https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-plzenske-zoo-se-hnede-samici-klokana-narodilo-bile-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V plzeňské zoo se hnědé samici klokana narodilo bílé mládě

10.4.2020 00:09 | PLZEŇ (ČTK)
Ošetřovatelé objevili bílé mládě ve vaku hnědě zbarvené samice.
Ošetřovatelé objevili bílé mládě ve vaku hnědě zbarvené samice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | zooplzen.cz
Třetí bíle zbarvený klokan se letos objeví ve výběhu klokanů rudokrkých v plzeňské zoologické zahradě. Bílé mládě objevili ošetřovatelé ve vaku hnědě zbarvené samice již 27. prosince, ale teprve koncem ledna se jej podařilo jednomu z ošetřovatelů vyfotografovat. Mládě je zatím vidět málokdy, postupně ale bude možné spatřit ho stále častěji a začne i vylézat z vaku, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.
 

Klokan rudokrký se v českých oborách objevoval již v 19. století, je to otužilý a často chovaný druh. Kdy skutečně se bílé mládě narodilo, chovatelé nevědí. Klokaní mládě má po narození jen pár centimetrů, je holé, slepé a nemá zadní nohy. U klokanů rudokrkých váží jen kolem jednoho gramu. Po porodu musí po srsti samice vyšplhat do vaku a přisát se na bradavku. Ve vaku dál roste a vyvíjí se. Hlavu z vaku začínají vystrkovat až asi sedmiměsíční mláďata. "Vždy s nadsázkou říkáme, že u klokanů neslavíme narozeniny, ale spíš vykouknutiny z vaku," řekl Vobruba. U klokanů rudokrkých zůstává mládě ve vaku 40 týdnů, nejdéle ze všech druhů klokanů.

První bílou samici Albínu získala plzeňská zoo ze Zoo Zlín v roce 2017, následující rok měla bílé mládě Jumpyho a loni další mládě, tentokrát hnědé. Narození bílého klokana není výjimkou, spíše zajímavostí. U návštěvníků ale patří k velmi oblíbeným zvířatům.

První klokan žil v plzeňské zoo v polovině 60. let. Byl to klokan rudokrký. V roce 1977 se na pět let poprvé objevil vzácný klokan uru. Od roku 1993 zoo začala znovu chovat klokany rudokrké a další druhy. "Ve větším množství druhů a kusů jsou v plzeňské zoo klokani posledních 20 let. Současná kolekce má úctyhodných devět druhů ve třech velikostních stupních," řekl mluvčí. Návštěvníci mohou vidět nejmenší klokánky krysí a klokany králíkovité, střední klokany rudokrké, bažinné a uru i klokany obrovské a rudé.

Plzeňské zoo je možné pomoci například formou adopce zvířat, ukázkový ceník zvířat je zde.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.4.2020 07:30
V bílých Čechách dobrá volba, Albi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist