "Lze předpokládat, že se problém bude do budoucna prohlubovat," řekl Skalský. Dodal, že zatím není jasné, kolik ryb uhynulo, škody však budou vysoké. Ryby se do vody dostávají samovolně, u nádrže platí zákaz rybaření.

Na žádost rybářů dorazily k nádrži dobrovolné jednotky hasičů v pondělí večer. Vodu provzdušňovali plovoucím čerpadlem. "Odebrané vzorky vody a bahna doposud žádné škodlivé látky neukázaly," dodal Marvan.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DF

Daniel Fiala

31.8.2023 11:32
Dočte se čtenář banální a základní fakta? Počty, míry, druhy ryb? Jak je "nádrž" hluboká, jakou má plochu? Změřil někdo saturaci kyslíkem nebo vertikální profil (hladina - dno) stačila by tři čísla? Teplota je také číslo. Odpovídá článek hysterické úrovni novinářů nebo vystihuje realitu? Nestvořila nakonec idiotský nadpis AI?

Hasičům: Protřepat, nemíchat!!! Dávejte si pozor, abyste proudem vody nepromíchávali horní rel. prokysličenou vrstvu se spodními, téměř jistě hypoxickými! Spotřeba kyslíku nade dnem je mnohem vyšší než kapacita vašeho čerpadla. Potom situaci nevyřešíte ... pokud nejste fanoušky konečného řešení :-(
Jinak to vypadá na poměrně vzácný příklad, ba výjimku, že za všechny úhyny mohou nedostatečně čištěné OV - P - nadměrné množství sinic - kolaps - propad O2. Tato exemplární výjimka ovšem potvrzuje pravidlo.
Zelenina to byla docela hustá (21/8), ale ani nemusela zkolabovat, stačilo rozmíchání stratifikovaných vrstev studeným vzduchem (viz výše) ... všimli jste si, jak se po víkendu ochladilo?

S úctou DF

P.S. Pro inspiraci vášnivým diskutérům něco ke studiu:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10641-023-01451-9
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist