https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-tucapech-na-taborsku-chybi-kvuli-suchu-pitna-voda-obec-ji-vozi-v-cisternach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Tučapech na Táborsku chybí kvůli suchu pitná voda, obec ji vozí v cisternách

1.6.2022 01:10 | TUČAPY (ČTK)
kapka vody
V obci Tučapy na Táborsku chybí kvůli suchu pitná voda, obec ji poslední dva víkendy musela lidem vozit v cisternách. Poté, co byl kvůli kůrovci vykácený kus lesa, mají Tučapy z hlavního zdroje vody třetinu potřebného stavu. Naplno teď využívají i všechny náhradní zdroje. Obec se chce do několika měsíců připojit k soustavě, kterou provozuje Jihočeský vodárenský svaz, řekl ČTK starosta Pavel Novák (SDH Dvorce). O víkendech je v obci asi s 800 stálými obyvateli kvůli rekreantům až o 300 lidí víc. Vedení obce doporučilo, aby si lidé nenapouštěli bazény. Upozornila na to Česká televize. Jihočeský kraj nebude vyhlašovat stav nedostatku vody, uvedli jeho zástupci na dotaz ČTK.
reklama

 

Hlavní zdroj, ze kterého obec napájí vodojem, jsou jímací zářezy, studně, v místní části Brandlín. Jsou u lesa, který se předloni a loni vykácel, kvůli kůrovci. "Voda se tam tedy obrovsky odpařuje, to zaprvé. Zadruhé tady za poslední dobu hrozně málo pršelo. V minulém týdnu, kdy Český hydrometeorologický ústav vydal prohlášení, že může spadnout poměrně hodně vody, tak u nás spadlo sedm milimetrů, a rybníky vedle jsou na polovičním stavu," řekl starosta.

Z hlavního zdroje vody by měla mít obec denně 60 až 80 metrů krychlových vody do vodojemu, teď je to zhruba třetina. Zatím využívá náhradní zdroje, vrtů v jižní části obce. Vznikly i proto, kdyby voda chyběla. "Když to těmi vrty tlačíme do vodojemu, prodražuje se ta služba jako taková, protože energie dnes není nic levného. Druhá věc, ty vrty jsou na hraně kapacity. Zatím zabezpečujeme, ale když přijde víkend a najede sem spousta rekreantů, místní se vrátí z pracovních pozic, tak voda nestačí, a v minulém i předminulém týdnu jsme museli navážet vodu cisternami," řekl starosta.

V místní části Dvorce je také vodovod, jako další náhradní zdroj. Když dopadnou dobře bakteriální rozbory, obec napojí Dvorce příští týden na tento vodovod. "Teď využíváme všechny náhradní zdroje, jedeme na maximum. V tuto chvíli máme zajištěnou vodu i za cenu, že o víkendu jednu, dvě cisterny navezeme," řekl Novák. O víkendu stoupá spotřeba vody v obci víc než dvojnásobně.

Kraj zatím žádná opatření proti suchu nechystá. "Jednalo se o místní problém, zatím byl i ojedinělý. Stav nedostatku vody podle vodního zákona není v současné době třeba vyhlašovat," řekla ČTK Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

V půdě podle portálu Intersucho na velké většině území republiky chybí vláha, proti průměrnému stavu z let 1961 až 2010. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti jsou na 17 procentech území ČR. Jde o jižní Čechy, především povodí Lužnice, o část Jesenicka. Sucho zůstává v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, v hlubší vrstvě také v Polabí.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá 400 000 Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Svaz zásobuje 174 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 268 obcí a měst.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

1.6.2022 10:24
Není les, není voda. jednoduché.
Hlavně jestli v Tučapech pečlivě sekají trávu. Když vyschnout, tak komplet.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 11:57
Že ten kůrovec ty stromy sežral, to je mi jasné ... dokonce i mně:-).
Ale zajímal by mne názor někoho, kdo tomu rozumí, nakolik by pomohlo, kdyby se ty stromy nechaly v tom lese. Ideálně nastojato. Jestli by ten odpar nebyl menší a retenční schopnost půdy nebyla větší. Plus ta těžba té půdě asi taky moc nepomohla.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

1.6.2022 12:05 Reaguje na Svatá Prostoto
Jasně, první, co se nabízí je, že není les, není voda. A co poznámka o tom, že se obec o víkendu rozrůstá o dalších 300 lidí, tedy o 37%, a že se nedoporučuje napouštět bazény? Někde prostě ty zdroje nejsou neomezené a jakmile odběr přesáhne určitou mez, už se studny nezvládnou podle potřeby samy doplňovat. Třeba prostě Tučapy mají na své přirozené zdroje nadměrné nároky.
Odpovědět
Pe

Petr

1.6.2022 12:21 Reaguje na Marcela Jezberová
To zcela jistě a takto by si vodu vypili a vybazénovali i s lesem.
Zde se jen potvrzuje, že les je základem vodního režimu krajiny a celkově klimatu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 14:25 Reaguje na Marcela Jezberová
Tak mne to zajímá obecně, ne pouze ve vztahu k té konkrétní. Zda z pohledu, asi laicky řečeno retenční schopnosti krajiny, by mělo smysl to dřevo tam nechat ... nastojato nebo i naležato.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.6.2022 20:22 Reaguje na Svatá Prostoto
Je jak píšou v článku málo srážek a spodní voda je níže než je normál. Mrtvý les nastojato lahodí asi oku ekologa, ale vodnímu režimu nepomůže, ani moc nestíní, jestli jste viděl Šumavu u Ptačí nádrže. Rychlému vysušování vsakující i vzlínající vody brání les živý, louky. Spotřeba na bazény je asi také průšvih. Dost lidí napouští bazény vodou ze studní, ale to při suchu trvá dlouho... ono je to jedno s druhým, naležato by mrtvé stromy měly účinek jako zastínění, možná, ale jestli to za to stojí....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.6.2022 12:09 Reaguje na Jarka O.
No já právě tu Šumavu viděl. A taky jsem viděl jak vypadá vytěžený les, a ne jeden, po broukovi pár km od té Šumavy ... konkrétně Horažďovicko. A na té Š to bylo PODSTATNĚ lepší, než na tom úhoru okolo těch H.

Já tím nevolám po tom, aby se všude ty stromy nechávaly stát/ležet, jen mne čistě věcně zajímá, zda to tomuto účelu může pomoci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.6.2022 14:19 Reaguje na Svatá Prostoto
Jj. Další horor je jet po D1 a rozhlížet se (neřidič) po krajině, už krátce za Prahou.
Spodní voda je v hlubších vrstvách, kvůli suchu. Proto by pomohl déšt. Jestli chce člověk vodu používat, měl by mít pro jistotu přehrady na zádrž vody při suchu, a taky zvlhčují okolí. Ještě že jsou vodojemy.
Bude rozdíl mezi stanovišti, les nevo volná krajina. Míníte nechat stát vyschlý nebezpečný pahýl na úhoru několik let nebo mrtvé stromy ve skupinkách a v lese? O životu na rozkládajících se stromech v lesích tu byly články. Vlastně ony byly hlavně o CO2 :-I.
Kvůli retenční schopnosti krajiny by nemělo smysl mrtvé dřevo nechat nastojato, bo samo moc nestíní, ani vymývání živin z tenkého humusového profilu nebrání. Možná záleží také na tom, kolik života je kolem kořenů mrtvého stromu a jak zpevnuje půdu. Možná lepší než krajina bez stromů (??). Až to spadne, může naležato fungovat jako zastínění, kde poroste něco jiného než jen tráva, třeba houby a semenáčky. Rozkladem časem dodá nějakou organiku do půdy, pomalu a podle počasí, sucha, vlhka… Tak nějaký smysl to má. Ty živé stromy fungují efektivněji:-). Nebo máte jiný nápad?
A trochu mimo – kdoví, až nebude čím topit, jestli někdo nepřijde na Šumavu a ty krásné 5metrové pahýly neskácí na palivové dříví;-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist