https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pulce-ledna-by-mohlo-byt-jasne-kdy-nemecko-skonci-s-uhlim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V půlce ledna by mohlo být jasné, kdy Německo skončí s uhlím

7.1.2019 11:59 | PRAHA (ČTK)
V polovině měsíce by mohlo být jasno v tom, kdy Německo přestane používat energii z uhlí. Ilustrační snímek.
V polovině měsíce by mohlo být jasno v tom, kdy Německo přestane používat energii z uhlí. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
V polovině měsíce by mohlo být jasno v tom, kdy Německo přestane používat energii z uhlí. Na 15. ledna si totiž kancléřka Angela Merkelová (CDU) pozvala zástupce komise, která má konkrétní termín navrhnout. S dosavadním působením skupiny není podle magazínu Spiegel zcela spokojena.
 

Komise s názvem Růst, strukturální změny a zaměstnanost, v níž zasedají zástupci vlády, průmyslu, odborů i organizací na ochranu životního prostředí, má stanovit konečné datum a také přijít s návrhy, jak regiony dotčené těžbou transformovat a jak změny v nich financovat.

Se svou prací měla být komise původně hotova už loni v listopadu, ale kvůli sporům odložila rozhodnutí do února letošního roku. I proto se nyní do vyjednávání vloží přímo Merkelová, k níž mají v polovině ledna přijít příslušní ministři, šéfové vlád spolkových zemí, kde se těží hnědé uhlí, a čtyři předsedající takzvané uhelné komise.

Na schůzce se zřejmě bude diskutovat hlavně o tom, jakým způsobem bude zemím, v nichž skončí těžba, zajištěna finanční pomoc, a jak si ji rozdělí. Braniborsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko požadují celkem na 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč) na příštích 30 let.

Pokud jde o datum, kdy v Německu skončí všechny hnědouhelné doly a také provoz uhelných elektráren, očekávají pozorovatelé, že se komise dohodne na roku 2035. Už koncem loňského roku se ve spolkové republice přestalo s těžbou černého uhlí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

7.1.2019 15:39
Aby to nebyli němci kteří vždycky vyrukují s těmi nešílenějšími šílenostmi.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

8.1.2019 00:01 Reaguje na Václav Kain
Tentokrát je trumfli Francouzi, uhelné elektrárny chtějí zavřít mnohem dříve. Na rozdíl od Němců si to ovšem mohou díky jaderkám dovolit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

7.1.2019 16:31
OZE ( větrníky, solárka ) pro svou nevyváženost potřebují výkonovou rezervu 80-100% výkonu v tepelných elektrárnách. A ty pokud nebudou v Německu, budou muset být jinde. ( na východě) Takže je to jasné. Dokud nevybudujem nové reaktory, budou muset Němci topit v elektrárnách uhlím. Pokud si někdo myslí, že do roku 2035 bude náhrada za uhlí, je stejný snílek jako ten, kdo tvrdí, že už tehdy budeme jezdit na CO2. ( auta budou mít motor na katalytický rozklad kysličníku uhličitého. Kyslík se bude vypouštět do vzduchu, a uhlík ve formě uhlí do země. Přitom bude docházet k ochlazování planety)
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.1.2019 17:08
Němci jsou chytráci, žádnou náhradu kromě zaměstnanosti hledat nebudou, maximálně zplynofikují a rozvinou více OZE. Mají rozum a odvahu skončit s jádrem, skončit i s uhlím a budou nakupovat chybějící energie od snaživých vydotovaných blbců z okolních států,kteří budou snaživě vyráběta prodávat a následně po dlouhá léta srdnatě bojovat s ochranou ovzduší a přírody, povolenkami,odsířením, úložišti paliva a s nemocným obyvatelstvem, chronickou obstrukční plicní nemocí, rakovinami a dlouze urputně bojovat s veřejným zájmem a demokracií, řešit omezování svobod a vloupáváni státu do soukromí občanů.....
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.1.2019 20:06 Reaguje na Milan Milan
"Mají rozum a odvahu". Čtu to dobře????
Odpovědět
MH

Martin Hájek

8.1.2019 00:00 Reaguje na Milan Milan
Je vidět, že o Německu nemáte páru, o to máte vyhraněnější názor. Tam si o víkendu ani neposekáte sekačkou vlastní zahradu, abyste náhodou někoho nerušil. Pěkně si zaplatíte firmu, a ta Vám jí poseká ve všední den.
Odpovědět
VK

Václav Kain

8.1.2019 08:02 Reaguje na Milan Milan
On bude pán asi z nějaké eko.organizace.Možná, že to nebude trvat dlouho a na svoji sabotérskou činost budete muset šáhnout do vlastní šrajtofle a to bude konec parazitů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist