https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-botanicke-zahrade-budou-zalevat-vodou-z-vltavy-uz-letos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské botanické zahradě budou zalévat vodou z Vltavy už letos

5.5.2020 00:25 | PRAHA (ČTK)
Zalévat rostliny vodou z Vltavy bude botanická zahrada moci už letos. / Ilustrační foto
Zalévat rostliny vodou z Vltavy bude botanická zahrada moci už letos. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V botanické zahradě v Troji dokončili stavební práce na vodovodu, který bude přivádět vodu z Vltavy k expozicím v severní a střední části areálu. Zalévat rostliny vodou z Vltavy bude botanická zahrada moci už letos. Ušetří tak více než dva miliony korun za rok, dosud se v ní zalévalo vodou pitnou. Zahrada také plánuje nové expozice rostlin závislých na dostatku vody. Včera to uvedla mluvčí trojské botanické zahrady Klára Hrdá.
 

"Nové řešení nám pomůže nejen ušetřit gigantické finanční prostředky, ale zejména posune rozvoj zahrady mílovými kroky kupředu. Stabilní zdroj vody nám umožní uskutečnit budování plánovaných expozic, které se bez dostatku vody neobejdou," uvedl ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Vodou z Vltavy budou od tohoto roku zavlažované expozice v severní a střední části zahrady. Stavební práce na připojení jižní části zahrady na zavlažovací systém by měly začít na přelomu roku. "Od roku 2021 bude systém závlahy v botanické zahradě plně zásobován vltavskou vodou," doplnil Černý.

Nyní dělníci dokončují stavební práce na čerpací stanici, která se nachází v blízkosti Trojské lávky. Na tuto stanici je napojeno přibližně 860 metrů dlouhé vodovodní potrubí, které je vedeno je přes zahrady Trojského zámku až do botanické zahrady. Vodovod končí v severní části areálu u rozhledny a zásobuje nový podzemní vodojem s objemem 70 metrů krychlových, uvedl vedoucí stavebního oddělení Botanické zahrady Václav Jůzko.

Pražský magistrát podle důvodové zprávy k rozpočtu Prahy na rok 2020 investoval do dokončení nového vodovodu pro botanickou zahradu v Troji 18 milionů korun. O stavbě vodovodu rozhodlo město v roce 2018, loni v červenci radní vybrali stavební firmu OHL ŽS.

Dostatečná zásoba vody umožní podle Hrdé intenzivní rozvoj zahrady. Návštěvníci budou moci v budoucnu navštívit nový kaňon s řekou a vodopádem v severní části zahrady. Ty budou vybudované v současné přirozené erozní rýze navazující na expozici Americké prérie. Lesní porost obohatí také část věnovaná japonským mlžným lesům.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla ale navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Zřizovatelem zahrady je hlavní město. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. Ročně zahradu navštíví okolo 370.000 lidí. Do deseti až 15 let chce její vedení zvýšit návštěvnost na téměř dvojnásobek, řekl již dříve vedoucí stavebního oddělení zahrady Václav Jůzko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.5.2020 16:54
když nebude pršet, tak nakonec bude Vltava používána na výrobu pitné vody (v horizontu dalších let) a závlahy budou muset využívat až šedou vodu z civilizace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist