https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vanuatu-zada-icj-o-stanovisko-ohledne-prava-lidi-na-ochranu-pred-zmenou-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vanuatu žádá Mezinárodní soudní dvůr o stanovisko ohledně práva lidí na ochranu před změnou klimatu

27.9.2021 13:51 (ČTK)
Ostrovní stát Vanuatu žádá Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o stanovisko ohledně práva současných i budoucích generací na ochranu před nepříznivými dopady klimatických změn. Země s přibližně 280 000 obyvateli žijícími na zhruba 80 ostrovech patří mezi desítku tichomořských států, které čelí hrozbě v podobě stoupající hladiny moře a častějších bouří, jež mohou významně poškodit jejich ekonomiku, napsala agentura Reuters.
 

"V reakci na katastrofickou úroveň ztrát a škod způsobených změnou klimatu, kterým čelí tento malý tichomořský národ, Vanuatu seznalo, že současná míra opatření a podpory pro zranitelné rozvojové země v rámci mnohostranných mechanismů je nedostatečná," uvedla vláda Vanuatu v prohlášení. Svou iniciativu chce předložit na Valném shromáždění OSN.

Ačkoli poradní stanoviska ICJ nejsou právně závazná, mají vzhledem k jeho statusu nejvyššího soudu OSN pro spory mezi státy určitou právní váhu a morální autoritu. Jeho stanoviska mohou být podkladem pro rozvoj mezinárodního práva, poznamenal Reuters.

Vláda Vanuatu zároveň hodlá před listopadovou klimatickou konferencí OSN (COP26) "drasticky rozšířit" svou diplomacii a lobbování s cílem vytvořit koalici s dalšími tichomořskými ostrovy a dalšími zranitelnými zeměmi.

Podle Caleba Pollarda, šéfa tichomořské studentské organizace, která bojuje proti změně klimatu, je dosavadní světová reakce povětšinou "náplastí", která nepřináší skutečnou a smysluplnou změnu, ale jen získává čas. "Tuto krizi musíme řešit tak, že se systematicky zaměříme na základní příčiny jedné z největších a nejbezprostřednějších hrozeb, kterým čelíme," prohlásil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

27.9.2021 15:17
To už dávno predpovedal Michaell Crichton v knihe "Říše strachu."

"Děkuji vám všem, že jste přišli," řekl John Balder, když přistoupil ke shluku mikrofonů před pracovnami. Osvětlily ho blesky fotoaparátů. "Já jsem John Balder a vedle mě stojí Nicholas Drake, prezident Národního fondu environmentálních zdrojů. Také tu je Jennifer Haynesová, má hlavní poradkyně, a Peter Evans z právnické firmy Hassle a Black. Společně oznamujeme, že jménem ostrovní země Vanutu, která se nachází v Tichém oceánu, podáme žalobu na Agenturu ochrany životního prostředí Spojených států."

Peter, jenž stál v pozadí, se málem kousl do rtu, ale pak si to rozmyslel. Nemělo smysl dělat obličeje, které by mohly být vykládány jako projev nervozity.
"Chudým obyvatelům Vanutu hrozí," pokračoval Balder, "že je do ještě větší bídy uvrhne největší environmentální hrozba naší doby, globální oteplování, a nebezpečí náhlých klimatických změn, které bezpochyby budou následovat."
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.9.2021 18:29 Reaguje na Vladimir Mertan
oteplování je stejně přirozený proces, jako chladnutí...to, že proces oteplování je ovlivněno tím, jak se Homo Sapiens chová k přírodě a jak krátkozrakým způsobem nakládá se svým životním prostorem a potřebami je věcí další. To, že se snaží někdo vyvolávat pozdvižení, když jim oceán doputoval k prahu dveří je možné ale zároveň to, že se ostrovy potápí a vynořují je zcela možný proces a není ničím závadným. Nicméně mezinárodní soudní dvůr je v ve eko vykřičeném Holandsku, rozhodnutí může být jakékoliv. Jen se obávám, aby se to nestalo ještě větším klackem než je Green Deal.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2021 19:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
MSD si může troubit co chce, pokud vymyslí nesmysl, kdo ho bude vymáhat?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 21:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tohle oteplování přirozený proces už není, protože NIKDY v historii i paleontologické se neemitovaly do atmosféry desítky let objemy 50 miliard tun CO2 ročně.
Tohle zvládl použe člověk a jeho civilizace.
A jen člověk to může zarazit, jenže jeho blbší varianta se jmenuje ropák a ta to stále sabotuje.
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2021 15:46
A není náhodou problém spíš v tom, že korálové ostrovy jsou poměrně nestabilní a docela jednoduše se potápějí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 21:37 Reaguje na Viktor Šedivý
Může být, ale hladiny stejně stoupají
Odpovědět

Viktor Šedivý

27.9.2021 21:47 Reaguje na Pavel Hanzl
O kolik milimetrů stouply hladiny oceánů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 17:02 Reaguje na Viktor Šedivý
To je asi těžké odpovědět. Přesná měření sice jsou, ale pevnina taky není nehybná a mořské proudy, nestejná výška hladin způsobená třeba odparem atd. atd. atd. to komplikují. Ale za poslední století je to řádově něco přes deset centimetrů, pokud si dobře pamatuji.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.9.2021 07:33
Snad je uklidní, že s nástupem dalšího glaciálu se jejich ostrovy znovy vynoří a budou větší než dříve. Za interglaciálu prostě moře stoupá - zatím to je oproti nejnižší úrovni o 120 metrů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 16:58 Reaguje na Richard Vacek
Neuklidní. Žádného glaciálu se nikdo z dnešních lidí nedožije a ani nikdo z jejich potomků.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.9.2021 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak ať se podívají, že za posledních 10000 let stoupla hladina moří o 120m. A žalují přírodu, jakou že pohromu na ně dopustila. Dnes ta hladina stoupá dokonce pomaleji.
Odpovědět
LB

Lukas B.

28.9.2021 21:20 Reaguje na Richard Vacek
no, on příchod glaciálu je proti všem těm "katastrofickým oteplovačským" scénářům docela masakr. oteplená planeta těch deset miliard možná dvacet uživí (jo samozřejmě, nějaký to stěhování, lokální války o vodu, ponoření pár ostrůvků a tak) - ale v nastoupivším glaciálu je ten scénář poněkud pochmurnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2021 09:46 Reaguje na Lukas B.
Kde proboha vidíte jaký glaciál?
Při koncentraci 412 ppm CO2 ve vzduchu nic takového nastat nemůže ani teoreticky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2021 09:44 Reaguje na Richard Vacek
Nevím, jestli hladina stoupá pomaleji, ale možné to je.
Pokud máte třetinu Země pokrytou ledem a roztaje 10%, hladiny moří stoupnou o metry.
Pokud máte ledu 10% povrchu a roztaje taky 10%, jde o centimetry.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist