https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-zameckem-arealu-kynzvart-vysazuji-stromy-pro-netopyry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zámeckém areálu Kynžvart vysazují stromy pro netopýry

7.5.2021 02:27 | KYNŽVART (ČTK)
V zámku každoročně ochránci přírody zkoumají zimoviště netopýrů. Podle posledního sčítání bylo v zámeckém areálu sledováno asi sedm druhů, jako je netopýr černý, ušatý nebo hvízdavý.
V zámku každoročně ochránci přírody zkoumají zimoviště netopýrů. Podle posledního sčítání bylo v zámeckém areálu sledováno asi sedm druhů, jako je netopýr černý, ušatý nebo hvízdavý.
Foto | Bill Tyne / Flickr
V zámku Kynžvart na Chebsku pokračují práce na podporu biodiverzity netopýrů v zámeckém parku. V současné době odborní pracovníci vysazují nové stromy, které budou do budoucna sloužit jako jejich letní stanoviště. Od začátku roku vysadili 78 stromů a 800 keřů, zvolili původní druhy, které byly použity i při zakládání parku. V zámeckém areálu rozmístili také okolo 90 budek pro netopýry.
 

"Dřeviny, jako jsou buky a duby, které běžně rostou i na našem území totiž ve svém pozdějším věku vytváří různé dutiny, které poskytují vhodné prostředí pro stanoviště netopýrů nebo i hmyzu, kterým se živí," vysvětlil kastelán Ondřej Cink. Vedení zámku nechalo opravit také jeden z bývalých zámeckých sklepů, kde netopýři zimují.

V zámku každoročně ochránci přírody zkoumají zimoviště netopýrů. Podle posledního sčítání bylo v zámeckém areálu sledováno asi sedm druhů, jako je netopýr černý, ušatý nebo hvízdavý. Jejich populace je podle kastelána malá, ale stabilní. Od vybudováním nových stanovišť v parku si vedení zámku slibuje, že jejich populace poroste.

Česko-německý projekt na podporu netopýrů byl v českém příhraničí zahájen v roce 2018. Na aktivity v kynžvartském areálu bylo vyčleněno devět milionů korun. Jeho součástí byl i monitoring netopýrů nebo akce pro veřejnost. V první fázi přišlo na řadu také kácení stromů, pokáceno bylo 15 suchých nebo dožívajících stromů a dalších 415 bylo ošetřeno. Připravuje se také elektronický průvodce, který seznámí návštěvníky zámeckého parku s místní populací netopýrů.

Zámecký areál Kynžvart patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice a jeho část má statut národní kulturní památky. Jeho nejvýznamnější část Kynžvartská daguerrotypie má status národní kulturní památky a je zapsaná i do registru UNESCO Paměť světa. Zámek Kynžvart běžné navštíví zhruba 45 000 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.5.2021 05:51
Spíše bych v ochraně spoléhal na budky, přirozené dutiny často projíždí kuna, a netopýři jsou jedlí... Ano stromům pro hmyz a zajištění zimoviště - na to se často zapomíná. Oni spí zavěšení hlavou dolů ze stropu, a i to má svůj antipredační důvod - po stěně lze šplhat, po stropu jen s jištěním:-)
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 09:40
Takovému článku nerozumím, v čem má být ta pomoc pro netopýry? Stromy dnes vhodné pro netopýry, tedy ty dožívající vykáceli a "ošetřili". A vysázeli nové s představou, že až ty jednou budou dožívat, tak se kácet a "ošetřovat" nebudou?
Odpovědět
Pe

Petr

7.5.2021 11:02 Reaguje na Petr
Výsadba nových stromů je chvályhodná, je naděje, že se v budoucnu upustí od dnešního názoru starý strom = špatný strom.
Staré stromy jsou pro netopýry nejen příležitostí pro úkryt, ale i zdrojem potravy. Staré a dožívající stromy hostí celá společenství organismů, v tomto případě hmyzu. Skutečnou pomocí pro netopýry, ale i vlaštovky a další hmyzožravé druhy by tedy byla změna našeho myšlení a přístupu k přírodě. Například přestat se bát starých stromů, do přírody patří a jsou pro mnoho druhů životně důležité. Velký význam má i vhodná druhová skladba dřevin a rostlin, jak tu nedávno bylo v jednom jediném článku. A změnit názor na trávu. Tráva není jedovatá a není nutné ji neustále hoblovat až u země. Vzrostlá tráva je opět životně důležitá pro mnoho druhů hmyzu a hostí ho obrovské mnořství.
A protože vše souvisí se vším: Není tráva a stromy - není hmyz - nejsou netopýři a ptáci.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.5.2021 11:55 Reaguje na Petr
To, že narvali do parku 90 budek pro netopýry ukazuje, že to dělali téměř naprostí laici. Mám netopýry běžně v ptačích budkách, místy i po 10 ks (velký, rezavý), ale většinou jednotlivě (ušatý, velkouchý). Ta oblast je dobře zalesněná, dal bych ty budky po trase tur. značek (zelená, modrá, bílá) a byly by obsazeny nejen ptáky, ale i netopýry a plchy, prakticky stoprocentně. Po 70-100m od sebe, ve dvou lidech procházka se žebříkem na 4-5 hod. Při takové hustotě zůstane většina budek neobsazených, což je škoda.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.5.2021 12:07 Reaguje na Karel Zvářal
Zapomněl jsem napsat, že ta vycházka se týká podzimního čištění, neb hodně lidí budky pověsí a víc se o ně nestará. Ptáci, plši, netopýři ani sršně po sobě budky nečistí.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

7.5.2021 13:36
Je to správné, netopýři, jsouce hmyzožravci, se v ČR živí výhradně hmyzem a hmyzu je pořád nabytek. Onehdy jsem viděl dokonce jednu mouchu a tento týden dva čmeláky, jednoho v pondělí a druhého včera, ve čtvrtek. Jen nevím, jestli to nebyl pokaždé ten samý.
Tolik k budkám pro netopýry v zámeckém parku zámku Kynžvart.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist