https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ponetovickem-rybniku-na-brnensku-uhynuly-desitky-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ponětovickém rybníku na Brněnsku uhynuly desítky ryb Aktualizováno

8.8.2018 00:30 | PONĚTOVICE (ČTK)
Horké a suché počasí představuje pro vodní živočichy velké riziko, protože hladiny vody v tocích jsou velmi nízké. / Ilustrační foto
Horké a suché počasí představuje pro vodní živočichy velké riziko, protože hladiny vody v tocích jsou velmi nízké. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dzed / Pixabay
Desítky ryb uhynuly v Ponětovickém rybníku na Brněnsku, podle rybářů se zadusily. Je to tak pravděpodobně další z důsledků horkého a suchého léta. V místě dnes ráno zasahovali hasiči, vzorky vody odebrala chemická laboratoř. Řekl to mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
 

"Vodu jsme provzdušňovali pomocí čerpadel. Na místě byla i naše chemická laboratoř. Budeme zjišťovat příčinu, proč ryby uhynuly," uvedl Mikoška. Výsledky rozboru by měly být známy zhruba do týdne. Podle Mikošky není vyloučeno, že ryby měly nedostatek kyslíku kvůli horkému počasí. Takto podle předběžných výsledků například uhynuly na konci července desítky ryb v řece Rokytná v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Ponětovický rybník obhospodařuje Moravský rybářský svaz. "Ráno mi volali chlapi, kteří tam byli na rybách, že se tam otáčí dost ryb a že to vypadá, že pozdechá celý rybník. V rybníku chybí přes metr vody, ty ryby se zadusily," řekl zástupce hospodáře Vojtěch Halva. Rybník podle něj nebyl vypuštěný posledních 40 let, takže nikdo přesně neví, kolik ryb tam vlastně je. Jsou v něm podle Halvy ale například i dvacetikiloví kapři či dvoumetroví sumci.

Horké a suché počasí představuje pro vodní živočichy velké riziko, protože hladiny vody v tocích jsou velmi nízké. Při malém množství vody se na její kvalitě i více podepisuje znečištění, jehož koncentrace stoupá a vede k úbytku kyslíku ve vodě. Stejně tak vysoké teploty a působení slunce vedou k rychlému prohřátí vodního sloupce až ke dnu a to způsobuje další úbytek kyslíku. Podmínky pro vodní živočichy jsou tak velmi obtížné.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist