https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-zacinaji-ekologicke-dny-vyvrcholi-tradicnim-edojarmarkem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci začínají Ekologické dny, vyvrcholí tradičním Edojarmarkem

8.4.2024 10:28 | OLOMOUC (ČTK)
Centrum ekologických aktivit města Olomouce - Sluňákov.
Centrum ekologických aktivit města Olomouce - Sluňákov.
Foto | Nekdo222 / Wikimedia Commons
Divadelní představení, besedy, koncerty, ale i vycházky do přírody doprovodí letošní ročník festivalu Ekologické dny Olomouc (EDO), největšího environmentálního festivalu v České republice. Také letos na něj zamíří přední kapacity z oblasti biologie či ekologie. Přehlídka začíná v pátek a vyvrcholí na konci dubna tradičním Edojarmarkem v centru ekologických aktivit města Olomouce - Sluňákov, nabídne i sérii koncertů. Letošním tématem festivalu je bio/diverzita přístupů ke světu, přírodě, krajině a společnosti, řekl dnes ČTK ředitel akce Michal Bartoš.
 

Přehlídka se letos poprvé rozšířila i za hranice města. "Přidala se k nám celá řada organizací galerií, knihoven i řada umělců, kteří dělají v různých koutech České republiky, ale i v zahraničí vlastní věci, které zapadají do našeho programu. Letošní program je tak dvojnásobný," uvedl Bartoš.

Hlavní náplň festivalu tvoří besedy s odborníky, řada z nich se na přehlídku vrací pravidelně. "Za ekology je to například David Storch, osobně se velmi těším na biologa Petra Turečka a na geobotanika Jiřího Sádla. Snažím se zvát lidi, kteří jsou otevření, nepředkládají návody, ale spíše otázky, a kteří dávají věci do kontextu. Jde o dialog veřejnosti a vědců, ale i společenských a přírodních věd," doplnil Bartoš.

Přehlídka se koná na několika místech v Olomouci, kromě Sluňákova to bude například bývalé kino Central v Muzeu umění, kde se odehraje v pátek slavnostní zahájení EDO. Dějištěm je i Divadlo na cucky, kde se chystá za týden diskuse mezi ministrem životního prostředí Pavlem Hladíkem (KDU-ČSL), aktivistou Petrem Doubravským, režisérem Michalem Hábou, paleoekologem Petrem Pokorným a klimatologem Radimem Tolaszem. Do Sluňákova již tradičně dorazí na besedu také biolog a filozof Stanislav Komárek, religionistka Zuzana Kosticová či zoolog Ivan Horáček.

Festival vyvrcholí v sobotu 27. dubna Edojarmarkem před nízkoenergetickým domem Sluňákov. Hudební festival letos nabídne například Letní kapelu, Michala Prokopa & Framus Five či hudební uskupení Bert & friends. Návštěvníci se mohou těšit i na Divadlo Víti Marčíka a mnoho workshopů. Přehlídku doprovodí také komentované výlety do krajiny a výstavy. Jednou z nich je art brut výstava Jana Křena s názvem Auta běžte do prdele v Domě přírody nebo výstava Miroslavy Klesalové v Galerii Caesar.

Přehlídka má v Olomouci dlouholetou tradici, letos se koná její 34. ročník. Akci pořádá Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, které vzniklo v roce 1992. Aktivity v oblasti neformálního vzdělávání pro školy či veřejnost nabízí v moderním nízkoenergetickém domu na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou. Dům obklopuje přírodní galerie s názvem Dům přírody Litovelského Pomoraví, kterou vybudovali v roce 2014 za 63 milionů korun.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist