https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prerove-uschly-nove-vysazene-lipy-na-hornim-namesti-mesto-je-bude-reklamovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Přerově uschly nově vysazené lípy na Horním náměstí, město je bude reklamovat

5.9.2023 11:45 | PŘEROV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přerov přišel o dvě z trojice lip, které loni nahradily pokácený soubor staletých lip na Horním náměstí. Stalo se tak i přes snahu pracovníků firmy, která sázení zajišťovala a posléze i zaměstnanců technických služeb, kteří stromům zajišťovali závlahu a péči. Město bude jejich sadbu reklamovat, stejně jako řadu dalších nedostatků při stavbě repliky studny, kterou lípy obklopují, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.
 

"Kromě lip reklamujeme nefunkční osvětlení nápisu na studni, upozorňujeme na vychýlený plechový plášť pod dřevěným sedákem a na uvolněné šrouby. Termín k odstranění reklamovaných vad je stanoven do konce září," uvedla vedoucí odboru řízení a investic města Ivana Pinkasová.

O pokácení souboru staletých lip zdobící historické Horní náměstí v Přerově rozhodlo město v polovině roku 2021. Důvodem byl jejich špatný stav. Kácení se město snažilo dlouhou dobu oddálit odbornými zásahy, podle posledního posudku dendrologů však již byly veškeré šance vyčerpány. "V posledních letech stromy už neprospívaly - prosychaly, měly infekci kmene i větví, proto prošly na doporučení dendrologů několika ozdravnými zásahy, ale nakonec musely být loni na jaře stejně pokáceny," uvedla mluvčí radnice.

Kromě vysázení nových stromů se město rozhodlo vrátit na toto místo také repliku studny, která sloužila Přerovanům už na přelomu 15. a 16. století. Archeologové ji odkryli v říjnu roku 2019. Umělecky ztvárněná připomínka studny je na místě od závěru roku 2022 a město za ni zaplatilo 2,5 milionu korun. Replika upoutává pozornost citátem J. A. Komenského, vyraženým po obvodu, který však v současné době nesvítí.

Pohled do hlubin zhruba 17 metrů hluboké studny umožňuje poklop z tvrzeného skla. Lem repliky je vytvořen z dřevěných lamel, které návštěvníkům slouží coby lavičky - i tato část je v reklamačním řízení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

5.9.2023 14:15
Nedivím se že uschly. Jen dlažba, dlažba a zase jen dlažba. Jak do něčemo takového někdo může sázet stromy? Co se to s lidmi stalo?
Odpovědět
Pe

Petr

5.9.2023 14:22 Reaguje na Petr
Představa vydláždit si zeleninovou zahrádku a sít třeba mrkev do mezery v zámkové dlažbě přijde komická a bláznivá asi každému. Ale u stromů to ochotně děláme, a asi i považujeme za normální. Nechápu.

Teď bylo celkem dlouhé období veder, jak asi bylo na té dlažbě? A kolik tam bylo přes den, padesát stupňů? Co si tam tak sednout, třeba na dvě tři hodinky, hezky na sluníčko, a zkusit si jak se tam ty stromy můžou cítit? O víkendu má být zase trochu tepleji, prima tip pro toho, kdo to tam vymyslel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist